Liten ordbok

Betydelsen av många ord, uttryck och begrepp inom belysningsområdet är inte alltid självklara. Varje år introduceras även nya ord i takt med teknikens framsteg och förändringar i regelverk. Här samlar och förklarar vi alla dessa ord för dig.

A

ABS

akrylnitril-butadien-styren) är en slagseg termoplast som innehåller styrengummipartiklar. Gulnar lätt av UV-ljus. Temperaturer mellan +70°C och -30°C är gränser för lämplig användning som mest är kåp…

Läs mer om ABS

Akrylplast

är en amorf* (okristallisk, formlös), transparent termoplast som är helt färglös och genomsiktlig med hög ytglans. Den är obegränsat infärgbar och är den vanligaste plasten för metallisering. Akrylpla…

Läs mer om Akrylplast

Albedo

betyder reflexionsförmåga och avser den andel av ett vinkelrätt infallande ljus som återkastas av en yta eller en kropp. En ytas albedo beror på ytans beskaffenhet. Det mäts vanligen som det diffust r…

Läs mer om Albedo

Algoritm

är en formel inom matematik och numera även inom datateknik, bl.a. vid optiska beräkningar av reflektoroptik. Med den räknar man automatiskt ut hur ett antal förbestämda datavariabler ska tolkas och s…

Läs mer om Algoritm

Aluminium

är ett allt vanligare material i ljusarmaturer. Det är det tredje vanligaste grundämnet efter syre och kisel och är ett metalliskt grundämne som förekommer i naturen i förening med syre, till exempel …

Läs mer om Aluminium

Ambient luminescence, Focal glow och Play of brilliants

är de tre grundläggande elementen enligt den amerikanska ljusdesignern Richard Kellys recept på kvalitativ ljusdesign och för utveckling av ljusarmaturer. Ett recept som inspirerar än idag. Ambient lu…

Läs mer om Ambient luminescence, Focal glow och Play of brilliants

Anodisering

är en vanlig ytbehandlingsmetod som används för att ge aluminiumprodukter ett skyddande ytskikt och ökad beständighet mot korrosion. Det används även för infärgning, struktur och dekor på ytor, för be…

Läs mer om Anodisering

ANSI

står för American National Standards Institute som är en 90 år gammal institution, bl.a. medlem av internationella ISO och IEC.

Läs mer om ANSI

Armaturverkningsgrad

anger hur ljuseffektiv en armatur är, det procentuella förhållandet mellan en armaturs ljusflöde och ljusflödet enbart från dess ljuskälla(or). Gäller de flesta armaturtyper med undantag för LED-armat…

Läs mer om Armaturverkningsgrad

Automation

Automation är ett allt vanligare begrepp inom byggnation där det utgör är ett viktigt framtidsområde. Till skillnad från automatisering har ordet tydlig koppling till IT, IoT och elektronik samt …

Läs mer om Automation

Avskärmningsvinkel

är vinkeln mellan horisontalplanet och den linje där ljuskällans lysande delar börjar bli synbara. Kallas även ”cut off”. På en välavskärmad armatur bör vinkeln inte överstiga 45°. Om blänk från refle…

Läs mer om Avskärmningsvinkel

B

Baffellinsoptik

Baffellinsoptik är ett nytt sammansatt ord som består av orden, baffel, lins och optik. Det beskriver en eller flera ljusöppningar i en armatur som både riktar, avskärmar och fördelar ljuset från en l…

Läs mer om Baffellinsoptik

Bananflugan

Bananflugan är ett vanligt skadedjur som finns över hela världen i närhet till ruttnande frukt eller människans matavfall. Under 2000-talet kom en höjdpunkt i lilla flugans existens när man upptäckte …

Läs mer om Bananflugan

BEGA BugSaver®

är ett tillval som kan göras till utomhusarmaturer i BEGAs sortiment. BugSaver® används i naturnära känsliga miljöer som ett ytterligare miljöskydd. BugSaver-tekniken styr ljusfärgen mellan 3000K unde…

Läs mer om BEGA BugSaver®

BEGA Coating Technology®

BEGA Unidure® är en teknik som ger armaturerna effektivt ytskydd med korrosionsbeständiga, väder- och ljusbeständiga material som gör dem tåliga i olika klimatförhållanden. Med BEGA Unidure behandling…

Läs mer om BEGA Coating Technology®

BEGA Constant Optics®

är Begas högeffektiva och helt slitagefria optiska system. Hållbara material som glas, rent aluminium och silikon visar inga effekter av åldrande även under extrema förhållanden i höga temperaturer oc…

Läs mer om BEGA Constant Optics®

BEGA Hybrid Optics®

är det perfekta samspelet mellan exakt beräknade reflektorer och linser. Med BEGA Hybrid Optics® kan ljuset styras med precision både inomhus och utomhus utan att något ljus hamnar fel. Den samordnade…

Läs mer om BEGA Hybrid Optics®

BEGA Thermal Control®

är en av två skyddstekniker inom BEGA Thermal Management® som syftar till att skydda temperaturkänsliga komponenter i armaturer. För att skydda armaturen från överhettning på grund av för höga omgivni…

Läs mer om BEGA Thermal Control®

BEGA Thermal Management ®

är en teknik som ger optimalt skydd av temperaturkänsliga komponenter. Elektroniska komponenter är ofta mycket känsliga för temperatur och de utsätts ofta för hög temperatur inuti en armatur. Dessutom…

Läs mer om BEGA Thermal Management ®

BEGA Thermal Switch®

är en av två skyddstekniker inom BEGA Thermal Management® som syftar till att skydda temperaturkänsliga komponenter i armaturer. Armaturer med BEGA Thermal Switch® har en automatisk avstängning som sk…

Läs mer om BEGA Thermal Switch®

BEGA Tricoat®

är en beläggningsteknik som i tre lager ger ökat korrosionsskydd för pressgjutet aluminium. Först förbehandlas de pressgjutna aluminiumdelarna för ökad korrosionsbeständighet. Den behandlade ytan blir…

Läs mer om BEGA Tricoat®

BEGA Ultimate Driver®

är en strömförsörjningsenhet som garanterar optimalt skydd av termiska komponenter och högsta strömförsörjningskvalitet. Tillsammans med BEGA Thermal Management®, får armaturen en imponerande lång liv…

Läs mer om BEGA Ultimate Driver®

BEGA Ultradark Optics®

har en kombination av invändiga bländskydd och en ultrasvart nanobeläggning inuti armaturen som minimerar den diffusa ljusandelen i armaturerna och säkerställer högeffektiv, bländfri synkomfort. Läs m…

Läs mer om BEGA Ultradark Optics®

BEGA Unidure®

är en teknik som ger armaturerna effektivt ytskydd med korrosionsbeständiga, väder- och ljusbeständiga material som gör dem tåliga i olika klimatförhållanden. Med BEGA Unidure behandling kan armaturer…

Läs mer om BEGA Unidure®

BEGA Vortex Optics®

är reflektorer som optimerar ljusflödet. BEGA Vortex Optics har designats för att reflektera ljusflödet från en liten platt LED-ljuskälla till skillnad från annan optik där reflektorerna har utvecklat…

Läs mer om BEGA Vortex Optics®

Belysningsbranschen

är branschförening för Sveriges tillverkare och importörer av ljuskällor, ljusarmaturer och komponenter. Branschsortimentet utgörs av belysningsprodukter för offentlig miljö. Verksamheten har som mål …

Läs mer om Belysningsbranschen

Belysningsstyrka

är måttet på hur mycket ljus (ljusflöde) som faller på en yta. Enheten är lux (lx). En lux är lika med en lumen per kvadratmeter (lm/m2). Definition: ”Kvoten mellan det ljusflöde som träffar ett ytele…

Läs mer om Belysningsstyrka

BIM

Ett initialord, förkortning och fackuttryck inom byggnadsbranschen för ”Building Information Modelling” eller på svenska ”byggnadsinformationsmodellering”. I Sverige har uttrycket BIM-modell blivit al…

Läs mer om BIM

Bin och binning

är två nya fackord inom LED. Ordagrant betyder ”bin” ungefär sorteringsfack medan man med ”binning” avser sortering, fackindelning. LED uppvisar i serieproduktionen betydande avvikelser inom en och sa…

Läs mer om Bin och binning

Biofilisk design

Biofilisk design är ett begrepp som avser människans inneboende, medvetna eller omedvetna dragning till naturen. I vår urbana värld betyder det användning av, eller att efterlikna, naturens material i…

Läs mer om Biofilisk design

Biofysik, Biokemi, Biologi och Biomedicin

Biologi är själva grundvetenskapen om livet, alla levande organismer och deras processer. Allt biologiskt skeende styrs av fysikaliska lagar genom biofysik. Här studeras grundläggande livsprocesser fr…

Läs mer om Biofysik, Biokemi, Biologi och Biomedicin

Bioluminiscens

Bioluminiscens är ett begränsat fackområde som behandlar produktion och utsändande av ljus hos levande organismer, en biokemisk reaktion som avger ljus från t.ex. mossa, bakterier, svampar, leddjur, m…

Läs mer om Bioluminiscens

Biophilia

Biophilia och t.ex. biophilisk design är begrepp som avser människans inneboende, medvetna eller omedvetna dragning till naturen. I vår urbana värld betyder det användning av, eller att efterlikna, na…

Läs mer om Biophilia

Blekning

Ljus kan förorsaka blekning och även nedbrytning av belysta material. I butiker kan det medföra att varor blir osäljbara och i museer kan ljuset förstöra oersättliga utställningsföremål. LED-ljus avge…

Läs mer om Blekning

Bluetooth Low Energy, BLE

är dagens moderna strömsnåla blåtandsteknik, utvecklad av Nokia från Ericssons ursprungliga blåtandsteknik för kommunikation med radiovågor på korta avstånd. Namnet har ursprungligen valts efter den d…

Läs mer om Bluetooth Low Energy, BLE

Bländning

är en reaktion på olämpligt stora kontraster i ljushet och är ett vanligt exempel på misslyckad ljussättning av t ex arbetsmiljöer. En bländande ljuskälla beror vanligen på fel vald typ, olämplig plac…

Läs mer om Bländning

C

CCT

Correlated Colour Temperature. Se Färgtemperatur

Läs mer om CCT

CELMA

Europeisk branschorganisation för belysning. Uppgick 2013 i Lighting Europe. Se Lighting Europe

Läs mer om CELMA

CIE

Internationella belysningskommissionen eller The International Commission on Illumination är mest känd under sitt franska namn, CIE, som står för Commission Internationale de l’Eclairage. CIE ger serv…

Läs mer om CIE

Cirkadisk dygnsrytm

Jorden roterar runt sin egen axel och ger upphov till dag och natt, ljus och mörker. Det är ett livsvillkor som alla organismer, däribland människan, är beroende av. Nobelpriset i ” fysiologi eller me…

Läs mer om Cirkadisk dygnsrytm

Cirkadiskt ljus (CL) och Cirkadiskt stimulus (CS)

Cirkadiskt ljus (CL) och Cirkadiskt stimulus (CS) LED-ljuset har under tjugo år utvecklats med en ny valfri variant som är ett icke-visuellt, cirkadiskt ljus som positivt kompletterar vårt traditionel…

Läs mer om Cirkadiskt ljus (CL) och Cirkadiskt stimulus (CS)

CoB

Chip on Board, är en minikomponent med lysdioder. Den har tillkommit i och med LED-ljusets utveckling till kvalitetsljuskälla i de LED-armaturer som nu används i våra ljusmiljöer inom- och utomhus. Co…

Läs mer om CoB

Cortenstål

kan förekomma i materialbeskrivningen för designarmaturer. Det är en speciell och något ovanlig ståltyp som främst används till värmeledningspannor, plåtkaminer och skorstenar. Stålet är beständigt mo…

Läs mer om Cortenstål

CRI

”Colour Rendering Index” är ett engelskt begrepp som motsvarar och överensstämmer med det begrepp som används i Sverige, Ra-index, (Rendering Average). Se Färgåtergivning.

Läs mer om CRI

Cylindrisk belysningsstyrka

är ett sätt att redovisa ljusets ”modelleringseffekt” på människa eller föremål genom förhållandet mellan cylindrisk och horisontell belysningsstyrka. Cylindrisk belysningsstyrka redovisas som medelvä…

Läs mer om Cylindrisk belysningsstyrka

D

D-klassning

En förhöjd brandrisk kan finnas i särskilt dammiga utrymmen där ljusarmaturer installeras. En armatur som är D-märkt innebär att den är designad för att möta krav på maximal yttemperatur +90°C.

Läs mer om D-klassning

DALI

”Digital Adressable Lighting Interface” är ett digitalt adresserbart protokoll som sedan flera år utgör internationell standard för digital ljusstyrning, primärt inom allmänbelysning. DALI tillkom frå…

Läs mer om DALI

Darklight

kallas effekten från direktverkande refektorarmaturer som från ett högblankt material koncentrerar ljuset inom en snäv vinkel med skarp gräns mellan ljus och mörker och ur flackare vinkel får armature…

Läs mer om Darklight

Diffraktion

Diffraktion är ett fysikaliskt fenomen som betyder böjning. Ljud- och ljusvågor böjs när de stöter på ett hinder eller en kant. När ljusvågor färdas genom en öppning böjs också ljuset, ju mindre öppni…

Läs mer om Diffraktion

Diffus

Diffus har betydelsen oklar eller obestämd (Nationalencyclopedin) samt oskarp, oklar eller dunkel (Wiktionary). Inom belysningstekniken använder man ibland som grundljus diffuserande material som tran…

Läs mer om Diffus

Diffusor

är ett nytt svenskt ord, ett praktiskt låneord från engelskan, som avser en genomlyslig, translucent och diffuserande del av en ljusarmatur. Det handlar oftast om ett bländskydd i form av en plan elle…

Läs mer om Diffusor

Dikroisk

Dikroisk [dikroism], på engelska dichroic, innebär en form av ljusstrålning som är uppdelad genom olika ljusbrytning. En linjärt polariserad strålning absorberas i varierande hög grad, bland annat i p…

Läs mer om Dikroisk

Dimmer

är den lilla apparat med vilken man ljusreglerar eller dimrar ljuskällan till ett högre eller lägre ljusflöde. En dimmer finns på armatur eller armatursladd eller så utgör den ofta rummets väggströmbr…

Läs mer om Dimmer

DMX

”Digital Multiplex” är en digital metod för ljusstyrning av LED, främst inom dynamisk upplevelsebelysning. Metoden DMX 512 innebär programmerad växling av ljusets färger och/eller intensitet, d.v.s. f…

Läs mer om DMX

DOE

står för US Department of Energy, en aktiv och mäktig politisk faktor på elmarknaden där staten nu satsar miljardbelopp för utveckling av energieffektiv belysning, bl.a. LED.

Läs mer om DOE

Dragdim

kallas det tilläggsutförande när en armatur har dragsnöre eller ”dragpinne” för dimring, digital ljusreglering, och tändning/släckning.

Läs mer om Dragdim

Driftdon

kallas de elektriska förkopplingsdon, små strömbegränsande elkomponenter, som behövs för drift av lysrör och alla övriga urladdningslampor, induktionslampor och LED. Från början var det en liten reakt…

Läs mer om Driftdon

Driver

kallas ibland de driftdon som behövs för att lysdioder (LED) skall fungera och alstra sin ljusstrålning. Andra vanliga fabrikantbenämningar för LED-driftdonen utöver driver är konverter, transformer e…

Läs mer om Driver

Dygnsrytm

Jorden roterar runt sin egen axel och ger upphov till dag och natt, ljus och mörker. Det är ett livsvillkor som alla organismer, däribland människan, är beroende av. Nobelpriset i ” fysiologi eller me…

Läs mer om Dygnsrytm

Dynamiskt ljus

är ett uttryck som används vid modern ljussättning. Det innebär att man varierar ljusets intensitet och färg som en anpassning till den verksamhet och de aktiviteter som planeras på olika ställen vid …

Läs mer om Dynamiskt ljus

E

Effekt

Elektrisk effekt mäts i watt (enhet=W) som avser den energi som används per tidsenhet. För lysrör, övriga urladdningslampor samt LED kallas en armaturs sammanlagda elanvändning inklusive driftdon för …

Läs mer om Effekt

EIO

står för Elektriska Installatörsorganisationen där många installationsföretag återfinns. Tidskriften Elinstallatören kommer varje månad.

Läs mer om EIO

Ekodesign

Ekodesign. Energimärkning. EPREL. Från EU har det kommit nya lagar med nya eller reviderade och miljöanpassade ekodesignregler som alla trätt i kraft den 1 september 2021. För belysningsarmaturer avse…

Läs mer om Ekodesign

El-kretsen

är ett miljöservicebolag utan vinstintresse som ägs av nitton branschorganisationer inom de branscher där man importerar, tillverkar eller säljer elprodukter i Sverige. Företagen betalar en differenti…

Läs mer om El-kretsen

Eloxering

är en vanlig ytbehandlingsmetod som används för att ge aluminiumprodukter ett skyddande ytskikt och ökad beständighet mot korrosion. Det används även för infärgning, struktur och dekor på ytor, för be…

Läs mer om Eloxering

EML

EML är förkortningen för Equivalent Melanopic Lux vilket fritt översatt till svenska betyder Motsvarande Melanopisk Belysningsstyrka. Enheten föreslogs ursprungligen av Lucas med flera i artikeln "Mea…

Läs mer om EML

EN 12464-1

SS-EN 12464-1:2021 är ett dokument som tas fram av SIS - svenska institutet för standarder. SIS är en del av ISO och CEN som är nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder…

Läs mer om EN 12464-1

ENEC

(European Norms Electrical Certification) är ett frivilligt, betryggande certifieringsmärke för armaturer och komponenter inom EU samt ytterligare några europeiska länder. Innebörden är att pro-dukten…

Läs mer om ENEC

Enec +

Den europeiska organisationen Lighting Europe i Bryssel och EEPCA (European Electrical Products Certification Association) har introducerat en ny certifiering, Enec+. Det nya certifieringsmärket omfat…

Läs mer om Enec +

Energi

är en fysikalisk storhet som enligt Nationalencyclopedin (NE.se) definieras som förmågan hos ett fysiskt system att utföra ett arbete, ”alltifrån en stjärnas explosion till en tanke”. Energin mäts i j…

Läs mer om Energi

EPREL

 OM ENERGIMÄRKNING OCH EPREL 1. Leverantör eller importör ansvarar för att lägga in obligatorisk teknisk dokumentationen för ljuskällor. 2.Belysningsarmatur som säljs utan ljuskälla ska inte ener…

Läs mer om EPREL

F

Fastighetsautomation (BMS)

är ett samlat begrepp för styr- och övervakningssystem i fastigheter av till exempel belysning, värme, ventilation och säkerhet. Det ger både en överblick och gör det enklare att underhålla och optime…

Läs mer om Fastighetsautomation (BMS)

Flimmer

Flimmer, eller ljusmodulation, från ljuskällor och armaturer kan orsaka tydliga besvär som huvudvärk och ögonbesvär. Experter bedömer också att det osynliga flimret påverkar vårt nervsystem och därmed…

Läs mer om Flimmer

Fotobiologi

är ett vetenskapsområde inom biologin som behandlar effekterna avenergistrålning på levande varelser. Dit hör bland annat den fotonstrålning som vi tillvardagskallar ljus eller synstrålning (380-780 n…

Läs mer om Fotobiologi

Fotometri

Vetenskapen om mätning av ljus i termer av hur det mänskliga ögat upplever ljusstyrkan. Mätning av ljus sker ofta med hjälp av ett system av storheter som är SI-anslutet men som inte bygger på vanliga…

Läs mer om Fotometri

Foton

kommer från det grekiska ordet phos som betyder ljus. Definitionen är ljuskvantum. Fotoner är det elektromagnetiska fältets minsta energikvantum. När fotonstrålning når våra ögon så uppstår optiska bi…

Läs mer om Foton

Fotonik

är ett vetenskapligt teknikområde inom fysiken som behandlar alstring, manipulation, överföring, detektion och användning av ljus (Nationalencyklopedin). Det vi kallar ljus är egentligen osynliga foto…

Läs mer om Fotonik

Fotopiskt seende (dagseende)

Energistrålningen från en ljuskälla består av osynliga fotoner som kallas ljus. Strömmar av fotoner stimulerar vårt synsinne som via synnerv och omkopplingsstationer i mellanhjärnan förmedlar informat…

Läs mer om Fotopiskt seende (dagseende)

Fresnel

Fresnel-lins är en kvalificerad typ av lins som tillkom för användning i fyrtorn istället för skrymmande och svårtillverkade paraboliska reflektorer. Linserna var fem gånger mer effektiva men styckpri…

Läs mer om Fresnel

Färgtemperatur

Färgtemperatur är en fysikalisk definition för ljusets färg som mäts och redovisas som ”absolut temperatur”. Den anges inte, likt celsiusskalan, i grader (°) utan enbart i enheten kelvin (K). Kelvinsk…

Läs mer om Färgtemperatur

Färgtolerans

är en viktig faktor för ljuset från närliggande ljuskällor. Moderna ljuskällors ljusfärg definieras som korrelerad färgtemperatur i enheten kelvin (K). Ibland uppstår oönskade inbördes färgskiftningar…

Läs mer om Färgtolerans

Färgåtergivning, Ra eller CRI

En ljuskällas färgåtergivning är mycket viktig för ljusets kvalitet. Glödlampor och halogenlampor är temperaturstrålare med ett kontinuerligt spektrum och har liksom dagsljuset per definition en ”perf…

Läs mer om Färgåtergivning, Ra eller CRI

G

Genomlyslig

”något som släpper igenom ljus men som man ser oskarpt igenom” (NO). Ett alternativ som fungerar är translucent, som är ett låneord från engelskan.

Läs mer om Genomlyslig

Genomsiktlig

eller transparent (se även detta ord), är något ”som släpper igenom ljus och som man kan se klart igenom” (NE).

Läs mer om Genomsiktlig

Gestaltning med ljus

Att gestalta, forma eller utforma en miljö är vanligtvis arkitektens ansvar. Den allra viktigaste komponenten är ljuset i rummet, oavsett innerum eller uterum. Vilken sorts ljus vi använder är liksom …

Läs mer om Gestaltning med ljus

Glödljus

Glödlampor och halogenlampor (nätspänning eller ”lågvolt”) är termostrålare där det ”äkta” ljuset alstras i ett kontinuerligt spektrum genom upphettning av en glödtråd. Dess spektrala sammansättning b…

Läs mer om Glödljus

Gradient

är ett begrepp som används bl.a. inom området ljusarkitektur avseende fördelning av ljus och skugga. En gradient mildrar skarpa gränser i ljusheten och kan därmed reducera eller mjuka upp ljusmiljöns …

Läs mer om Gradient

H

Halogener

är ett samlingsnamn för grundämnena fluor, klor, brom, jod och asta. Se Halogenlampor.

Läs mer om Halogener

Halogenfri

Ett vanligt krav idag är att ledningar och kablar skall vara halogenfria då de annars vid brand kan orsaka korrosionsskador på elektrisk utrustning som ofta är större än de som orsakas av själva brand…

Läs mer om Halogenfri

Halogenlampor

Halogenlampor alstrar glödljus och erbjuder som alternativ till glödlampor ett högre ljusutbyte, ett varmvitt ljus som är något vitare och längre livslängd. Halogenlampor finns för både nätspänning oc…

Läs mer om Halogenlampor

Halvledare

är ett grundläggande material i dagens elektroniska apparater, bland annat i dioder och transistorer. En halvledare leder inte ström lika bra som en ledare men om man i halvledarmaterialet ökar elströ…

Läs mer om Halvledare

HCL

”Human Centric Lighting” är ett ämnesområde som får allt större betydelse, främst inom all arbetsmiljö med skolor och professionell verksamhet. Det handlar om belysningens konstaterade inverkan på män…

Läs mer om HCL

Hertz (Hz)

är SI-enhet för frekvens, ett förlopp som är periodiskt med tiden, tidigare mer känt som periodtal eller svängningstal. Den sinusformade växelströmmen i europeiska elledningar har frekvensen 50 Hz. En…

Läs mer om Hertz (Hz)

Hybridoptik

Hybridoptik är ett begrepp som används inom ljustekniken. Definitioner varierar hos olika producenter men ordet avser vanligtvis en kombination av armaturreflektor och lins i ett konstruktivt samspel …

Läs mer om Hybridoptik

I

IAEA

International Atomic Energy Agency, på svenska Internationella atomenergiorganet, med säte i Wien, är en organisation inom FN som arbetar för ”säkerhet, vetenskap, teknologi, kärnämneskontroll och ver…

Läs mer om IAEA

IALD

står för the International Association of Lighting Designers, en välrenommerad, amerikansk organisation sedan 1969 med säte i Chicago. Medlemmar finns numera i flera världsdelar. I Europa har IALD und…

Läs mer om IALD

IEA

International Energy Agency (på svenska Internationella energirådet) grundades 1974 som en fristående organisation inom OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development). Viktigaste mål är…

Läs mer om IEA

IEC

är förkortning för International Electrotechnical Commission, en världsomspännande organisation som utarbetar och fastställer konformitet och standarder för alla produkter inom elektroteknik och elekt…

Läs mer om IEC

IES

står för Illuminating Engineering Society som sedan 1906 är det amerikanska belysningssällskapet. Ett mer formellt namn är IESNA, Illuminating Engineering Society of North America.

Läs mer om IES

IESNA

Illuminating Engineering Society of North America.

Läs mer om IESNA

IK-klassning

är en internationell gradering av ljusarmaturers slagtålighet och avser mekaniskt skydd mot yttre åverkan, slag och stötar m.m. enligt standarden EN50102 som ännu så länge är frivillig. Det är naturli…

Läs mer om IK-klassning

Integrativ

Integrativ är ett svenskt fackord (på engelska integrative) som betyder bl.a. integrerande, förenande, sammanhängande eller konsoliderande. Ordet är adjektivform av ordet integrera. I Internationella …

Läs mer om Integrativ

Interface

gränssnitt gränsyta. Se Styrmodul

Läs mer om Interface

Invisible Black

Invisible Black tar konceptet med darklight-reflektorer till nästa nivå. Med hjälp av extrem precision i ljusfördelningen i kombination med en specialutvecklad dammavvisande yta och en rund utformning…

Läs mer om Invisible Black

IoT (Internet of Things)

uppstod som begrepp under 1999. Innebörden är en global vision om Internet-samordnade nätverk av fysiska objekt, inbäddade ”saker” och produkter (things) samt en mångfald olika tekniker. Datorer och s…

Läs mer om IoT (Internet of Things)

IpRGC (den tredje receptorn)

Engelsk förkortning för de ljuskänsliga ganglionceller på ögonens näthinna som bland miljontals synceller upptäcktes 2002, (Intrinsic photosensitive Retinal Ganglion Cells). De kallas synreceptorer oc…

Läs mer om IpRGC (den tredje receptorn)

Irradians

är bestrålning som faller på en yta och överför energi t.ex. från elektromagnetiska fält inklusive dagsljus, elektriskt ljus och UV-strålning. Irradians uttrycks som effekt per area, ofta watt per kva…

Läs mer om Irradians

J

Joule

Joule (J) är SI-enhet för arbete eller energi. 1 J definieras som den mängd arbete som utförts när en kraft på 1 newton förflyttas en sträcka på en meter i riktning mot kraften. Joule har namngetts ef…

Läs mer om Joule

Junction

är ett vanligt uttryck inom LED-tekniken. Det är det plan eller den linje i en lysdiod (halvledarchips) där negativt laddade elektroner balanserar positivt laddade. På svenska säger vi förbindelsepunk…

Läs mer om Junction

K

Kapslingsklass

eller Skyddsform avser armaturers skydd mot beröring, fukt och väta samt mot inträngande av damm. För elektrisk och elektronisk utrustning i krävande miljöer, där damm, korrosiva ämnen, fukt och vatte…

Läs mer om Kapslingsklass

kelvin

är enhet för färgtemperatur. Till skillnad från celciusskalans grader (°C) avser kelvin (K) ”absolut temperatur” vars nollpunkt ligger på -273, 17°. 0°C är alltså +273,17 K”. Ordet kelvin ersätter ord…

Läs mer om kelvin

Kolorimetri

är färgmätning med en kvantitativ analysmetod av ett materials egenskaper att absorbera ljus inom syngrundande våglängder. I en provlösning med ett färgämne av okänd koncentration jämför man färginten…

Läs mer om Kolorimetri

Komorebi

är ett japanskt uttryck som beskriver det ljusspel som uppstår när solen strilar mellan löven i tidig soluppgång. Ordagrann översättning är ”ljusläckage mellan träden” 木 漏れ 日. En av våra kända ljusdes…

Läs mer om Komorebi

Komposit

kallas material som innehåller en eller flera komponenter, t.ex. armerad betong. Plastkompositer och kolfibrer har hög styvhet i förhållande till sin vikt och har hög slagtålighet. Glasfiberarmerad pl…

Läs mer om Komposit

Konstantljus

kallas det när det elektriska ljuset i en anläggning genom sensorer automatiskt regleras efter rummets varierande dagsljusnivå så att sammanlagd medelbelysningsstyrka förblir som planerat.

Läs mer om Konstantljus

Kontrast

är i belysningssammanhang skillnaden i luminans mellan två närliggande delar av ett arbetsobjekt, t.ex. texten på ett papper (LD) och papperet (LB). Kontrasten (K) brukar uttryckas som ett förhållande…

Läs mer om Kontrast

Kontrastreduktion

Goda kontraster underlättar synuppgiften, t.ex. att läsa, skriva eller fingranska små föremål. Ljusets infallsriktning mot arbetsytan påverkar kontraster i hög grad. Man jämför aktuell kontrast med st…

Läs mer om Kontrastreduktion

Korrelerad färgtemperatur CCT

Correlated Colour Temperature. Se Färgtemperatur

Läs mer om Korrelerad färgtemperatur CCT

Kortisol

Kortisol är ett av människans viktiga stresshormoner, en motpol till sömnhormonet melatonin. Det produceras i våra binjurar och styrs av signaler från hjärnan, från hypotalamus via hypofysen, och dist…

Läs mer om Kortisol

Kromaticitet

anger en färgs styrka, renhet och mättnad. Det handlar om mängden grått i en kulör i förhållande till nyansen och anges som procentandel från 0 (grått) till 100 (fullt mättad). Ju lägre kromaticitet e…

Läs mer om Kromaticitet

Kronobiologi

inom ljus och belysning behandlar ljusets icke-visuella effekter såsom påverkan på våra biologiska system. Ljuset styr kroppens cirkadianska dygns- och årsrytmer genom att påverka hormonbildning. Blan…

Läs mer om Kronobiologi

Kvantprickar

är det svenska begreppet för engelskans Quantum Dots, (Nationalencyclopedins översättning). Det handlar om nästa generation av LED-ljus, en isolerad punktformig struktur av nanopartiklar i glas och ha…

Läs mer om Kvantprickar

L

Laser

är en speciell typ av ljusalstring som blivit ett av de viktigaste verktygen inom optisk, medicinsk och industriell vetenskap. Ordet laser utläses  ”Light Amplification by Stimulated Emission of …

Läs mer om Laser

LCA

LCA – livscykelanalys (även life cycle assessment) Begreppet livscykelanalys (LCA) används som metod för att bedöma kostnader och miljöpåverkan av en produkt. Det ger en helhetsbild som inkluderar all…

Läs mer om LCA

LCC

står för Life Cycle Cost (livscykelkostnad). Det avser den totala kostnaden för en viss utrustning under hela dess livslängd, från att den installerats till att den slutligen tas ur bruk. Vid inköp av…

Läs mer om LCC

LED

är förkortning för det nya belysningsområdet där ljuset genom elektroluminiscens alstras i lysdioder (halvledarchips) − Light Emitting Diodes − ett monokromatiskt (enfärgat) ljus som i färgerna rött, …

Läs mer om LED

LED-lampor

LED-lampor är ersättningslampor (retrofit) för glödlampor och lysrörslampor (de senare kallas ofta lågenergilampor). LED-lampor tänder direkt utan fördröjning. Deras standardsockel passar till traditi…

Läs mer om LED-lampor

LED-ljus

LED-ljus har sedan 2010-talet succesivt kommit att ersätta traditionella glödlampor, halogenlampor, glödlampor, halogenlampor, lysrör samt övriga urladdningslampor. LED-ljuset är som regel mycket ljus…

Läs mer om LED-ljus

LED-lysrör

Här avses de nya retrofit-lysrör som är avsedda att ersätta vanliga 26 millimeters lysrör (T26/T8, sockel G13) i befintliga armaturer med nedåtriktat ljus. Till skillnad mot vanliga lysrör ger LED-lys…

Läs mer om LED-lysrör

LED-modul

För allmän- och accentbelysning är enstaka lysdioder av högeffektstyp för ljussvaga. De fungerar därför vanligtvis i grupp. En sådan diodgrupp kallas för LED-modul och utgör den egentliga ljuskällan i…

Läs mer om LED-modul

LED-översikt

LED är internationell förkortning för Light Emitting Diodes − ljusemitterande dioder. Sedan 2000-talets början har detta elektriska ljus medfört ett revolutionerande teknikskifte inom belysning där ha…

Läs mer om LED-översikt

LENI-tal

(Lighting Energy Numeric Indicator) är ett planeringsverktyg för nya energimedvetna belysningslösningar i form av ett riktvärde för energiberäkning av belysning m.m. inom exempelvis kontor, skola och …

Läs mer om LENI-tal

Li-Fi

är aktuell förkortning av Light Fidelity, en ny del av Internet of things. Den nya tekniken ska gradvis komplettera eller ersätta Wi-Fi som redan är nära sin begränsning. Li-Fi är utvidgat begrepp för…

Läs mer om Li-Fi

Lighting Europe

är Europas huvudorganisation för ljus och belysning med säte i Bryssel. Den uppstod 2013 ur de tidigare organisationerna Celma (armaturer) och ELC (ljuskällor). De flesta nationella industriorganisati…

Läs mer om Lighting Europe

Lightness

är ytterligare ett specialord i den ”svengelska” ljus-och belysningsbranschens nomenklatur, ett ord som för en ljusdesigner kan uppfattas som självklart och omistligt.  På svenska skulle orden lj…

Läs mer om Lightness

Livslängd LED-armaturer

Här avses en mycket viktig redovisning av ljusarmaturer innehållande en eller flera LED-moduler med lysdioder. Med livslängd avses den minsta andel ljus (Lx) som återstår från installerade LED-armatur…

Läs mer om Livslängd LED-armaturer

Ljusarmatur

är ett modernt ord som ersätter ordet belysningsarmatur. Det är en elektrisk apparat, ett bruksföremål, som sprider eller riktar ljuset från en eller flera ljuskällor, numera vanligtvis från lysdioder…

Läs mer om Ljusarmatur

Ljusdesign

är läran om hur belysning bör utformas i den fysiska miljön som vi vistas i. Ljusdesigner är ett yrke och Ljusdesign är en unik vetenskapsgren inom arkitektur, inredningsdesign, landskapsarkitektur, s…

Läs mer om Ljusdesign

Ljusdesigner

ingår i designledet för ett byggnadsprojekt och ansvarar för utformningen av en del av den miljö som omger oss. Det gäller ljusets utformning, utseende och påföljande effekt på planering och utformnin…

Läs mer om Ljusdesigner

Ljusfil eller Ljusdatafil

är en samling data för faktaredovisning av ljusarmaturer och ljuskällor, bl.a. underlag från fotometrisk ljusmätning i goniofotometer, s.k. ljuskurvor. Ett vanligt filformat är Eulumdat (.ldt) som är …

Läs mer om Ljusfil eller Ljusdatafil

Ljusflöde

Ljusflöde är måttet på hur mycket ljus en ljuskälla eller en armatur avger, summan av den ljusstrålning som den avger i alla riktningar. Enheten är lumen (lm). För det totala ljusflödet från en armatu…

Läs mer om Ljusflöde

Ljusflödesbibehållningsfaktor, LLMF (Lamp Lumen Maintenance Factor)

är den officiella svenska översättningen av ”Lamp Lumen Maintenance Factor” som är kvoten av ljusflödet från lampan vid given tidpunkt och ursprungligt ljusflöde (nyvärdet). Begreppet kommer från Ekod…

Läs mer om Ljusflödesbibehållningsfaktor, LLMF (Lamp Lumen Maintenance Factor)

Ljusfärg

är den visuella och subjektiva upplevelsen av en ljuskällas ljus som ”kallare” eller ”varmare”. Det är också en praktisk indelning och gruppering av ljuskällor i likartade färgtemperaturer. De vanliga…

Läs mer om Ljusfärg

Ljusfärgväxling

Ett inslag i modern ljussättning är dynamiskt, färgat ljus där belysningen programmeras till mjuka övergångar av högre och lägre ljusflöden och färgtemperaturer. Med digital teknik styr man intensitet…

Läs mer om Ljusfärgväxling

Ljushet

= visuell egenskap, relativ upplevelse av ett område i synfältet (jämför Luminans).

Läs mer om Ljushet

Ljuskultur

är belysningsbranschens centrala informationskansli (www.ljuskultur.se) och är också namnet på branschtidskriften med samma namn som utkommer sex gånger per år.

Läs mer om Ljuskultur

Ljuskälla

är rätt ord för den lilla apparat som alstrar ljus och som i konsumentledet kallas lampa. Ordet lampa leder lätt till missförstånd då det även används som uttryck för en komplett ljusarmatur. Elektris…

Läs mer om Ljuskälla

Ljusmängd

är ljusflödets tidsintegral, i det enklaste fallet ljusflöde gånger brinntid. Enheten är lumensekund (lms).

Läs mer om Ljusmängd

Ljusreglering

Det är idag en självklarhet att vi ska kunna styra och reglera vår belysning på ett steglöst och bekvämt sätt. Det är dels en betydelsefull fråga om komfort, dels kräver miljöomsorg och energieffektiv…

Läs mer om Ljusreglering

Ljusstyrka

är ”kvoten mellan ljusflödet från en ljuskälla avgivet inom ett rymdvinkelelement och detta elements storlek”. Förenklat är det ett mått på hur mycket ljus en ljuskälla eller armatur avger i en angive…

Läs mer om Ljusstyrka

Ljusutbyte

från en ljuskälla (lampa, lysrör eller LED-modul) redovisar dess effektivitet och definieras som kvoten eller förhållandet mellan ljusflöde och ljuskällans wattförbrukning inklusive erforderligt drift…

Läs mer om Ljusutbyte

LoRa

är ett bara några år gammalt ord men betecknar redan dels LoRa Alliance, en ny företagsallians för över femhundra företag, därav ett flertal av världens största, dels en ny teknik och plattform under …

Läs mer om LoRa

Luminans och ljushet

Luminans har kallats ”det studsande ljuset”. Det är ett objektivt, fysikaliskt begrepp för hur ljus en yta är och avser en ytas ljusstyrka per ytenhet i en riktning. Beteckning för luminans är L och e…

Läs mer om Luminans och ljushet

Luminansfördelning

för ytorna i vårt synfält är en betydligt viktigare faktor för bra belysning än belysningsstyrka. I synfältets centrum, på synobjektet, bör luminanserna inte överstiga förhållandet 3:1. Mellan detta c…

Läs mer om Luminansfördelning

Luminiscens

även elektroluminiscens, är ett sätt att alstra ljus (energistrålning som stimulerar vårt synsinne till synförnimmelser)* En halvledarkristall emitterar ljus genom att tillföras elektrisk ström. Ljusk…

Läs mer om Luminiscens

Luxtimme

är den ljusmängd med vilken något belyses. En belysningsstyrka på 50 lux betyder med 8 timmars daglig användning 400 luxtimmar per dag, 120.000 luxtimmar per år (300 dagar) eller 1.200.000 luxtimmar u…

Läs mer om Luxtimme

Lysdioder (LED)

Ljusemitterande dioder är halvledare som medfört en revolution inom belysning, en ny miniljuskälla som sedan 2000-talets början nu utvecklas snabbt till vår kanske vanligaste ljuskälla omkring 2020. L…

Läs mer om Lysdioder (LED)

Lysrörsutfasning

Lysrörsutfasning innebär ett förbud från EU mot att sätta ljuskällor som innehåller kvicksilver på den europeiska marknaden. Förbudet träder i kraft 2023. Lysrör och andra ljuskällor som innehåller kv…

Läs mer om Lysrörsutfasning

M

MacAdams färgellipser

är en serie ellipser runt koordinater i CIE:s färgtriangel där varje ellips markerar skillnaden i ljusfärg från två ljuskällor i identisk färgtemperatur. Resultatet anges i SDCM-steg där 0 betyder ing…

Läs mer om MacAdams färgellipser

Melanopsin

som upptäcktes 1998 är ett proteinpigment på ögats näthinna (retina) som fått speciell uppmärksamhet från år 2002 då upptäckten av en ny, tredje typ av fotoreceptor i våra ögon publicerades. Pigmentet…

Läs mer om Melanopsin

Melatonin

Melatonin är ett sömnhormon som produceras i hjärnans tallkottkörtel och avges till blodet. Det är också känt som en receptfri medicin. Utsöndringen av melatoninet varierar under dygnet. Det är trolig…

Läs mer om Melatonin

Mesh

är ett engelskt ord som på svenska används som fackord i betydelsen nätverk eller trådar. Verbet ”mesha” kan då ersätta koppla ihop eller fånga. Den engelska förkortningen står för Medical Subject Hea…

Läs mer om Mesh

Mesopiskt seende

beskriver vårt seende vid luminansnivåer 0,3 – 3 cd/m2. (Rekommenderad genomsnittlig luminans på vägar och gator i Sverige är 0,5 – 2 cd/m2). Under mesopiska synförhållanden stimuleras både tappar och…

Läs mer om Mesopiskt seende

Metallhalogenhalogenlampor Compact HID

Detta är inte halogenlampor, förbättrade glödlampor, utan små och medelstora metallhalogenlampor som är urladdningslampor av högtryckstyp. De första metallhalogenlamporna tillkom för att ge ett intens…

Läs mer om Metallhalogenhalogenlampor Compact HID

Metameri

kallas det inom färgområdet när två färgade ytor med olika spektrala reflektionskurvor ser helt lika ut i en sorts belysning men olika i en annan. Sådana färger kallar man metamera färger. Inom kemi o…

Läs mer om Metameri

Modularitet

innebär uppdelad i delar (moduler) som kan tas isär och sättas ihop. Med modulära produkter och system kan synergier skapas, vilket effektiviserar produktens livscykel. Användningsområdet och produktu…

Läs mer om Modularitet

Monokromatiskt ljus

är enfärgat ljus i ett mycket smalt våglängdsband. Det skiljer sig från vanliga ljuskällors ljus som är sammansatt från flera våglängdsområden. Under vissa förhållanden kan monokromatiskt ljus ge en k…

Läs mer om Monokromatiskt ljus

N

Nanometer

är en längdenhet som motsvarar en miljarddels meter. SI-prefixet ”nano” (n) innebär 10 -9. 1 nm= 0,000 000 001 meter. Nanometer används softa inom naturvetenskap för att beskriva sträckor på molekylni…

Läs mer om Nanometer

NEMA / Nema-sockel

The National Electrical Manufacturers Association, NEMA, utformar bland annat ljusarmaturer och ljussystem med LED inom belysningsområden utomhus, särskilt aktuellt inom den smarta stadens infrastrukt…

Läs mer om NEMA / Nema-sockel

Nutritional light

Nutritional light är ett nytt internationellt begrepp inom ljus och belysning som skall främja människans livskvalitet genom ett attraktivt, trivsamt, effektivt och hållbart inomhusljus i byggnader. I…

Läs mer om Nutritional light

O

OLED

(organic light emitting diodes) är en ny ytformad ljuskälla under utveckling, parallellt i Europa, Japan och USA. Liksom lysdioder (LED) alstrar OLED ljus genom en form av elektroluminiscens, ”elektro…

Läs mer om OLED

Omfält

är ett traditionellt begrepp inom belysningstekniken som fått ny aktualitet inom dagens ljusforskning. Omfältsljuset belyser vår omgivning runt om oss utanför synfältet. Dess vertikala ytor (yttre omg…

Läs mer om Omfält

Omfältsljus

Omfältsljus är ljus som reflekteras från de väggar och tak som omger oss. I Ljus & Rum – planeringsguide för belysning inomhus, som ges ut av Ljuskultur i samarbete med Arbetsmiljöverket och State…

Läs mer om Omfältsljus

Opak

betyder ogenomskinlig, alltså varken genomlyslig eller genomsiktlig.

Läs mer om Opak

Opal

är ett mineral eller en ädelsten. Opal är färglös, mjölkvit, gul, röd, grön, blå eller svart. Typisk är en optisk effekt kallad opalescens, en spridning av ljus. Opaler är sköra och finns huvudsaklige…

Läs mer om Opal

Opalglas

opalinglas, opalplast, opak. Opalglas är ett transparent men ogenomsynligt, vanligen vitt glas, som förr kallades mjölkglas. För belysningsändamål används det oftast i kombination med klarglas i kupor…

Läs mer om Opalglas

Opalin

beskriver ett halvgenomsiktligt, semitransparent utförande av ett glas eller ett plastmaterial som i belysningssammanhang vanligtvis är infärgat i opalvitt.

Läs mer om Opalin

Optik

Optik är läran om ljusets utbredning och brytning (från grek. optikē). Tillämpningar av optisk ingenjörskonst hör speciellt ihop med belysning och kallas för belysningsteknik. Optik är en gren av fysi…

Läs mer om Optik

P

PAR LED lampa

PAR är förkortning för Parabolic Anodized Reflector och syftar på lampor som har en parabolform som riktar ljuset framåt i olika spridningsvinklar. En alternativ tolkning av PAR som cirkulerat är att …

Läs mer om PAR LED lampa

Parabolreflektor

har en fokuserande förmåga för ljusstrålning och mikrovågor. En parabol är en plan, öppen kurva vars punkter har samma avstånd till en given punkt och en given rät linje. En matare i brännpunkten till…

Läs mer om Parabolreflektor

Penumbra

(latin för nästan skugga) används i betydelsen halvskugga inom ljusarkitektur liksom vid mån- och solförmörkelser och vid solfläckar. Med halvskugga avses den ljusare delen av en skugga. Motsatsen til…

Läs mer om Penumbra

Plancks kurva

är en vanlig benämning för den ”svarta kroppens” kurva, ett teoretiskt begrepp för en temperaturstrålare med kontinuerlig elektromagnetisk strålning vars spektrala sammansättning bestäms av dess tempe…

Läs mer om Plancks kurva

Plasmalampor LEP

Ljusalstring sker genom upphettning av ett ämne gas och/eller fast ämne till plasma som avger ett vitt ljus med kontinuerligt spektrum. Plasmalampan är en udda ljuskälla som förekommer sparsamt på vis…

Läs mer om Plasmalampor LEP

PMMA

metylmetakrylatplast, se Akrylplast.

Läs mer om PMMA

Polykarbonat

se Karbonatplast.

Läs mer om Polykarbonat

Power over Ethernet (PoE)

är en teknik för att via en speciell nätverkskabel skicka data och samtidigt strömförsörja apparater som har PoE-stöd, t.ex. för belysning där LED-armaturer nu används tack vara sin låga effektförbruk…

Läs mer om Power over Ethernet (PoE)

Pulsviddsmodulation (PWM)

är den viktiga teknik som bör användas för ljusreglering av LED. Den innebär att lysdioderna tänds och släcks genom att en fyrkantsvåg med varierande frekvens driver dem. De olika ljusnivåerna anpassa…

Läs mer om Pulsviddsmodulation (PWM)

PVC

(polyvinylkorid, vinylkloridplast) är en vanlig termoplast som tillverkas av vanligt koksalt och naturgas eller olja. Den har bra ljusgenomsläpplighet men är spröd och relativt känslig för UV-strålnin…

Läs mer om PVC

Q

R

R-G-B

är en förkortning för grundfärgerna rött, grönt och blått och används inom belysning för färgväxling mellan ljuskällor. Genom att kombinera de tre färgerna kan man skapa ett oräkneligt antal färgkulör…

Läs mer om R-G-B

Retrofit

är ett engelskt uttryck bl.a. från byggnadsbranschen. I svenskan används det i betydelsen ”att ersätta något med något nytt”. Begreppet och aktuellt inom belysning när många ljuskällor utfasas från ma…

Läs mer om Retrofit

RoHS-direktiv

från EU reglerar innehållet i elektroniska och elektriska produkter inom området Ekodesign (se även detta ord). Det europeiska direktivet om begränsning av farliga ämnen, RoHS (Restriction of Hazardou…

Läs mer om RoHS-direktiv

S

SDCM

Standard Deviation Colour Matching. Se Mac Adams färgellipser.

Läs mer om SDCM

Sekvensor

är ett av de nya ord som berikar den tekniska nomenklaturen i vårt svenska språk, i detta fall inom ämnesområdet ljusstyrning. En sekvensor (engelska sequencer) är en anordning för att variera det art…

Läs mer om Sekvensor

Sfumato

är ett italienskt ord från konstens värld som handlar om samspelet mellan ljus och skugga och betecknar en blandning av färger och nyanser som är så subtil att allt smälter samman till en ”disig” effe…

Läs mer om Sfumato

Skotopiskt seende (nattseende)

Nattseende handlar om hur ögats ljuskänsliga sinnesceller eller ljusreceptorer, stavarna, uppfattar ljuset enligt sin känslighetskurva vid lägre belysningsnivåer, luminanser under 0,3 cd/m2. Stavarna …

Läs mer om Skotopiskt seende (nattseende)

Smart Belysning eller Smart Lighting

avser digitala processer för alstring och styrning av ljus där data genereras och programmeras. Ljusreglering (tuning) är ett viktigt inslag inom ljusdesign för att förbättra ljusmiljöer och effektivi…

Läs mer om Smart Belysning eller Smart Lighting

Sockel

är en ljuskällas kontaktdel till lamphållaren. Gängsocklar för vanliga glödlampor kallas E27 medan små klotlampor och kronljus vanligen har den mindre sockeln E14. Lysrör har stiftsockel. Kompaktlysrö…

Läs mer om Sockel

Softlack

är ett begrepp för mjukare ljus från reflektorer antingen genom matterad reflektoryta eller tillsats av diffuserande material.

Läs mer om Softlack

SPD

SPD är förkortning för ljusets spektrala effektfördelning och kommer från engelskans ”spectral power distribution”. Inom ljus, färgvetenskap, radiometri och fotometri beskriver SPD den spektrala effek…

Läs mer om SPD

Spektralfördelning

Elektromagnetisk energistrålning sker i ett spektrum indelat i våglängder. Dessa anges i nanometer (nm), från kortvågig strålning som röntgen och ultraviolett ljus till långvågig strålning, t.ex. infr…

Läs mer om Spektralfördelning

Spektrum

Ursprungligen enbart en uppdelning av ljuset i dess olika färger eller kulörer, specificerat i våglängder. Numera avses en uppdelning av elektromagnetisk strålning efter våglängd (nanometer nm), frekv…

Läs mer om Spektrum

Spridningsvinkel

eller utstrålningsvinkel är den vinkel inom vilken ljusstyrkan utgör minst 50 av sitt maximala värde.

Läs mer om Spridningsvinkel

Styrmodul

gränssnitt / gränsyta / interface / förbindelselänk / omvandlare; en produkt placerad mellan något som styr och det som skall styras i t.ex. moderna bussystem för belysning, värme och ventilation. Sty…

Läs mer om Styrmodul

Substrat

är ett tunt underlag, en monteringsplattform, för mikroelektroniskt montage. Substratet kan vara elektriskt aktivt, ledande, som silikon eller passivt, som t.ex. aluminium och keramik. På substratet ”…

Läs mer om Substrat

SunLike

SunLike™ är registrerat varumärke för ett nytt LED-ljus från Seoul Semiconductor och Toshiba, två av de ledande tillverkarna inom ljus och elektronik. SunLike™ som lanserades hösten 2017 återger ett k…

Läs mer om SunLike

Suprachiasmatisk kärna eller dygnsrytmkärna

är det svenska begreppet för engelskans Suprachiasmatic Nucleus, en äggformig, tätt packad samling av små sinnesceller eller receptorer i ögats näthinna i hjärnans synnervskorsning i främre hypotalamu…

Läs mer om Suprachiasmatisk kärna eller dygnsrytmkärna

Switchdim

är en armaturs tilläggsutförande där digitala HF-dimdon regleras, tänds och släcks via en enkel, återfjädrande tryckknapp av standardtyp, t ex på rummets vägg, utan behov av någon styrmodul. (Reg. var…

Läs mer om Switchdim

Synergonomi

är vetenskapen om samspelet mellan människa och arbetsbelysning, ljusets påverkan på människan i arbetslivet. En ledande svensk företrädare för synergonomi är docenten, med.dr. Per Nylén på Arbetsmilj…

Läs mer om Synergonomi

Synsinne

Människans sinnen ger oss förmåga att använda våra neurologiska och psykologiska system för ”perception av omvärlden och oss själva”. Vi har fem sinnen, synsinne, hörsel, känsel, luktsinne och smaksin…

Läs mer om Synsinne

Systemeffekt

(watt, W) innebär summan av ljuskällans effekt och erforderliga driftdon. Det är en viktig faktor vid kalkylering och projektering av belysning. Utvecklingen ger oss allt effektivare ljuskällor med sä…

Läs mer om Systemeffekt

T

TC

Följande kortbeteckningar för kompaktlysrör (för separat driftdon) är de vanliga inom Europa: TC-S (tubular compact small) små tvåstavsrör 5, 7, 9 och 11W. Sockel G23. TC-SEL föregående rör men med so…

Läs mer om TC

Teknik och Teknologi

Två vanliga men tyvärr ofta missförstådda ord i svenska språket är orden teknik och teknologi. Teknik är sammanfattande benämning på människans metoder att systematiskt framställa något, att tillfreds…

Läs mer om Teknik och Teknologi

Textur

Textur är ett kvalitetsbegrepp inom ljus och belysning som genom LED-ljusets kvalitetsutveckling blivit aktuellt. Ljuset har i och med en så gott som heltäckande spektralstrålning fått ökad kapacitet …

Läs mer om Textur

TLCI

TLCI, The Television Lighting Consistency Index, är televisionens metod att definiera, redovisa och beskriva en filmkamerans förmåga att återge belysta färger så naturligt och rättvisande som möjligt.…

Läs mer om TLCI

TM-30

är sedan några år ett nytt mätsystem där man med flera relaterade mått, med eller utan varierande grafisk framställning, kan utvärdera och kommunicera en ljuskällas förmåga att återge belysta färger p…

Läs mer om TM-30

Translucent

Här används ibland det engelska ordet Translucent som avser ”något som släpper igenom ljus men som man ser oskarpt igenom” (NEO). Ett bättre svenskt ord är genomlyslig (ibland halvgenomlyslig), som oc…

Läs mer om Translucent

Transparent

kommer från latinet där trans betyder ’genom’ och parere ’synas’. Betydelsen är därför genomsiktlig (se även detta ord) som är ett bra svenskt ord enligt Språkrådet. I NEO beskrivs transparent: på föl…

Läs mer om Transparent

Trimless

är ett engelskt ord inom belysningsområdet för vissa ljusarmaturer avsedda för infällning i tak och vägg. Trimless är en mer elegant metod utan den utvikta kant/ fläns/ram eller täckring som vanligtvi…

Läs mer om Trimless

Tunable white

är ett aktuellt begrepp för s.k. dynamiskt ljus inom styr- och reglerbar LED-belysning. I ett tunable- white system alstras vitt ljus i olika färgtemperaturer, från varmtonat till kalltonat. Vitt ljus…

Läs mer om Tunable white

U

UGR

Unified Glare Rating, är enhet för bländtal i en beräkningsmetod för kontroll av bländning i en anläggning. Se gällande Europastandard EN 12461. Bakgrundsluminans samt direktluminans från takarmaturer…

Läs mer om UGR

Ultraviolett (UV) strålning

Ultraviolett (UV) strålning är för människan osynlig elektromagnetisk strålning. Våglängderna finns mellan röntgen och syngrundande ljus, undre gräns vid 60 - 100 nm och övre (mot syngrundande ljus) v…

Läs mer om Ultraviolett (UV) strålning

Umbra

(latin för kärnskugga), umbra är den mörkare delen av en skugga. Dess motsats penumbra, halvskugga, är den ljusaste delen av en skugga. Skuggor brukar i folktron betraktas som något ont, falskt eller …

Läs mer om Umbra

Utstrålningsvinkel

eller Spridningsvinkel är den vinkel inom vilken ljusstyrkan utgör minst 50 av sitt maximala värde.

Läs mer om Utstrålningsvinkel

V

Visuell kvalitet

är ett nytt begrepp som bygger på att områdena belysning och bildkvalitet sammanförs. Visuell komfort är grundläggande för detta begrepp som kan appliceras på ”allt som vi ser”. Forskningen visar att …

Läs mer om Visuell kvalitet

Våglängd

Våglängd är avståndet mellan två intilliggande vågtoppar eller vågdalar i en vågrörelse (www.ne.se). Ljuset som alstras inom elektromagnetisk strålning har korta och långa våglängder i regnbågens alla…

Läs mer om Våglängd

W

Wallwasher

kallas armaturer med vanligtvis asymmetrisk ljusfördelning, som är avsedda att ”tvätta” väggytan med ljus och som alltså ger ett jämnt och brett släpljus över en större yta. Svensk terminologi saknas.

Läs mer om Wallwasher

Wattimme

är enhet för förbrukad effekt per tidsenhet. Nedanstående prefix* (tera, giga, mega och kilo) förekommer ofta när vi läser om användning och reducering av elenergi. Att minska energiförbrukning innebä…

Läs mer om Wattimme

X

Y

Z

Zhaga

Zhaga Consortium är sedan 2010 en internationell organisation som utarbetar industristandarder inom belysningsområdet LED (ljusemitterande dioder). Zhaga är medlem av IEEE Industry Standards and Tecno…

Läs mer om Zhaga

Zhaga / Zhaga-sockel

Zhaga är ett globalt, öppet konsortium med medlemmarnas uppdrag att standardisera samverkande komponenter inom dagens och morgondagens LED-belysning. Organisationen tar fram specifikationer på ny tekn…

Läs mer om Zhaga / Zhaga-sockel

Å

Återcirkulering

Återcirkulering handlar om att använda återcirkulerade material vid tillverkning men också om att återcirkulera material när en produkt är uttjänt. Belysningsarmaturer omfattas enligt lag av producent…

Läs mer om Återcirkulering

Ä

Ö

Kontakta oss