2022-12-02

Ljus för lärande – fråga om LED-plattor

Hur kan du utveckla en ljusmiljö där det redan finns installerade LED-plattor? Det är en relevant fråga som kan uppstå då belysning ska uppgraderas i en befintlig lokal. Svaren nedan kommer ursprungligen från vårt webbinarium Ljus för lärande. 

Hur kan du utveckla anläggningar med befintliga LED-plattor? 

Svaret beror helt enkelt på vilken typ och skick de befintliga LED-plattorna är i. 

  1. Kontrollera först om de befintliga LED-panelerna har en acceptabel ljusbehandling genom till exempel bra mikroprisma. Har de det så utgör de inte en direkt bländningsrisk och rummets upplevelse kan förbättras genom tillskott av riktat ljus. Använd exempelvis spotlights, wallwashers eller liknande. Det kan även göra stor skillnad för den visuella komforten om det går att komplettera med uppljus som mildrar kontrasten mellan panelerna och intilliggande tak. 

  1. Om LED-panelerna har en något undermålig ljusbehandling som kanske kommer av en halvdålig mikroprisma. Då behöver ljuset avskärmas för att inte blända. Det finns på marknaden förhöjningsramar och raster som användas. När dessa är på plats kan samma insatser som ovan förslag med riktat ljus tillföras, för att på så sätt skapa en godtagbar vistelsemiljö. 

  1. Om de befintliga LED-plattorna är direkt undermåliga med till exempel opalplast som diffusor, då utgör de en stor bländningsrisk. Det kan då vara bättre för att börja om från början med en bättre grundlösning för att skapa en god lärandemiljö där elever och anställda trivs. 

Kontakta oss gärna för råd i dina projekt! 

Klicka på nedan länkar för att läsa mer om alternativa lösningar för riktat ljus och även visar ett par goda alternativ i form av infälld undertaksbelysning. 

Fler tips och klassrumslösningar hittar du här. Eller bläddra i vår inspirationsbroschyr Ljus för lärande. 

Kontakta oss