Cirkadiskt ljus (CL) och Cirkadiskt stimulus (CS)

Cirkadiskt ljus (CL) och Cirkadiskt stimulus (CS)
LED-ljuset har under tjugo år utvecklats med en ny valfri variant som är ett icke-visuellt, cirkadiskt ljus som positivt kompletterar vårt traditionella visuella synsinne. Genom en historisk upptäckt strax efter millennieskiftet fann man en ny typ av ljusreceptor på ögats näthinna. Den visade sig ha en viktig biologisk, fysiologisk och psykologisk påverkan på vår biologiska klocka i hjärnan för bland annat fysiologi, dygnsrytm, vakenhet, inlärning, prestation, avkoppling och nattsömn, kort sagt till väsentlig del för människans hälsa och välbefinnande.
Så gott som alla dagsljusets våglängder är representerade i det nya ljuset (fullspektrum) vilket med möjlighet till positiva hälsoeffekter ger oss tillgång till högre ljuskvalitet med en naturlig färgåtergivning (Ra >90).

Cirkadiskt ljus (CL), från engelskans ”circadian light”:

1. Engelsk originaldefinition:
“Circadian light (CLA) – irradiance at the cornea weighted by the spectral sensitivity of the human circadian system as measured by acute melatonin suppression after a one-hour exposure.” (Källa: LRC).

CL är ett mätetal som betecknar och kvantifierar den viktade strålningen (irradians) mot ögats hornhinna från det icke-visuella LED-ljuset. Likt dagsljus har detta ljus en mer heltäckande spektral sammansättning för kommunikation med näthinnans ljussreceptorer ipRGC (intrinsic photosensitive retinal ganglion cells) med det effektiva fotopigmentet melanopsin*.
Ljusstrålningen sänder via nervtrådar elektriska signaler till hjärnan. Därmed initieras människans cirkadiska process med synkronisering av kroppens dygnsrytm och vår viktiga hormonbildning (bland annat stresshormonet kortisol och sömnhormonet melatonin) som är av stor vikt för vårt välbefinnande.

Cirkadiskt stimulus (CS) från engelskans ”circadian stimulus”:

2. Engelsk originaldefinition:
“Circadian stimulus (CS)—the calculated effectiveness of the spectrally weighted irradiance at the cornea from threshold (CS = 0.0) to saturation (CS = 0.7).” (Källa: LRC).

Ett första steg vid ljusplanering med cirkadiskt stimulus är att definiera och ”dosera” den viktade ljusstrålningen CL (irradians) vertikalt mot ögat. I likhet med dagsljus är det dynamiska LED-ljusets våglängder med ett heltäckande spektrum (”SPD”) och lämplig ljusnivå av avgörande betydelse under dygnet skiftningar i en färgskala som i stort sett motsvarar en regnbåges attraktiva färger. (Källa: forskarteamet Mark Rea och Mariana Figueiro vid LRC i USA).

Ett komplett mätetal för CS i ett cirkadiskt system, från 0 till 0,7, kräver en specifikation av SPD, ljusnivå, tidpunkt på dygnet, varaktig exponeringstid samt fotisk* historia (tidigare ljusexponering).

Orden circadian och cirkadisk kommer från latinets cirka dies som betyder ”cirka en dag”).

Parallelllt med LRC:s framtagande av CL och CS har den internationella belysningskommissionen CIE publicerat nya definitioner, mätetal och ny standard, CIE S 026/E:2018. Denna standard har andra enheter än LRC men bygger i grunden på samma principer.

*) Se även foton, fotonik, kortisol, melatonin, mesopiskt seende
i Annells Liten ordbok

Produktnyheter

Med zoom-optik ökar flexibiliteten

BEGAs högeffektsstrålkastare erbjuder ljusteknik för en mängd olika användningsområden. Flexibel ljusfördelning gör anpassningsmöjligheterna...

Läs mer
Produktnyheter

BEGA avbländad systempollare

För pollare i belysningsanläggningar utomhus efterfrågas ofta armaturer med samma konstruktion och ljusteknik men med olika höjder och möjli...

Läs mer
Projekt

Tryggare bakgård i ljus vid Alviks Strand

Rätt belysning är viktig för att öka känslan av trygghet. Det handlar inte så mycket om mängden ljus utan snarare hur ljuset placeras och hu...

Läs mer
Blogg

BEGA – Hållbarhet genom design

När Annell vid årsskiftet övertog försäljningsansvaret i Sverige för BEGAs utomhussortiment – i tillägg till inomhussortimentet som vi sålt ...

Läs mer
Vetenskap & forskning

Checklista för ansvarsfull utomhusbelysning

All artificiell belysning påverkar djur och natur. En välplanerad belysningsanläggning behöver därför ta hänsyn både till miljö och djurliv ...

Läs mer
Blogg

Det önskar vi oss av Ljusåret 2024

Vilka förhoppningar och ambitioner har du inför det nya året? I årets första nyhetsbrev frågade vi åtta engagerade ljusprofiler vilka önskni...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →