Blogg

TRILUX om nästa generations armaturer. Ljusriktiga, hållbara och smarta.

Armaturer och ljussystem från det tyska storföretaget Trilux har under 2020 medfört en förstärkning av Annells produktprogram. Vår nya samarbetspartner är en av Europas ledande armaturfabriker med femtusen medarbetare och egen vetenskapsbaserad forskning. Trilux deltar också i ett EU-projekt för en helt ny armaturgeneration, hållbar och smart med optimal ljuskvalitet. 

Hos Trilux är Helen Loomes chef för affärsutveckling inom International Sales. I den engelska tidskriften Lux berättar hon om en annorlunda design och utveckling av ljusarmaturer och ljussystem för en ny, hållbar värld.

Helene Loomes framhåller Trilux egen forskning som en god grund för dagens och morgondagens utvecklingsarbete. En av flera frågor som diskuteras är varför ljusarmaturer byts ut och destrueras innan armaturens tekniska livslängd uppnåtts.

Kan kunderna övertalas till att bättre utnyttja armaturers allt längre livslängd?  Vill en ny kontorshyresgäst behålla föregående hyresgästs gamla armaturer som kanske har en större del av teknisk och ekonomisk livslängd kvar?

En mer kontroversiell fråga är om marknaden accepterar en bredare standardisering av armaturdimensioner och egenskaper, mekaniska, elektriska, termiska och fotometriska. Kanske rent av till fördel för kunden?

Hur flyttar man eller byter armaturer utan nya hål i taket? Vad händer med individuell smak och uppslagsrikedom? Vill man kanske kunna flytta ljuskällan dit där man bäst behöver ljuset?

En känd komplikation i armaturutveckling är när komponenter behöver ersättas eller repareras under sin livstid. Måste den inbyggda ljuskällan, LED-modulen, kunna bytas mot en ny, precis som gamla lysrör och glödlampor? Men en moduls alla inbäddade diminutiva komponenter av kol och sällsynta jordmetaller kan förändra bilden.

Vad händer vid bortfall av en armatur i en anläggning? Ska armaturen vara förberedd för snabbt byte av driftdon eller LED-modul eller ska den helt enkelt ersättas i sin helhet? Statistik hos Trilux visar att endast en procent av installerade armaturer faller bort inom beräknad livstid. Driftdonet står då ensamt för den större delen av dessa bortfall. Själva ljuskällan, LED-modulen, förorsakar mindre än en fjärdedel av dem.

För en typisk armaturinstallation på 369 armaturer uppger Trilux att fyra armaturer slocknar före den angivna livstidens slut. Orsak är tre driftdon och en LED-modul.

För att lätt kunna byta en armaturs LED-modul krävs en annorlunda armaturkonstruktion med ökat antal kontakter. Som då gäller samtliga armaturer i anläggningen.

Elektrisk säkerhet och avancerad ljusoptik borde kanske inte heller utsättas för utomståendes ingrepp?  Borde inte en miljöanpassad, hållbar armatur egentligen förbli intakt under hela sin förlängda livslängd? Varje utslagen armatur kan ju återanvändas i sin helhet.

Repro-light-logo

ReproLight är ett konsortium, en EU-stödd framtidsgrupp av företag, där Trilux sedan tre år deltar med sin forskning och produktutveckling. Nyligen granskades i en livscykelundersökning en typisk armaturs miljöpåverkan under sin livstid. Där ingick varje liten del av konstruktion, material, energi och produktion åtföljt av tusentals tändningar och släckningar fram till slutligt omhändertagande och destruktion inklusive transporter i varje led till och från Trilux lokaler.

En av många slutsatser blev att reducera mängden ingående material och detaljer samt att öka andelen återanvända material. Koppar, stål och aluminium är exempel på material som redan använts minst en gång.

Redan på ett tidigt stadium av design och utveckling påverkas hållbarhet och pris genom hög kompetens och noggrannhet i konstruktion och materialval. Undvikas bör till exempel lysdioder med inslag av guld. Ljusets effektivitet och komfort tilltar med rätt styrning. En förbättrad livslängd reducerar produktionsprocessen och dess miljöpåverkan.

Inom Trilux globala verksamhetsområden varierar marknaderna starkt när det gäller krav och önskemål på belysningen. Skilda stadier av livsstil, erfarenhet och mognad påverkar naturligtvis åsikter om ljusbehandling, ljusets innehåll och människans synkomfort, Skillnader mellan världsdelar och länder krymper dock snabbt i takt med människans gemensamma ödesfrågor inom klimat, miljö och hållbarhet.

Vad vi har att hoppas på från Trilux är uppenbart. Kompetenta framtidssäkrade belysningslösningar för ett utvecklat och hållbart kvalitetsljus, Human Centric Lighting. Lätt anpassningsbara ljusmiljöer till människans behov.

Bild från Lux Review artikel. Helen Loomes syns till höger i bild. Se artikeln här.

Mässor / event / föredrag

Grundläggande belysningslära – LUX-lingo – för arkitekter och inredare i Malmö

Annell bjuder in till ett lättsamt lunchseminarium för alla som vill bättra på sina kunskaper kring belysningstermer och krav. Målet är att ...

Läs mer
Blogg

Är LED det optimala valet?

I juni 2023 publicerade ams Osram en artikel som lyfter behovet av att låta belysning för vissa ändamål fortsatt bestå av en mix av gamla oc...

Läs mer
Projekt

Arena Triangeln, Vasakronan

I Triangeln köpcenter i Malmö ligger en ny coworking-anläggning med flexarbetsplatser, kontor och mötesrum. Arena är en centralt belägen sam...

Läs mer
Mässor / event / föredrag

Jubileumskväll Trilux 111 år

Den 12 oktober firar vi vår leverantör Trilux som fyller 111 år! Välkommen till en kväll fylld med kunskap och inspiration med temat cirkula...

Läs mer
Stad och Trafik

Elektronik i gatuarmaturer – och dess konsekvenser på livslängden

Delta i ett kostnadsfritt webbinarium den 4 oktober som handlar om elektronik i gatuarmaturer. Med LED-teknik och moderna elektroniska drift

Läs mer
Projekt

Palats i Gamla Stan har återfått sin inre glans

Fastighetsbolaget Vasaparken värnar om långsiktig förvaltning av fastigheter och fastigheten Pan 1 eller Leijonsköldska palatset, som är ett...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →