Blogg

Light+Building 2022 – En dinosaurs sista flämtande andetag eller en fågel Fenix på väg mot revansch?

Efter fyra års väntan var det så äntligen dags för belysningsbranschens i särklass största mässa Light + Building 2022 att öppna dörrarna för nyhetstörstande föreskrivare. Mässan i Frankfurt, och dess föregångare i Hannover, har för många varit den självklara mötesplatsen och ultimata mässan för att se de senaste trenderna och innovationerna inom belysning. Efter att mässan blivit uppskjuten ett par omgångar och med många tunga utställare som hoppat av, var frågan som många ställde sig huruvida det skulle vara lönt att besöka mässan i år. Bortom den frågeställningen vilar den kanske än mer ödesmättade frågan; kommer mässan att återfå sin forna glans eller skådar vi en dinosaurs sista flämtande andetag? Läs Jim Collins tankar efter sitt besök på mässan.

Många är det med mig som sett Light + Building som ett absolut måste att besöka i vårsolens Frankfurt. Inte enbart för att alla utställare historiskt sett har varit där och att mässan därmed på ett unikt sätt bjudit på en övergripande bild över hela belysningsvärldens senaste innovationer, utan även för den oöverträffade mötesarena som mässan varit för världens samlade belysningsexpertis. Att inte besöka Light + Building under minst två heldagar ansågs under många år närmst som ett tjänstefel för den som dagligdags arbetar med ljus och belysningsplanering. Men så kom då den stora pandemin och tvingade arrangörerna att i sista stund ställa in den planerade mässan 2020. Kolossen vacklade till men förändringens vindar hade då redan blåst sedan månader tillbaka. Zumtobel hade sedan tidigare meddelat sitt avhopp och ryktet gick att flera av de tidigare giganterna på mässan övervägde att gå samma väg.

Light + Building 2022 – ett decimerat startfält

Efter ett par uppskjutna försök att genomföra mässan stod det till årets höstversion sedan länge klart att det skulle bli ett ytterst decimerat startfält som mötte besökarna när dörrarna för Light + Building 2022 slogs upp den andra oktober. Men mindre behöver inte nödvändigtvis vara sämre. Mässan var ju tidigare minst sagt en best som var i det närmaste omöjlig att överblicka i sin helhet så kanske att det ofrivilligt bantade formatet kunde bjuda på något positivt?

Svaret blev tyvärr inte övervägande positivt. Innovationerna och de övergripande trenderna sken med sin frånvaro, även om några mindre ljusglimtar självfallet kunde skönjas. Den tidigare tydliga uppdelningen med hallar med samlat innehåll hade i år förbytts av en otydlig blandning där dekorativ trädgårdsbelysning kunde återfinnas vid sidan om en gatubelysningsproducent och där konsumentartiklar flöt ihop med proffssegmentet på ett för mig rörigt sätt.

Visst var det positivt och uppfräschande att se några mindre och medelstora företag växla upp och fylla de stora montrarna men det räckte liksom inte för att fylla den övergripande tomhet som mässan visade.

Noterbara reflektioner

Några noterbara och huvudsakligen positiva reflektioner ändock:

  • Mindre bländning. Det bländas fortfarande alltför mycket i montrarna men det har blivit mycket bättre sedan tidigare år. Bara för att armaturerna kan vara grymt ljusstarka så behöver de tydligen inte vara det i mitt ansikte.
  • Designade montrar. Jag tyckte mig helt klart känna att nivån på monterdesignen höjts avsevärt mot tidigare år. Mindre lampaffär och mer känsla. Bra där!
  • Indirekt ljus. Kanske inte fullt så mycket som jag hoppats på men ändå många exempel på armaturer som lyser på vägg och tak snarare än rakt ut och ner. Det kan bli riktigt bra så småningom.
  • Hållbarhet. Vi pratar mycket om detta i Sverige men på mässan lyste det ämnet nästan helt med sin frånvaro. Några enskilda försök och insatser men ingenting likt den megatrend som visades upp när ”HCL” skreks ut från var och varannan monter 2014. Bättre kan branschen!
  • Ledluks. Vår fina partner från Slovenien som utöver en finfin monter och spännande nyheter bjöd på fortbildning till besökarna. Kunskapsdelning gillar vi på Annell.
  • Bega, Ledluks, Simes, Artemide, AEC och många fler med dem hade kraftigt stärkt sin närvaro. Utan dessa hade mässan inte blivit av över huvud taget förmodligen och det vore verkligen en förlust för hela industrin.
Dinosaur eller fågel Fenix?

Vad blev då mitt samlade intryck efter Light + Building 2022? Är mässan en döende dinosaur eller kommer den tillbaka med nyfunnen kraft som en fågel Fenix våren 2024? Det kan nog bara tiden utvisa men jag hoppas innerligt att mässan lever vidare och tar tillbaka lite av sina förlorade andelar. Visst kan Milanomässan (Euroluce) ses som ett spännande och inbjudande alternativ men vi får inte låta belysningen begränsas till en designfråga. Tekniken och komponentfrågorna måste vara där – på samma plats – så att vi alla kan samlas och åtminstone vartannat år kan insupa och inspireras av trender och teknikinnovationer tillsammans.

Jim Collin, oktober 2022

Blogg

Det önskar vi oss av Ljusåret 2024

Vilka förhoppningar och ambitioner har du inför det nya året? I årets första nyhetsbrev frågade vi åtta engagerade ljusprofiler vilka önskni...

Läs mer
Blogg

Välkommen Hampus!

Hampus Åkerlind är ny säljare hos Annell i Stockholm. Han kommer närmast från Light Bureau där han har arbetat som uppdragsledare. Efter sin...

Läs mer
Blogg

Richard Kellys tidlösa rekommendationer

Vitala och omsorgsfullt utformade ljusmiljöer byggs av tre komponenter. Läs Staffan Annells hyllning till och beskrivning av dessa tidlösa r...

Läs mer
Produktnyheter

Accenta kombinerar ´Ambient luminescence´och ´Play of brilliants´

Infällda tak- och väggarmaturer med små mått och i hög kvalitet finns att hitta i Accenta-familjen. Denna klassiska armatur från BEGA kombin...

Läs mer
Produktnyheter

Q-Drome funktionellt ljus som tilltalar minimalisten

Teknisk armatur som löser de flesta belysningsuppgifter utan krusiduller. För bostadsområdet, på gång- och cykelvägar eller med väggfäste fö...

Läs mer
Produktnyheter

Teknik i takt med tiden – öppningsbara och modulära gatuarmaturer

Korrekta underlag med information om omgivande miljö och byggnader är såklart en förutsättning vid ljusplanering men ibland blir det inte so...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →