Blogg

Arbetsmiljöverket varnar för kontorsbelysning som bländar

Staffan Annell är glad över att man från arbetsmiljöns högsta företrädare instämmer i den kritik han framfört över den modetrend med försämrade kontorsbelysning som drabbat Sverige. 

Så har även myndigheterna vaknat och Arbetsmiljöverket riktar nu officiellt kritik mot infällda LED-plattor, framför allt i kontorsmiljö.

Man pekar på de ”synergonomiska brister” som uppstått och menar då i huvudsak bländning från skarpa kvadrater och i många lägen absurda kontrastförhållanden mellan lysande ytor och omgivning. Bra så!

Som myndighet borde man dock ändå uttrycka och förhålla sig något neutralt, vilket i detta fall är synd. Skarpare lydelser och bredare problembeskrivning hade inte skadat. LED-platteträskens gissel är en sjuka som måste stävjas.

Det är nu inte alltid fel på en kompetent LED-platta använd på ett kompetent sätt. Strategiskt fördelad och klokt kombinerad med ljusheter av annat slag. För gestaltning, variation och visuell spänst. Men det är inte så de används. Det är inte så det ser ut.

I samband med myndighetens tillkännagivande så dök det upp lätt förvirrade kommentarer i sociala medier, varav många kan sammanfattas som: men hur gör vi nu då? Hur går vi vidare nu?.

I myndighetens text så finns en rekommendation att vända sig till ”ljusplanerare och belysningsdesigners”. Vilket generellt är en god idé: att ta hjälp av sådana som förmodas veta. Men i många fall är det tyvärr inte där problemet ligger utan i byggentreprenörers och fastighetsägares brist på respekt, intresse eller möjligtvis kunskap om hur viktigt ljuset är för en trivsam, funktionell och (energi)effektiv inomhusmiljö.

Ljusrelaterade standardformuleringar i hyresavtal behöver omformas liksom rutiner kring hyresgästanpassningar där i många lägen skarpt lysande kvadrater redan sitter där, förinstallerade och ”inte mycket att göra åt”, långt innan en kommande hyresgästs behov och önskemål är kända. Dessa processer behöver bli mer flexibla. Med känsla och omsorg för de människor som skall vistas, trivas och prestera där.

Men hur gör vi nu då? Arbetsmiljöverket framhåller pendlade lysrörsarmaturer med uppljusandel som ett gott exempel, som en referens. Må så vara, men även om vi tillåter oss att pendlade lösningar med uppljusandelar (med bästa LED-kvalitet så klart) så behöver också dessa allmänljusnivåer fördelas till områden där de gör mest nytta och samtidigt då ger utrymme för de viktiga, kompletterande inslagen med annan karaktär. För rummets gestaltning. För orientering och trygghet. För synbarhet, fokus, trivsel och karaktär.

Läs arbetsmiljöverkets inlägg här.

Mässor / event / föredrag

Grundläggande belysningslära – LUX-lingo – för arkitekter och inredare i Malmö

Annell bjuder in till ett lättsamt lunchseminarium för alla som vill bättra på sina kunskaper kring belysningstermer och krav. Målet är att ...

Läs mer
Blogg

Är LED det optimala valet?

I juni 2023 publicerade ams Osram en artikel som lyfter behovet av att låta belysning för vissa ändamål fortsatt bestå av en mix av gamla oc...

Läs mer
Projekt

Arena Triangeln, Vasakronan

I Triangeln köpcenter i Malmö ligger en ny coworking-anläggning med flexarbetsplatser, kontor och mötesrum. Arena är en centralt belägen sam...

Läs mer
Mässor / event / föredrag

Jubileumskväll Trilux 111 år

Den 12 oktober firar vi vår leverantör Trilux som fyller 111 år! Välkommen till en kväll fylld med kunskap och inspiration med temat cirkula...

Läs mer
Stad och Trafik

Elektronik i gatuarmaturer – och dess konsekvenser på livslängden

Delta i ett kostnadsfritt webbinarium den 4 oktober som handlar om elektronik i gatuarmaturer. Med LED-teknik och moderna elektroniska drift

Läs mer
Projekt

Palats i Gamla Stan har återfått sin inre glans

Fastighetsbolaget Vasaparken värnar om långsiktig förvaltning av fastigheter och fastigheten Pan 1 eller Leijonsköldska palatset, som är ett...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →