Spendrups, Stockholm

Spendrups nya huvudkontor vid Norrtull i Stockholm har kontorslandskap, mötesrum och visningsmiljöer med öl- och vinbarer i trevlig miljö och välplanerad belysning. 

PROJEKTÅR

2022

Spotlights Noox och pendelarmaturer ILO och Apollo från Annell löser utmaningen att få tillräckligt med ljus i äldre arkitektritad byggnad med begränsat naturligt ljusinsläpp.

 

Spendrups kontor finns numera i Grönstedtska palatset, en centralt belägen byggnad ritad av arkitekt Cyrillus Johansson i Stockholm. Huset uppfördes 1923 på St: Eriksgatan i Stockholm för Vin- & Spritcentralen. Hantering av dryckesvaror fanns alltså redan i väggarna när Spendrups flyttade in. Men när äldre byggnader som tidigare använts för lager och produktion bevaras och byggs om till moderna kontor saknas ofta det ljusinsläpp vi vant oss vid hos nyproducerade kontor. Utmaningen blir att komplettera det naturliga ljuset med behovsanpassad och genomtänkt belysning.

 

I Spendrups lokaler finns nu kontorslandskap, mötesrum och visningsmiljöer med öl- och vinbarer i trevlig miljö med välplanerad belysning. Kontoret nominerades nyligen  till och med som ett av ”Sveriges Snyggaste kontor”!

Ljuslösning med pendlad och riktad belysning

Huvudspåret i ljusplaneringen bygger på en flexibel lösning med riktat ljus från Noox spotlights kompletterat med pendlade armaturer. Vid arbetsplatserna finns svartlackerade ILO pendelarmaturer med upp- och nedljus, mikroprisma bländskyddet för nedljuset ger god synkomfort. Svarta Noox med 31° spridningsvinkel lyser mot väggar och andra vertikala ytor för att skapa rumskänsla och trivsam atmosfär.

 

De runda pendelarmaturerna Apollo med Ø450mm i matt svart lack har en något förhöjd ljusöppning med opalvit akryl som avskärmning. Samtliga armaturer, även ILO pendelarmaturerna och spotlights Noox ljusregleras via DALI.

Samarbetspartners och fakta i korthet

BYGGÅR

2022

ARKITEKT

Strategisk Arkitektur och Tenant & Partner

ELKONSULT

Structor Installationsteknik DB

ELINSTALLATÖR

Electriq i Stockholm AB

BESTÄLLARE

Spendrups Bryggeri AB, Grönstedska palatset

FOTOGRAF

Erik Lefvander

Kontakta oss