Blogg

Women in Lighting efter två år

En glädjande utveckling inom professionell svensk belysning är en grupp hängivna kvinnliga ljusdesigners anslutning till den globala organisationen Women in Lighting som finns i över 60 länder.

Women in Lighting är en stark och aktiv yrkesgrupp av engagerade kvinnor, en global organisation inom det relativt unga men aktuella yrket lighting designer, på svenska ljusdesigner eller helt enkelt ljusplanerare. En viktig skillnad är numera en väsentligt gedignare akademisk utbildning än förr.

Professionen ljusdesigner med kvinnor och män inom ljus och belysning, inredning och arkitektur har medfört en breddning och fördjupning inom alla tänkbara ljusmiljöer inomhus och utomhus med människan och ljuset i centrum. Internationella fixstjärnor inom ljus och belysning bidrar till snabbväxande attraktionskraft.

Den här ambitiösa gruppen Women in Ligthing uppstod på Internationella kvinnodagen den 8 mars förra året. Initiativet kom från två välkända entusiaster inom området, Sharon Stammers och Martin Lupton, Light Collective, i London. En lyckad insats som har vuxit i takt med gruppens berömmelse och ökade kvalitet.

Ett motiv sägs vara den spontana viljan att framhäva och stödja den kompetenta kvinnorollen som hittills i viss mån skymts av männens traditionella tyngd i rutinmässiga arbetsgrupper. Men också att starkt kunna inspirera nya generationers kvinnor till en förståelse och invärtes känsla för det goda ljuset.
En ovanligt framgångsrik kvinna sedan lång tid inom succéfylld internationell ljusdesign är den nu 81-åriga Motoko Ishii från Japan med dottern Akari Liisa Ishii (akari är det japanska ordet för ljus).
Angående den unga Motokos första inspiration av ljus refererar hon själv till mitten av 60-talets första praktikår, först på designstudion hos Lisa Johansson Pape hos Stockmanns i Helsingfors, sedan hos Annell-företaget Lilux Belysning AB i Stockholm.

Sverige har inte haft många kvinnor inom ljusplanering men två av de främsta inom yrket vid tiden runt millennieskiftet var inredningsarkitekten Elisabeth Ahlberg och ljusplaneraren Kerstin Thelke Schröder. Några svenska arkitektnamn, aktiva inom belysningsplanering före ljusdesign-epoken, är Peter Celsing, Sven Kai-Larsen, Carl Nyrén, Ivar och Anders Tengbom samt Thomas Sandell. Med en ofta välformulerad passion kan en ljusdesigners höga mål uttryckas som en syntes av arkitekturens självklara uppgift, det bra ljuset som förenklar människans livsvillkor plus en konstnärlig glöd med en snabbväxande tekniks positiva möjligheter .

Women in Lighting säger om sig själva att det inte handlar om några könets olikheter. Utan mer om den inkludering som kraftfullt stärker professionens helhet och innehåll. Ett medlemskap begränsas heller inte av ljus och ljusplanering. Flera medlemmar deltar aktivt från angränsande intresseområden som utbildning, journalistik och produktion.

Sveriges Women in Lighting är djupt engagerade för bra ljusmiljöer och intresset växer från kvinnliga arkitekter, ljusforskare och ljusplanerare. Fanny Englund hos Light Bureau och Alexandra Schrémer Payen hos Sweco är två etablerade och framgångsrika ljusdesigner som var med från början.
Beata Denton hos Reflex Arkitekter har en Masters degree i arkitektur och är ett bra exempel på en ljuskompetent arkitekt som har vidgat vyer om ljusmiljöer med anpassning till synkomfort, inlärning och välbefinnande. Beatas ambitioner går inte att ta fel på, ”never think I can´t do this or I don´t know enough… Get stuck, start to learn and ask a lot of questions.”

Jill Gustafson hos Rejlers är en annan eldsjäl som tror på bättre ljus och ljusplanering. Jill är också utsedd till den svenska kvinnogruppens ambassadör gentemot omvärlden. Hon sammanfattar åren som gått: ”The history of architecture is the history of the struggle for light”. Bland övriga kända profiler nämns Chiara Carucci hos Tengboms, Kim Höglund, Eva Persson och Caroline Långström hos Tyréns, Isabel Villar och Veera Kokko hos White Architecture samt Åsa Gullstrand hos Light Bureau.
Svensk professionell belysning är att gratulera. Tillväxten är lovande.

Produktnyheter

Med zoom-optik ökar flexibiliteten

BEGAs högeffektsstrålkastare erbjuder ljusteknik för en mängd olika användningsområden. Flexibel ljusfördelning gör anpassningsmöjligheterna...

Läs mer
Produktnyheter

BEGA avbländad systempollare

För pollare i belysningsanläggningar utomhus efterfrågas ofta armaturer med samma konstruktion och ljusteknik men med olika höjder och möjli...

Läs mer
Projekt

Tryggare bakgård i ljus vid Alviks Strand

Rätt belysning är viktig för att öka känslan av trygghet. Det handlar inte så mycket om mängden ljus utan snarare hur ljuset placeras och hu...

Läs mer
Blogg

BEGA – Hållbarhet genom design

När Annell vid årsskiftet övertog försäljningsansvaret i Sverige för BEGAs utomhussortiment – i tillägg till inomhussortimentet som vi sålt ...

Läs mer
Vetenskap & forskning

Checklista för ansvarsfull utomhusbelysning

All artificiell belysning påverkar djur och natur. En välplanerad belysningsanläggning behöver därför ta hänsyn både till miljö och djurliv ...

Läs mer
Blogg

Det önskar vi oss av Ljusåret 2024

Vilka förhoppningar och ambitioner har du inför det nya året? I årets första nyhetsbrev frågade vi åtta engagerade ljusprofiler vilka önskni...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →