Projekt

Lillholmsskolan har lärmiljöer i toppklass

Klassrum med dagsljusinsläpp, utblick mot naturen och förstklassig belysning möter elever och lärare på Lillholmsskolan i Skärholmen. Cedervall arkitekter har förvandlat en tidigare nedgången skola till en lärmiljö att känna stolthet över. Genomtänkt belysning från Annell bidrar till upplevelsen. Pendlade väl avskärmade PLAIN med mjuk uppljusandel skapar förutsättningar för trivsel, vilket i sin tur ger studiero och goda studieresultat.

Klassrummen i nybyggda Lillholmsskolan har dagsljusinsläpp och ger möjlighet till utblick mot naturen utanför. Belysningen är förstklassig med väl avbländade pendlade armaturer PLAIN som bidrar till en trivsam studiemiljö i de olika klassrummen.

Pendlad klassrumsbelysning

PLAIN är Annells armatur med en naturlig ljusbehandling som utgår från äldre tiders kunskap om hur man bäst tillvaratar och sprider ljus i ett rum. Likt vinklade fönsternischer är den upphöjda optiken i det närmaste bländfri när den pendlas över arbetsbord. Varmvit färgtemperatur 3000K och en mjuk uppljusandel definierar rummet, minskar kontraster och ger en ombonad känsla.

PLAIN-armaturerna i längder om 1300mm har mikroprismaoptik DOP (diamond opal prism) och är försedda med blue WAGO-kontakter, ett snabbkopplingssystem som gör montaget enkelt för installatören. För belysning mot whiteboard sitter pendlade ILO med asymmetrisk ljusbild.

Även lärarrummen har pendlad belysning över arbetsborden med ljusandel uppåt. Här är det ILO PDI  med mikroprisma-optik och varmvitt ljus.

Lillholmsskolan Plain och ILO

 

Lärmiljö där arkitektur, inredning och belysning samverkar

De kreativa och inspirerande lärmiljöerna på Lillholmsskolan kommer att ge plats för 990 elever i förskoleklass upp till årskurs 9.  Två nybyggda större byggnader bidrar till att samla skolans verksamhet som tidigare varit spridd i flera äldre fastigheter och paviljonger. Cedervalls arkitekter och landskapsarkitekter har förvandlat Lillholmsskolan till en meningsfull, utmanande och spännande lärmiljö för barn och ungdomar i området.

Skolan och skolgården med varierade, tydligt avskilda lekområden är vacker. Byggnaderna har en genomtänkt siluett som symboliskt kan ses som bergstoppar vända mot varandra och färgtemat på solavskärmningarna i fasaden för tankarna till rosenkvarts och bergkristall.

Inredningen i de gemensamma ytorna är skapad för en praktisk men stimulerande dag med sittytor och inbyggd förvaring som också fått estetiska, konstnärliga uttryck. Belysning, färger och inredning samverkar för att skapa en rofylld och samtidigt kreativ miljö.

Lillholmsskolan Plain i kemisal

Ombyggnad och gymnastiksal återstår

Framöver kommer upprustningen av Lillholmsskolan att fortgå med en äldre skolbyggnad som ska renoveras och en ny gymnastiksal ska byggas. Till den äldre byggnadens trapphus har Annell levererat pendlade glober Callisto, diameter 350mm med varmvita dimbara LED.

Mer inspiration för skolmiljö

Vill du få mer inspiration till varianter på belysningslösningar för skolor och utbildningsmiljöer, bläddra gärna i vår broschyr LJUS FÖR LÄRANDE.

Läs mer om planering, förarbete och gestaltning av Lillholmsskolan i projektbeskrivning av Cedervall.

Beställare: SISAB Skolfastigheter i Stockholm
Arkitekt: Cedervall Arkitekter
Elkonsult: PQR
Elinstallatör: UMIA
Ljusarmaturer: PLAIN PDI DOP, ILO Asymmetrisk, Callisto
Foto: Annell

Lillholmsskolan konst Tove Kjellmark

Konst på skolgården av Tove Kjellmark

Mässor / event / föredrag

Grundläggande belysningslära – LUX-lingo – för arkitekter och inredare i Malmö

Annell bjuder in till ett lättsamt lunchseminarium för alla som vill bättra på sina kunskaper kring belysningstermer och krav. Målet är att ...

Läs mer
Blogg

Är LED det optimala valet?

I juni 2023 publicerade ams Osram en artikel som lyfter behovet av att låta belysning för vissa ändamål fortsatt bestå av en mix av gamla oc...

Läs mer
Projekt

Arena Triangeln, Vasakronan

I Triangeln köpcenter i Malmö ligger en ny coworking-anläggning med flexarbetsplatser, kontor och mötesrum. Arena är en centralt belägen sam...

Läs mer
Mässor / event / föredrag

Jubileumskväll Trilux 111 år

Den 12 oktober firar vi vår leverantör Trilux som fyller 111 år! Välkommen till en kväll fylld med kunskap och inspiration med temat cirkula...

Läs mer
Stad och Trafik

Elektronik i gatuarmaturer – och dess konsekvenser på livslängden

Delta i ett kostnadsfritt webbinarium den 4 oktober som handlar om elektronik i gatuarmaturer. Med LED-teknik och moderna elektroniska drift

Läs mer
Projekt

Palats i Gamla Stan har återfått sin inre glans

Fastighetsbolaget Vasaparken värnar om långsiktig förvaltning av fastigheter och fastigheten Pan 1 eller Leijonsköldska palatset, som är ett...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →