Projekt

Nationalmuseums nya ljus

Efter fem och ett halvt år är Nationalmuseet återinvigt efter en omfattande renovering som den 150 år gamla byggnaden har genomgått. Två ljusgårdar med glastak och öppnade förbyggda fönster ger nytt ljus och fri siktlinje ut. Konstverken kan nu ses i både dagsljus och konstbelysning.

I mitten av oktober öppnade Nationalmuseum på Blasieholmen i Stockholm dörrarna för allmänheten igen. Arbetet med att renovera byggnaden har inneburit en komplicerad uppgift att förena motsägande värden. Som exempel nämner projektchef Cecilia Brännvall från Statens Fastighetsverk uppdraget att göra byggnaden öppen och samtidigt hålla den supersäker. Att utveckla byggnaden som en modern mötesplats med ny teknik och samtidigt bevara kulturarvet med byggnadstekniska och arkitektoniska värden har också varit en utmaning.

Stor vikt har lagts vid detaljer och det gäller allt från att återskapa dekormåleri med guldförgyllningar som blänker när man tittar upp i kupolerna till att gömma tekniken för frånluft bakom takrosetter.

Besökaren möts i den stora entrésalen av fyra exklusiva pendlade Sattler-ringar CIRCOLO med diameter 2,3 meter. Ringarna i aluminiumprofil är lackerade i en noga utvald kulör. Varmvit ljusfärg 3000K och dimringsbara via DALI. Den invändiga L-formade opala ljusöppningen ger ljus även nedåt.

Längre in i galleriet lyser Begas svävande pendlar PLUTO med 3000K LED genom ett munblåst, blankt, lätt konkavt, treskikts opalglas. Glasets rundning ger en mjuk ljushet även upp mot taket. Dimringsbara via DALI.

Nationalmuseum-Åke E:son Lindman

Nationalmuseum, foto Åke E:son Lindman

 

I trappor sitter infällda LED-armaturer THEMIS CARRÈ med guldfärgad insida som ger känslan av infällda levande ljus.

Omsorgen om detaljer och mängden kreativa lösningar och anpassningar för att möta dagens behov av ny teknik både syns och känns. Vi gratulerar Statens Fastighetsverk och alla skickliga hantverkare till en fantastiskt väl utförd renovering och ser fram emot ytterligare 150 års tillgång till en spännande mötesplats i Stockholm.

Projekt: Nationalmuseum, Blasieholmen, Stockholm
Beställare: Statens Fastighetsverk
Arkitekt:
Wingårdhs med Stefano Mangili
Ljusprojektör: Projektel med Claes Gullin
Installatör: Nymans Elektriska
Ljusarmaturer från Annell Ljus + Form: Circolo Sattler-ringar Ø2,3 m, Pluto munblåsta glasarmaturer, Themis Carré
Foto: Åke E:son Lindman

Övrigt

”Smart” ljus hjälper inte mot dålig belysning i arbetsmiljön

Egentligen skulle ingen belysning få kallas ”smart” när den enbart betraktas som effektiv digitallänk i våra arbetsmiljöer. ”Smart” borde in...

Läs mer
Projekt

Atrium Ljungberg har Sveriges snyggaste kontor 2018

Aktivitetsbaserade arbetsplatser (ABW) är ett vinnande koncept visar det sig i årets upplaga av tävlingen Sveriges snyggaste kontor. En indu...

Läs mer
Övrigt

Win Win när Wefurn och Annell samarbetar

Inredningsdesign handlar om att skapa en tilltalande och väl fungerande miljö där planlösning, funktion, ergonomi, estetik, akustik, belysni...

Läs mer
Produktnyheter

Höstens nyhet, infälld armaturpanel med innovativ linsoptik ger ljus- och ljudkomfort

LED-armaturen Optico 600 är en ny effektiv ljus- och akustikpanel som kombinerar synkomfort med dämpat ljud. Armaturen är 600×600 mm oc...

Läs mer
Produktnyheter

Supertunn väggarmatur utomhus ger avskärmat horisontalljus

Vår nya väggarmatur utomhus, Superflat, är ytmonterad och kräver ingen infällning. Bara 27 mm tunn och avsedd för fasadväggar intill gångväg...

Läs mer
Övrigt

Nu den 29 oktober flyttar vi till ny adress i Stockholm!

Från 29/10 finns vi på ny post- och besöksadress: Gustavslundsvägen 131, 167 51 Bromma. Telefon och e-post är oförändrade. Efter åtta år på ...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →