Lillholmsskolan, Skärholmen, Stockholm

Klassrum med dagsljusinsläpp, utblick mot naturen och förstklassig belysning möter elever och lärare på Lillholmsskolan i Skärholmen. Cedervall arkitekter har förvandlat en tidigare nedgången skola till en lärmiljö att känna stolthet över. Genomtänkt belysning från Annell bidrar till upplevelsen. Pendlade väl avskärmade PLAIN med mjuk uppljusandel skapar förutsättningar för trivsel, vilket i sin tur ger studiero och goda studieresultat.

ARMATURER
PROJEKTÅR

2022

Klassrummen i nybyggda Lillholmsskolan har dagsljusinsläpp och ger möjlighet till utblick mot naturen utanför. Belysningen är förstklassig med väl avbländade pendlade armaturer PLAIN som bidrar till en trivsam studiemiljö i de olika klassrummen.

 

Pendlad klassrumsbelysning

PLAIN är Annells armatur med en naturlig ljusbehandling som utgår från äldre tiders kunskap om hur man bäst tillvaratar och sprider ljus i ett rum. Likt vinklade fönsternischer är den upphöjda optiken i det närmaste bländfri när den pendlas över arbetsbord. Varmvit färgtemperatur 3000K och en mjuk uppljusandel definierar rummet, minskar kontraster och ger en ombonad känsla.

 

PLAIN-armaturerna i längder om 1300mm har mikroprismaoptik DOP (diamond opal prism) och är försedda med blue WAGO-kontakter, ett snabbkopplingssystem som gör montaget enkelt för installatören. För belysning mot whiteboard sitter pendlade ILO med asymmetrisk ljusbild.
Även lärarrummen har pendlad belysning över arbetsborden med ljusandel uppåt. Här är det ILO PDI  med mikroprisma-optik och varmvitt ljus.

Lärmiljö där arkitektur, inredning och belysning samverkar

 

De kreativa och inspirerande lärmiljöerna på Lillholmsskolan kommer att ge plats för 990 elever i förskoleklass upp till årskurs 9.  Två nybyggda större byggnader bidrar till att samla skolans verksamhet som tidigare varit spridd i flera äldre fastigheter och paviljonger. Cedervalls arkitekter och landskapsarkitekter har förvandlat Lillholmsskolan till en meningsfull, utmanande och spännande lärmiljö för barn och ungdomar i området.

 

Skolan och skolgården med varierade, tydligt avskilda lekområden är vacker. Byggnaderna har en genomtänkt siluett som symboliskt kan ses som bergstoppar vända mot varandra och färgtemat på solavskärmningarna i fasaden för tankarna till rosenkvarts och bergkristall.

 

Inredningen i de gemensamma ytorna är skapad för en praktisk men stimulerande dag med sittytor och inbyggd förvaring som också fått estetiska, konstnärliga uttryck. Belysning, färger och inredning samverkar för att skapa en rofylld och samtidigt kreativ miljö.

Ombyggnad och gymnastiksal återstår

Framöver kommer upprustningen av Lillholmsskolan att fortgå med en äldre skolbyggnad som ska renoveras och en ny gymnastiksal ska byggas. Emellertid har Annell levererat pendlade glober Callisto, diameter 350mm med varmvita dimbara LED till den gamla byggnaden i syfte att uppdatera ljuset där under tiden.

 

Mer inspiration för skolmiljö

Vill du få mer inspiration till varianter på belysningslösningar för skolor och utbildningsmiljöer, bläddra gärna i vår broschyr LJUS FÖR LÄRANDE.


Läs mer om planering, förarbete och gestaltning av Lillholmsskolan i projektbeskrivning av Cedervall.

Samarbetspartners och fakta i korthet

ARMATURER
PROJEKTÅR

2022

ARKITEKT

Cedervall Arkitekter

ELKONSULT

PQR

ELINSTALLATÖR

UMIA

BESTÄLLARE

SISAB Skolfastigheter i Stockholm

Kontakta oss