Blogg

70 år i ljusets tjänst

Den 1 september kunde vi fira att Bo Annell ägnat 70 år av sitt liv i ljusets tjänst. Han är en stor inspiration och lyser med sitt engagemang för det goda ljuset och sin humor upp vardagen för flera av oss på Annell än idag. En slags ljusets riddare som strider för att vi inte ska nöja oss med dåligt ljus och bristfällig färgåtergivning och att vi ska utnyttja solens livgivande ljus för att må bra.

Bo Annell firar 70 år som verksam inom ljus och belysning. På sitt 94:e år är han fortfarande en tillgång som rådgivare och stöd för Annells ledning och medarbetare. Han bidrar fortfarande med både manus till nyhetsbrevet Annells Ljusa sidor och att dela Annells inlägg på LinkedIn. Han deltar vid interna konferenser via en Teams-uppkoppling. Trots att han med gott samvete kunde ha pensionerat sig för snart trettio år sedan. Det är en stor inspiration att höra hans engagemang för det goda ljuset, vilket alla vi Annellare delar.

”Gå en promenad, minst en kvart, mitt på dagen året runt. Det är så viktigt för hälsa och välbefinnande att vi får rätt ljusstrålning till ögonen”.

Livsråd från Bo Annell.

Tack för din värme, klokhet, nyfikenhet och humor Bo Annell och grattis till dig och oss att du nu har varit 70 år i ljusets tjänst.

Det är inte lätt att sammanfatta Bo Annells yrkesliv men här dyker vi ner i några händelser vart tionde år. Övrig historik för Annell finns att ta del av här.

1952
Bo Annell, 23 år, börjar arbeta i sin fars företag Axel Annell AB tidigare Axel Annell – Rationell belysning. Båda de tidigare karriärerna som journalist och militär läggs på hyllan när hans talang för affärer och ledning efterfrågas. Danske vännen och ljusfilosofen Poul Henningsen skänker en nydesignad pendelarmatur PH5 till Staffan Annell när han kommer till världen fyra år senare 1956.

1962
Bo Annell lämnar Axel Annell och startar eget belysningsföretag tillsammans med sin fru Li. Lilux Belysning AB marknadsför agenturer för armaturtillverkare som Akari, Orno, Peill & Putzler, Staff och Vistosi.

1972
En amerikansk lysrörsarmaturfabrik, Day-Brite i St Louis, erbjöd Bo att bli Europarepresentant för ett planerat internationellt produktions- och tekniksamarbete i Europa. Första uppdrag blev att hitta och bjuda in en grupp ledande europeiska armaturproducenter till USA för samtal. Med Bo som reseledare utgick resan från London över en förlängd weekend. Inbjudna företag var Fagerhult, Ivalo, Lledo, Staff och Zumtobel. Courtney Pope fick förhinder. Från USA deltog Emerson Electric som senare valde att ta över delar av GE. Day-Brite ingår idag i den globala Signify-koncernen.

1982
Efter namnbyte några år tidigare till företagsnamnet Annell Ljus + Form AB blir sönerna Staffan och Tomas partners med pappa Bo. Egen produktutveckling tillkommer nu med viss marknadsföring i Norden, Spanien, Storbritannien, Tyskland och USA. Flera armaturserier blir efterfrågade bl a för Bertil Håbros optikdesign till metallhalogenlampan HQI-TS. Annell köper in sig i Roshamns lysrörsarmaturfabrik i Målilla och etablerar samtidigt legoproduktion för ett tiotal anställda hos Samhall Dala i Ludvika.

1992
Årets största upphandling blir SEB:s Bankhus 90 i Rissne vid Stockholms norra infarter. Drygt ett par tusen egenutvecklade armaturer Stockholmspendeln med uppljus från de nya långa kompaktlysrören väljs som takbelysning till kontorets medarbetare, slutligen drygt 2800 personer på över 100 000 kvm. Husarkitekt är Rosenbergs arkitektkontor och Stockholmspendeln får det årets hedersomnämnande för Utmärk Svensk Form.

Stiftelsen Ljusforum initieras av Bo Annell när han 1988 bjuder in 16 arkitekter, vetenskapsmän och ljusexperter till sitt kontor för regelbunden spaning in i framtiden. Varje år arrangeras belysningskonferenser med hundratals deltagare i Stockholm, Malmö, Lund och Göteborg.
Annell deltar i belysningsmässan i Berlin och levererar över tiotusen egenutvecklade väggarmaturer ”Othello” till tyska företaget Staff. Design arkitekt Claes Kock.

Bo Annell börjar skicka ut ett nyhetsbrev, Annells Ljusa Sidor, till alla Sveriges ljus- och belysningsintresserade varje månad med start 1995. Dessa utskick har pågått utan avbrott sedan dess!

2002
Annell får en fjortonde utmärkelse ”Utmärkt Svensk Form” för Jan Ejheds och Aleksandra Stratimirovics uppmärksammade pendelarmatur för raka lysrör med namn ”Happy Happy”. Under tjugo års tid delar Svensk Form ut priset ”Utmärkt Svensk Form”.

2012
LED-ljuset ökar i ljusstyrka och ljuskvalitet med lägre driftkostnader och börjar ersätta traditionella ljuskällor som lysrör och övriga urladdningslampor. En vändpunkt för LED nås 2009 då vita lysdioder först uppnådde rimlig ljuskvalitet.
Under åren som kommer ska det uppskattade kompendiet ”Våra vanligaste ljuskällor” utökas med en del om retrofitljusskällor och senare med ett ”LED-kompendium”.

2022
Bo Annell gläder sig åt Belysningsbranschens Stora förtjänstpris som han erhöll 2001 av Britt och Bertil Svenssons Stiftelse för belysningsteknik. Och han påstår sig nu bestämt vara 93 år, då han blickar tillbaka och minns 70 händelserika och omväxlande år i ljusets tjänst.
Tack!

Missa inte Lotta Jonssons intervju med Bo Annell i Ljuskultur som kommer ut i början av december.

Produktnyheter

Med zoom-optik ökar flexibiliteten

BEGAs högeffektsstrålkastare erbjuder ljusteknik för en mängd olika användningsområden. Flexibel ljusfördelning gör anpassningsmöjligheterna...

Läs mer
Produktnyheter

BEGA avbländad systempollare

För pollare i belysningsanläggningar utomhus efterfrågas ofta armaturer med samma konstruktion och ljusteknik men med olika höjder och möjli...

Läs mer
Projekt

Tryggare bakgård i ljus vid Alviks Strand

Rätt belysning är viktig för att öka känslan av trygghet. Det handlar inte så mycket om mängden ljus utan snarare hur ljuset placeras och hu...

Läs mer
Blogg

BEGA – Hållbarhet genom design

När Annell vid årsskiftet övertog försäljningsansvaret i Sverige för BEGAs utomhussortiment – i tillägg till inomhussortimentet som vi sålt ...

Läs mer
Vetenskap & forskning

Checklista för ansvarsfull utomhusbelysning

All artificiell belysning påverkar djur och natur. En välplanerad belysningsanläggning behöver därför ta hänsyn både till miljö och djurliv ...

Läs mer
Blogg

Det önskar vi oss av Ljusåret 2024

Vilka förhoppningar och ambitioner har du inför det nya året? I årets första nyhetsbrev frågade vi åtta engagerade ljusprofiler vilka önskni...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →