Blogg

Hur värderar vi inomhusljuset för arbete och fritid?

Effekterna av ljus och belysning har förändrats väsentligt sedan oljelampans och stearinljusets tid.  Tillkomsten av inomhusljuset var ett mycket välkommet fenomen som helt vände upp och ned på människans tillvaro.

Två enkla kriterier fick från början avgöra när det började skymma i kvällningen. Antingen mörker eller konstgjort ljus. Den välkomna lampan och själva ljuskällans livslängd blev nya värdegrunder. Nästa steg i utvecklingen blev att reducera graden av os och åtföljande nedsmutsning från ljuskällan.

Att värdera något vi behöver har kommit att betyda en krass betraktelse av inköpspris i förhållande till största möjliga nytta. Under åren av teknisk utveckling förändrades nyttokraven på ljuskällor men förblev fixerade vid lägsta inköpspris och största möjliga användningstid.

Lux är enhet för belysningsstyrka på en yta. ”Ju fler lux ju bättre belysning”, sa expertisen. ”Mer ljus till arbete och fritid under allt längre dygn inomhus.”. Men elektricitet blev en bristvara, stegvis också dyrare. Belysningskraven sänktes då gradvis. Plötsligt behövde vi alltså mindre antal lux trots längre arbetstider med fler och snabbare synuppgifter.

 

Bra ljusmiljöer har många vinster

Idag har vetenskapen lärt oss att ljusmiljöer inomhus stark påverkar våra aktiviteter, jobb, humör, hälsa och välbefinnande. Stressrelaterad sjukfrånvaro ökar i skolor. Man vet att belysningen tydligt inverkar på prestationer och frånvarofrekvens.

Plain Spectra

 

Idag är antalet lux inte lika viktigt som vilken sorts lux? Nu finns det både bättre och sämre lux. Men goda lux tenderar att bli lite dyrare i inköp. Fast en ”dyrare” investering innebär ofta en mindre totalkostnad plus en mångdubbel användningstid. Energianvändning reduceras också jämfört med traditionella ljuskällor. På ett område, finns slentrian och okunskap. Livscykelkostnad som avgörande prisfaktor.

Vår nya ljuskälla sedan början av 2000-talet, LED, är utmärkt exempel på allt detta. Men LED finns i ett otroligt stort antal varierande utföranden. De sämsta duger inte ens till belysning för människor. Möjligen till dekorativ användning, att titta på.

Ännu en utsliten ljusenhet är lumen, ett mängdmått på det totala ljusflöde som en ljuskälla avger. Men vad för slags lumen är det som vi vill ha? Lumentalet antyder ingenting om nyttograd eller kvalitéer. Men goda lumen kan berika vårt viktiga färgseende. Och bidra till trivsel och upplevelse.

Ljus och belysning måste uppvärderas

Vi borde sträva till ett inomhusljus med samma fullspektrum som sol och dagsljus i alla våglängder och med samma nyansrikedom . För hälsa och välbefinnande. För harmoni, inlärningsförmåga och bättre nattsömn.

En växande grupp välrenommerade experter inom internationell belysning vill nu ersätta lux och lumen med nya enheter, bättre anpassade för egenskaper som nu börjar efterfrågas.

Ljus och belysning måste uppvärderas. Enligt Världshälsoorganisationen tillbringar den moderna människan 90 procent av dygnet inomhus. Nu behöver vi verkligen pålitlig ny teknik med ökad säkerhet, produktivitet och hållbarhet. För hälsa och ökat välbefinnande med människan i centrum.

HCL

Mässor / event / föredrag

Grundläggande belysningslära – LUX-lingo – för arkitekter och inredare i Malmö

Annell bjuder in till ett lättsamt lunchseminarium för alla som vill bättra på sina kunskaper kring belysningstermer och krav. Målet är att ...

Läs mer
Blogg

Är LED det optimala valet?

I juni 2023 publicerade ams Osram en artikel som lyfter behovet av att låta belysning för vissa ändamål fortsatt bestå av en mix av gamla oc...

Läs mer
Projekt

Arena Triangeln, Vasakronan

I Triangeln köpcenter i Malmö ligger en ny coworking-anläggning med flexarbetsplatser, kontor och mötesrum. Arena är en centralt belägen sam...

Läs mer
Mässor / event / föredrag

Jubileumskväll Trilux 111 år

Den 12 oktober firar vi vår leverantör Trilux som fyller 111 år! Välkommen till en kväll fylld med kunskap och inspiration med temat cirkula...

Läs mer
Stad och Trafik

Elektronik i gatuarmaturer – och dess konsekvenser på livslängden

Delta i ett kostnadsfritt webbinarium den 4 oktober som handlar om elektronik i gatuarmaturer. Med LED-teknik och moderna elektroniska drift

Läs mer
Projekt

Palats i Gamla Stan har återfått sin inre glans

Fastighetsbolaget Vasaparken värnar om långsiktig förvaltning av fastigheter och fastigheten Pan 1 eller Leijonsköldska palatset, som är ett...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →