Läsfabriken, Stadsbibliotek, Uppsala

Läsfabriken – barnens eget bibliotek i Uppsala

ARMATURER

Noox, Solegra, Valineo, Deep

PROJEKTÅR

2020

Inredningsdetaljer och mysiga krypin för barn kräver mycket omsorg om bra belysning för att komma till sin rätt. Läsfabriken, barnens sagovärld intill Fyrisån har många spännande detaljer att upptäcka förutom färgglada bokryggar och berättelser. En oas för barn skapad av Marge Arkitekter.

 

Olika takhöjder, varierade golvhöjder i form av trappor och broar liksom flyttbara bokhyllor och stora fönsterpartier längs en långvägg, var en del av de utmaningar som Marge Arkitekter stod inför när de bad Annell hjälpa till att ta fram ett belysningsförslag. Elfstedts snickerifabrik har snickrat den lekfulla inredningen med små krypin som passar små personer eller viga vuxna. Barn har också varit delaktiga i att planera utformningen av miljön.

Belysningslösning
Ljuslösningen består av kontaktskenor med spotlights som kan flyttas och riktas om efter behov kompletterat med SOLEGRA runda takarmaturer i olika storlekar för allmänljuset, genomgående DALI-styrt varmvitt LED-ljus 3000K. Då bokhyllorna i lokalen är flyttbara kunde inte belysningen integreras i hyllplanen som annars hade varit en mer ”osynlig” lösning. Nu är både inredning och belysning flexibel vilket gör det möjligt att använda lokalen för många syften och verksamheter under lång tid.

 

De små minigrottorna som erbjuder en mysig plats för läsning och lek är belysta med endast en eller två infällda downlight DEEP.

Samarbetspartners och fakta i korthet

ARMATURER

Noox, Solegra, Valineo, Deep

PROJEKTÅR

2020

ARKITEKT

Marge Arkitekter

LJUSPLANERING

Marge Arkitekter

ELKONSULT

Bjerking

ELINSTALLATÖR

ELAK

Kontakta oss