Blogg

Kvalitetsljus till glädje för både öga, kropp och själ

Staffan Annell berättar om en ny, annorlunda upplevelse från sin mer än 40-åriga erfarenhet från belysning och professionell ljusplanering. Håller du med? 

En glädjande utvecklingstrend är att LED-ljusets kvalitet nu börjar att prioriteras framför maximal energieffektivitet. Det finns flera skäl till det men det som lite slarvigt benämns HCL (Human Centric Lighting) är förmodligen det främsta. Slarvigt därför att begreppet HCL, när det initialt myntades, avsåg flera faktorer att prioritera vid ljusplanering än icke-visuella:

Visuella faktorer (synbarhet, synkomfort, orientering). Emotionella faktorer ( trygghet, trivsel, rumslighet och atmosfär) och så hormonella hälsofaktorer (ljusets icke visuella effekter), som begreppet HCL har kommit att representera som i princip synonymt. Även energieffektivitet och hållbarhet är faktorer i den ursprungliga definitionen av HCL.

Visst är den hormonella aspekten viktig, ljusets icke visuella påverkan på hur vi mår i allmänhet och för en fungerande dygnsrytm i synnerhet, med balans mellan melatonin (för god sömn och vila) och kortisol (för vakenhet och aktivitet).

Men först och främst så måste ljuset visa oss vad vi behöver se och utföra och samtidigt gestalta vår omgivning så att den är funktionell och upplevs tydlig, trygg och visuellt bekväm.

När dessa traditionella ambitioner i vanlig ljusplanering är uppfyllda så blir det som en bonus att tillföra ytterligare omsorg och kvalitet, när och där detta är befogat.

Ny, relaterad forskning visar en tydligt positiv påverkan på människan vid ett anpassat och naturligt ljus, inspirerat från dagsljusets spektrala fördelning.

Något som i sammanhanget LED betyder en ljuskaraktär med ett jämnare och rikare spektralt innehåll, utan den kraftiga energipiken i de blå våglängderna (som mest ”triggande” vid 438 – 492 nm med pik vid 477 nm) vilket hos mer traditionell LED aktiverar och stimulerar på ett inte helt naturligt sätt, även om det visst kan medföra en positiv påverkan vid speciella omständigheter, jämförbar med en stärkande kopp kaffe eller två men som är direkt olämpligt vid andra tillfällen.

Dessa forskningsrön är anledning till ett ökande utbud från tillverkare som erbjuder ett LED-ljus som sägs främja hälsa och välbefinnande, samtidigt som ett internationellt fokus nu ligger på ljusets icke visuella egenskaper (HCL).

Ett naturligt ljus, om än digitalt, med en fullspektrumkaraktär inspirerat av dagsljus, må (rätt applicerat) ha en gynnsam påverkan på våra hormoner. Men man får dessutom ett kvalitetsljus med mycket bra, naturlig färgåtergivning och en förmåga att framhäva toner och nyanser, strukturer och texturer.

Ett mjukt och vänligt ljus mår man inte bara bra av utav, man ser också bra och fungerar bra i det. Man kanske till och med ser bra ut i det.

Exempel på tillverkare som erbjuder denna nya typ av LED-ljus är Seoul Semiconductors, som med sin patenterade teknik SunLike tillhör pionjärerna och vars framgångar inspirerat andra att följa efter.

Hos Annell Ljus + Form var vi tidiga med vår egen armatur Plain Spectra, de facto världens första SunLike- armatur i serietillverkning. Annell erbjuder numera fler modeller i ”Spectra-utförande” med fullspektrumkaraktär från SunLike.

Idag kan man välja fullspektrum-LED som utvecklats med samma ambitioner enligt motsvarande koncept även från producenter som Bridgelux , Luminus, Nitchia ,Soraa, Xicato och allt fler. De flesta erbjuder både olika, fasta kelvin (K) från varm- till kallvitt plus kelvinväxling (tunable white).

Dessa nya ljuskaraktärer erbjuder inte enbart ett kvalitetsljus i absolut toppklass utan faktiskt också ett ljus som vi aldrig tidigare haft möjlighet att förbättra och försköna våra inomhusmiljöer med. Till glädje för öga, kropp och själ.

HCL

HCL – bild från Trilux

 

Produktnyheter

Med zoom-optik ökar flexibiliteten

BEGAs högeffektsstrålkastare erbjuder ljusteknik för en mängd olika användningsområden. Flexibel ljusfördelning gör anpassningsmöjligheterna...

Läs mer
Produktnyheter

BEGA avbländad systempollare

För pollare i belysningsanläggningar utomhus efterfrågas ofta armaturer med samma konstruktion och ljusteknik men med olika höjder och möjli...

Läs mer
Projekt

Tryggare bakgård i ljus vid Alviks Strand

Rätt belysning är viktig för att öka känslan av trygghet. Det handlar inte så mycket om mängden ljus utan snarare hur ljuset placeras och hu...

Läs mer
Blogg

BEGA – Hållbarhet genom design

När Annell vid årsskiftet övertog försäljningsansvaret i Sverige för BEGAs utomhussortiment – i tillägg till inomhussortimentet som vi sålt ...

Läs mer
Vetenskap & forskning

Checklista för ansvarsfull utomhusbelysning

All artificiell belysning påverkar djur och natur. En välplanerad belysningsanläggning behöver därför ta hänsyn både till miljö och djurliv ...

Läs mer
Blogg

Det önskar vi oss av Ljusåret 2024

Vilka förhoppningar och ambitioner har du inför det nya året? I årets första nyhetsbrev frågade vi åtta engagerade ljusprofiler vilka önskni...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →