Blogg

Arbetsmiljöverket varnar för kontorsbelysning som bländar

Staffan Annell är glad över att man från arbetsmiljöns högsta företrädare instämmer i den kritik han framfört över den modetrend med försämrade kontorsbelysning som drabbat Sverige. 

Så har även myndigheterna vaknat och Arbetsmiljöverket riktar nu officiellt kritik mot infällda LED-plattor, framför allt i kontorsmiljö.

Man pekar på de ”synergonomiska brister” som uppstått och menar då i huvudsak bländning från skarpa kvadrater och i många lägen absurda kontrastförhållanden mellan lysande ytor och omgivning. Bra så!

Som myndighet borde man dock ändå uttrycka och förhålla sig något neutralt, vilket i detta fall är synd. Skarpare lydelser och bredare problembeskrivning hade inte skadat. LED-platteträskens gissel är en sjuka som måste stävjas.

Det är nu inte alltid fel på en kompetent LED-platta använd på ett kompetent sätt. Strategiskt fördelad och klokt kombinerad med ljusheter av annat slag. För gestaltning, variation och visuell spänst. Men det är inte så de används. Det är inte så det ser ut.

I samband med myndighetens tillkännagivande så dök det upp lätt förvirrade kommentarer i sociala medier, varav många kan sammanfattas som: men hur gör vi nu då? Hur går vi vidare nu?.

I myndighetens text så finns en rekommendation att vända sig till ”ljusplanerare och belysningsdesigners”. Vilket generellt är en god idé: att ta hjälp av sådana som förmodas veta. Men i många fall är det tyvärr inte där problemet ligger utan i byggentreprenörers och fastighetsägares brist på respekt, intresse eller möjligtvis kunskap om hur viktigt ljuset är för en trivsam, funktionell och (energi)effektiv inomhusmiljö.

Ljusrelaterade standardformuleringar i hyresavtal behöver omformas liksom rutiner kring hyresgästanpassningar där i många lägen skarpt lysande kvadrater redan sitter där, förinstallerade och ”inte mycket att göra åt”, långt innan en kommande hyresgästs behov och önskemål är kända. Dessa processer behöver bli mer flexibla. Med känsla och omsorg för de människor som skall vistas, trivas och prestera där.

Men hur gör vi nu då? Arbetsmiljöverket framhåller pendlade lysrörsarmaturer med uppljusandel som ett gott exempel, som en referens. Må så vara, men även om vi tillåter oss att pendlade lösningar med uppljusandelar (med bästa LED-kvalitet så klart) så behöver också dessa allmänljusnivåer fördelas till områden där de gör mest nytta och samtidigt då ger utrymme för de viktiga, kompletterande inslagen med annan karaktär. För rummets gestaltning. För orientering och trygghet. För synbarhet, fokus, trivsel och karaktär.

Läs arbetsmiljöverkets inlägg här.

Produktnyheter

Med zoom-optik ökar flexibiliteten

BEGAs högeffektsstrålkastare erbjuder ljusteknik för en mängd olika användningsområden. Flexibel ljusfördelning gör anpassningsmöjligheterna...

Läs mer
Produktnyheter

BEGA avbländad systempollare

För pollare i belysningsanläggningar utomhus efterfrågas ofta armaturer med samma konstruktion och ljusteknik men med olika höjder och möjli...

Läs mer
Projekt

Tryggare bakgård i ljus vid Alviks Strand

Rätt belysning är viktig för att öka känslan av trygghet. Det handlar inte så mycket om mängden ljus utan snarare hur ljuset placeras och hu...

Läs mer
Blogg

BEGA – Hållbarhet genom design

När Annell vid årsskiftet övertog försäljningsansvaret i Sverige för BEGAs utomhussortiment – i tillägg till inomhussortimentet som vi sålt ...

Läs mer
Vetenskap & forskning

Checklista för ansvarsfull utomhusbelysning

All artificiell belysning påverkar djur och natur. En välplanerad belysningsanläggning behöver därför ta hänsyn både till miljö och djurliv ...

Läs mer
Blogg

Det önskar vi oss av Ljusåret 2024

Vilka förhoppningar och ambitioner har du inför det nya året? I årets första nyhetsbrev frågade vi åtta engagerade ljusprofiler vilka önskni...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →