
2025-02-24
Nytt färgåtergivningsindex godkänt
Äntligen! Europa godkänner efterlängtad ny standard för redovisning av färgåtergivning. Tio år efter att USA beslutade att utvidga färgpaletten i belysningsstandarden följer Europa alltså nu efter. Även om det (tyvärr) enbart är en av tre kriterier som anammas får det ses som en seger för ljuset att omvärlden inte längre begränsas till att enbart utgöras av 8 eller måhända 15 färger.
Diskussionen om ljusets förmåga att återge färger är väldigt gammal. Det var dock först på 1940-talet som CIE1 introducerade Ra-standarden2. Denna avsåg först enbart dagsljus men på tidigt 60-tal utvecklades standarden till att även omfatta elektriskt ljus. Bedömningskriteriet för standarden går ut på att åtta referenskulörer jämförs mellan referensen - benämnd temperaturstrålare (dagsljus, eld, glödljus) - och en specifik elljusalstring.
Ra-systemet blev snabbt den gängse redovisningen inom Europa men internationellt betecknat som CRI3, som i all väsentlighet är identisk med Ra.
Ra-skalan (liksom CRI) går från 0 – 100 % och anger ett medeltal på avvikelsen mellan referensen och den elektriska ljuskällan där referensen alltid är Ra 100. De ursprungliga åtta testkulörerna är omättade pasteller, som onda tungor hävdar en gång valdes för att få dåtidens lysrör, som onekligen lämnade en del i övrigt att önska avseende ljuskvalitet, framstå som bättre än de var. Men osvuret på det är nog bäst.
I takt med att ljuskällor och deras ljuskvalitet med tiden förbättrades så växte en kritik fram emot Ra-metodens tillkortakommanden. Men som generellt med standardiseringsprocesser så tog en förändring tid och det dröjde ända fram till 1995 innan de åtta, fadda ursprungskulörena kompletterades med ytterligare sex testkulörer, betydligt bjärtare och distinkta, bland annat den omhuldade R9, en klarröd. Ett par år senare tillkom ytterligare en kulör, R15, definierad som asiatisk hudfärg. Och det är där vi är idag.
Ett dilemma är att vi normalt inte kan veta om en Ra-angivelse är Ra8 eller Ra15. Det finns helt enkelt ingen utvecklad praxis hur att redovisa detta. Och skillnaden kan vara tämligen stor beroende på vilka kulörer vi vill bedöma. Bra att ha koll på.
Med det vita LED-ljusets etablering från senare 00-tal, och i takt med en såväl allt bättre ljuskvalitet som en växande erfarenhet av dess speciella karaktär, så framstod såväl Ra som CRI nu som än mer bristfälliga metoder, som inte alls gjorde, framför allt de mer kvalitativa dioderna med dess speciella spektrala profil någon rättvisa. Ett digitalt ljus som inte kunde jämföras med något som vi tidigare sett och som vare sig Ra eller CRI var avsett för.
Snabbast att svara upp mot kritiken var man i USA där IES4 2013 presenterade embryot till en betydligt mer kvalificerad metod att redovisa ljusets förmåga att återge färger. Och 2015 lanserades den nya metoden som TM-30-15 på en internationell ljuskonferens i Rom och möttes mycket positivt av den professionella publiken. TM30 blev i USA bara några år senare godkänd som en ny standard, parallellt med CRI.
Tre kriterier, avgörande fördelar med TM30, är 99 definierade testfärger i stället för 8/15 hos Ra/CRI, att även en färgs mättnadsgrad (kan) redovisas samt att hur avvikelser gentemot referensen, såväl svaghet som styrka (även överdrift), uppträder (kan) redovisas.
Dessa tre kriterier redovisas i TM30 som Rf (rendering fidelity), som likt Ra/CRI definierar färgåtergivning, Rg (rendering gamut), som visar i vilken mättnadsgrad färgen återges samt till detta en tillhörande vektorgrafik, baserad på färgtriangeln, där man kan utläsa åt vilket kulörhåll ljuset dras, vilka färger som kan återges något förvrängt, neutralt eller till och med övermättat.
Till skillnad mot i USA har TM30 inte godkänts av CIE som europastandard, förrän nu, även om det ändå, som överlägset de etablerade alternativen, ändå praktiserats tämligen brett, såväl inom professionella tillverkar- som planeringsled, under flera år.
Men nu har alltså CIE godkänt TM30, eller i vart fall nästan. För beslutet än nu att anamma och godkänna ett av TM30’s tre kriterier - Rf - som ny standard. Dock inte som ersättning utan att precis som i USA gälla parallellt med sedan länga etablerade Ra/CRI.
Med 99 testfärger till grund för bedömning av en ljuskällas förmåga att återge en kulör blir Rf ändå betydligt bättre och mer rättvisande än alternativen, även som endast ett av tre kriterier inom TM30. Och eftersom mätutrustningar och mätmetoder sannolikt kallibreras på TM30 så kommer det att bli enkelt att också få tillgång till kompletterande Rg och vektorgrafiken när man vill och behöver också detta.
En seger för ljuset!
1 (CIE= Commission Internationale de l'Éclairage. På svenska ungefär: Internationella belysningskommissionen. En europeisk sammanslutning av belysningsrelaterad expertis bildad redan 1913)..
2 Ra= Rendering average
3 CRI= Color Rendering Index.
4 IES= Illuminating Engineering Society

Testfärger Ra/CRI
Exempel på redovisning av färgåtergivning enligt Ra/CRI
Testfärger TM30/Rf

Exempel på redovisning av färgåtergivning enligt Rf
Bonus: Exempel på Rg (skala 70-120). Båda med ljuskällor vid Ra/Rf 85/83
Exempel på vektorgrafik för två olika ljuskällor