Teknik & ljuskällor

Fullspektrumljus – en välförtjänt lyx vi väntat på

Fullspektrumljus som sol- och dagsljus har länge varit en efterlängtad lyx för vår elektriska belysning inomhus. Efter glödlampan blev ljuset sig inte likt.

Fullspektrum håller på att bli välkänt begrepp i tekniskt vardagsspråk för det nya ljuset till arbetsmiljöer, utbildning, detaljhandel och museer för att nämna några.

Fullspektrum med ljusets samtliga våglängder har vi sedan urminnes tider upplevt i det naturliga sol- och dagsljuset. Det vita solljuset uppvisar en tidsanpassad blandning av alla våglängder och färger, från ljusaste till mörkaste timme.

Det elektriska ljusets syngrundande strålning är som bekant begränsad till våglängderna 380 till 780 nm. Skillnader i våglängd upplever vi som skillnader i ljusets färg, kallt eller varmt. Rött ljus har längsta våglängden, violett ljus har den kortaste.

Det finns också ”ljus” som inte har med människans synförmåga att göra. ”UV-ljus” är exempel på kortare våglängder och ”infraljus” på längre våglängder jämfört med det syngrundade ljusets.

Motsatsen till kontinuerligt fullspektrum kallas för diskontinuerligt spektrum och har ett begränsat antal våglängder. Inomhusljuset har sedan det första urladdningsljuset i de första lysrören på 1940-talet varit effektivt och ekonomiskt men med lägre visuell kvalitet från diskontinuerliga spektrum.

Den klassiska glödlampan med efterföljande halogenlampor har liksom alla värmestrålare (eld, stearinljus mm.) varit exempel på fullspektrum med ljuskvalitet. Men glödljus blev för dyrt i drift med sin låga verkningsgrad och miljöpåverkande och ekonomiska nackdelar.

Glödlampan

Hög ljuskvalitet avser både visuell och icke-visuell kvalitet.

Det är inte alla som tänker på sitt ljus i jobbet eller märker när det är dåligt. I ett fullspektrum är våglängderna jämnt fördelade, så närliggande dagsljuset man kan komma. Helst skall även elljuset kunna variera i mängd och färg under dygnet.

Efter 2000-talets tveksamma inledning med ett kallt, blåaktigt LED-ljus har det nya vita LED-ljuset stegvis under åren överraskat med långa och allt effektiva livslängder, en väsentligare billigare drift och en ljuskvalitet under ständig förbättring. Nu tillkommer också nya möjligheter till fullspektrum och därmed en högre ljuskvalitet än vi tidigare haft möjlighet till inomhus.

Forskare i många länder kan bekräfta att vissa fabrikat av LED med fullspektrum, efter god ljusplanering, ger ökad visuell komfort med bland annat förbättrad läsförmåga, koncentration och inlärning.

Färgåtergivningen från ett fullspektrumljus är naturlig och i det närmaste perfekt. Rum och omgivning framstår i sina naturliga färger och former liksom ytstruktur, nyanser och kvalitéer hos föremål och material. Färgåtergivningsindex uppnår upp mot Ra98 till skillnad från sedvanlig standard Ra80.

Det går alltså nu att välja LED-ljus som erbjuder fullspektrumbelysning av högsta ljuskvalitet, även mer energieffektivt och driftekonomiskt än tidigare ljuskällor. Men var noga. Det flödande utbudet av LED på världsmarknaden uppvisar mycket skiftande kvalitetsnivåer, hittills tämligen okontrollerat.

Sist men inte minst har Nobelpriset år 2017 om vår dygnsrytm plus de senaste årens vetenskapliga ljusforskning pekat på fullspektrumljusets mindre kända men betydande fördelar: att genom icke-visuell påverkan kunna främja hälsa och välbefinnande. En påverkan som via hjärnan styr och reglerar bland annat vår dygnsrytm och annan hormonbildning för fysiologiska, biologiska och psykologisk stimulans.

Fullspektrumljus ger en viktig påverkan på hur vi mår och presterar, hur vi aktiverar oss och på hur vi sover. Läs mer om detta här: Kvalitetsljus till glädje för både öga, kropp och själ

Källa: Annells Liten ordbok samt Nationalencyklopedin
Illustrationer: Från Seoul Semiconductor – SunLike (den ovan är översatt av Annell till svenska)

Detaljbild Plain Spectra

Plain Spectra med SunLike – med ett kontinuerligt spektrum, nära äkta solljus. Ra >97.

Produktnyheter

Med zoom-optik ökar flexibiliteten

BEGAs högeffektsstrålkastare erbjuder ljusteknik för en mängd olika användningsområden. Flexibel ljusfördelning gör anpassningsmöjligheterna...

Läs mer
Produktnyheter

BEGA avbländad systempollare

För pollare i belysningsanläggningar utomhus efterfrågas ofta armaturer med samma konstruktion och ljusteknik men med olika höjder och möjli...

Läs mer
Projekt

Tryggare bakgård i ljus vid Alviks Strand

Rätt belysning är viktig för att öka känslan av trygghet. Det handlar inte så mycket om mängden ljus utan snarare hur ljuset placeras och hu...

Läs mer
Blogg

BEGA – Hållbarhet genom design

När Annell vid årsskiftet övertog försäljningsansvaret i Sverige för BEGAs utomhussortiment – i tillägg till inomhussortimentet som vi sålt ...

Läs mer
Vetenskap & forskning

Checklista för ansvarsfull utomhusbelysning

All artificiell belysning påverkar djur och natur. En välplanerad belysningsanläggning behöver därför ta hänsyn både till miljö och djurliv ...

Läs mer
Blogg

Det önskar vi oss av Ljusåret 2024

Vilka förhoppningar och ambitioner har du inför det nya året? I årets första nyhetsbrev frågade vi åtta engagerade ljusprofiler vilka önskni...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →