Nacka Gymnaium, Stockholm

Apollo i Nacka Gymnasiums matsal

ARMATURER
PROJEKTÅR

2020

Apollo i Nacka Gymnasiums matsal ger iögonfallande bra ljus. Nacka Gymnaium är en av Stockholms läns största och mest populära gymnasieskolor och de har nu fått en ansiktslyftning av skolmatsalen. Den välplanerade belysningen består av riktade spotlights NOOX på skenor och de iögonfallande dekorativa stora armaturerna APOLLO.

 

Nacka Gymnasium är en stor kommunal skola med stora möjligheter och ett brett kursutbud. I matsalen passerar dagligen 2200 elever och nu är detta möjligt i en väl planerad och trivsam ljusmiljö med stora armaturer!

 

När rummet är så stort, med hög takhöjd och många elever som passerar behövs många akustikplattor för att dämpa ljudnivån. Även ljusmiljön får en viktig funktion att göra rummet trivsamt, lättorienterat och behagligt att vistas i, utöver den uppenbara funktionen att människorna som vistas där ska kunna se vad de äter och varandras ansikten.

Apollo i Nacka Gymnasiums matsal
Nacka Gymnasium önskade byta ut de tidigare armaturerna som enbart hade ett indirekt ljus med pendlade armaturer som kunde ”fylla upp rummet”.  Matsalen är en perfekt miljö för stora designarmaturerna APOLLO med industriell känsla. De matt svartlackerade armaturerna med guldfärgad insida drar ögats uppmärksamhet till sig. Myllret av vita akustikplattor i taket får mindre fokus och lokalen känns mer trivsam och lättorienterad. Apollo-armaturerna med en diameter på 100 cm i ljusöppningen har en integrerad LED-modul med varmvitt ljus 3000K som förstärks av den guldfärgade insidan.

 

Ljuslösningen blir komplett och en ny rumskänsla skapas när pendelarmaturerna kombineras med ljus mot väggarna från riktbara spotlights NOOX på skena. Vertikalt ljus mot tegelväggarna med färgade väggmonterade akustikplattorna och riktat ljus över borden.

 

Ljusstyrning

Alla armaturer har DALI driftdon så för styrningsmöjligheten i Nacka Gymnasiums matsal beställdes LiveLink (här levererat av Karl H Ström). Ljuset kan både regleras enkelt med tryckknappar på väggen och genom Wifi-uppkoppling i LiveLink-appen Control. Det finns fem förprogrammerade ”ljusscener”: Lunch, Projektor, Halvljus, Städ och Av.
Tack Sentexa för fint samarbete och grattis alla ”NG-are” – elever och personal på Nacka Gymnasium som fått en härlig matsal i trivsam ljusmiljö!

Samarbetspartners och fakta i korthet

ARMATURER
PROJEKTÅR

2020

LJUSPLANERING

Sentexa

ELINSTALLATÖR

Sentexa

Kontakta oss