2021-01-25

Sju önskningar om ljus och belysning

Vad önskar du dig främst inom Ljus och Belysning 2021? 

Att både belysningsbranschen och världen i övrigt har fått göra stora omställningar under det senaste året är ingen nyhet. Vi tänkte att det kunde vara intressant att höra vad några personer som arbetar med ljus och belysning inom olika discipliner har för önskningar inför 2021. Läs deras svar här! 

Isabel Villar 
Ljusdesigner, White Arkitekter 

”Att belysningsbranschen lyckas kommunicera brett, främst till användarna, hur ljuset påverkar vår miljö, oss själva och allt levande. 
Kanske skulle det uppmuntra dem att säga ifrån när dagsljuset inte är tillräckligt, när de saknar utsikt, blir bländade eller när belysningen inte stöder deras visuella och biologiska behov.” 

Per Nylén 
Avdelningsdirektör, docent, Arbetsmiljöverket 

”Många kommer att yrkesarbeta hemifrån ofta även 2021. Min förhoppning att det kan ske i goda belysningsförhållanden. Att Arbetsmiljöverkets krav uppfylls om att dagtid ha tillgång till dagsljus och utblick. Samt att då mörkret fallit utomhus kunna arbeta i tillräckligt stark belysning, fritt från t ex kontrastbländning och icke-visuellt flimmer.” 

Jonas Kjellander 
Arkitekt SAR/SA och ljusdesigner, Sweco Architects AB 

”En hel värld kommer att mer eller mindre tvångsisoleras i bostäder ytterligare minst ett halvår. Att snegla in mot ljusmiljöer i privathem lämnar en beklämmande eftersmak. Vi är uppenbarligen många som utifrån olika roller inte levt upp till vårt ansvar. Medveten belysning kan förvandla den torftigaste bostaden och locka att vända blicken från skärmarna, mot varandra. Men detta måste göras med barns perspektiv för att säkerställa en bättre ljusmiljö för alla.

 

Jag önskar alltså ett kunskapslyft och en bredare medvetenhet 
om hur bra belysning bjuder balsam för själen!” 

Åsa Gullstrand 
Belysningsingenjör, Malmö Stad 

”Min största förhoppning och önskan inför året är att vi får återgå till något slags normalläge där vi får möjlighet att aktivt fortsätta utveckla och arbeta framåt inom vår bransch med fokus på miljö och hållbara lösningar.” 

Moa Bergh 
Ljusdesigner, Annell Ljus + Form 

”Jag önskar mig att vi 2021 gemensamt i branschen ser till att planera flera komfortabla och trivsamma miljöer utan bländning och massor av ”luxmattor” och ”ledplattshav”. Vi måste tänka effektivitet, miljö och människors välmående på ett smartare sätt. Det räcker inte att uppnå rekommenderade luxkrav. Vi får tillsammans våga planera mer gestaltande ljus.”   

Fredrik Jernstedt 
Projektledare, Midroc Electro 

”Spännande och utmanande lösningar på hur ljuset lämnar armaturen. Jag tycker mig se att ljusleverantörer mer och mer tittar på lösningar som ”tar hand” om ljuset istället för att låta det passera genom en 600x600mm stor opalskiva.

 

Kommer vi 2021 få se lite nya innovationer när det gäller armaturer som säljs i stora volymer? Det hade varit spännande och bra inte bara för oss som gillar och installerar ljus, utan även för dom som lever ett arbetsliv under en sådan opalskiva.” 

Staffan Annell 
Ansvarig för ljus och ljusplanering, Annell Ljus + Form 

”Jag hoppas och tror på större respekt för alla de värden som finns i ljusmiljöer planerade med respekt för individ och rum, både på mänskliga och ekonomiska plan. Där mer empirisk kunskap om ljusgestaltning nu också kan kombineras med de nya fullspektrum ljuskvaliteter vi aldrig tidigare haft möjlighet till. (Ljus att se bra i. Ljus att se bra ut i.)” 

Kontakta oss