2025-02-20

Energieffektiva lumen som W/m2 eller som vad då?

Energieffektiv belysning skapas sällan med fokus på W, kWh eller m2. Energieffektiv belysning skapas snarare - per automatik - genom insiktsfull ljusdesign som med ett holistiskt perspektiv tillgodoser såväl kostnadseffektivitet som driftsfördelar men främst med fokus på det humana kapital som i slutändan skall vistas, verka och trivas i den ljussatta miljön.

Watt är ett kvantitativt mått som avser den energimängd som åtgår för att få till exempel en lampa att lysa – skicka ut lumen. Begreppet står för ett nödvändigt ont. Något vi behöver begränsa, som kostar pengar och tär på jordens resurser.

Över 90 % av en armaturs totala miljöpåverkan sker när den är i drift. När den lyser. Detta trots sitt innehåll av sällsynta jordartsmetaller och ämnen som frestar på vår moder jord - såväl vid tillverkning (och främst dessförinnan) som vid återvinning och destruktion.

Det är alltså den energiåtgång som krävs för att driva en armatur som är den helt överlägsna orsaken till miljöslitage. Innebär då detta att vi alltid skall välja mest effektiva armaturer? Svaret är både ja och nej.

Ja, i mening att när det står klart vad en enskild armatur skall ha för funktion - bidra med till den samlade ljusmiljön och passar sammanhanget - så bör den mest energieffektiva modellvarianten väljas.

Nej, i mening att det primärt alltid måste handla om en initierad och anpassad ljusplanering. Att välja och fördela armaturer för visuell funktion och komfort. För den utformning av rum och vistelsemiljö som ger trygghet och harmoni för trivsel och välbefinnande.

Ljuskvalitet och komfort i en väl gestaltad ljusmiljö måste prioriteras även om detta nästan alltid kommer att hamna i konflikt med bara synbarhet och högsta energieffektivitet.

En insiktsfull ljusdesign har både hjärta och hjärna och blir sannolikt inte bara nog så energieffektiv, utan ur ett holistiskt perspektiv också kostnadseffektiv för såväl drift som för det humana kapital som skall vistas, verka och trivas i den ljussatta miljön.

Energi sparas med automatik när ljuset fördelas strategiskt till där och när det behövs, i anpassade nivåer. Klokt nyttjande, med automatiska förändringar över dygn och år men som alltid kan justeras utifrån stundens syfte och individers önskemål.

I princip all praktiserad byggnadscertifiering strävar efter att premiera en låg energiförbrukning. Helst redovisas en bedömd förbrukning som LENI-tal (kWh/m2/år), en fastighets beräknade årsförbrukning med hänsyn till utnyttjande av energismarta styrsystem, sensorer och detektorer. Men oftast och mer trubbigt redovisas i stället installerad effekt (W/m2), som betyder ett ”worst case”, då allt förmodas lysa till 100 % hela (verksamhets)tiden.

Oavsett vald redovisning är det dock ofta så att en betydande andel av belysningsinstallationen inte räknas med i en fastighets formella energiredovisning. Trots att det nästan alltid är den som slukar mest energi. Detta gäller framför allt hyresgästanpassade kontorsfastigheter där belysning klassificeras som hyresgästens ”lösa inredning”.

I stället för att program- och kontraktsenligt fördela slentrianmässiga 300 lx (och var kom den ”idealnivån” ifrån?) så tänk i stället att fördela, en ungefär, motsvarande ljusmängd lite smartare mellan verksamhetens verkliga behov. En klokare och mer strategisk fördelning av allmänljuset underlättar också väsentligt för andra ljusinslag, som accentljus och dekorljus, att som avsett komplettera i stället för att konkurrera.

En initierad ljusplanering ger alltid en energieffektivisering långt bortom trubbiga W/m2 och humana vistelsemiljöer för människan i centrum.

- Staffan Annell

Kontakta oss