2024-06-17

Att ta fram en armatur

Med LED-plattans intåg konkurrerades pendelarmaturen bort och med den försvann bäraren av uppljuset. Högst olyckligt såklart då vi är skapta för att vistas utomhus där taket, himlen, alltid är ljusast. Med Atlas hoppas jag att vi har skapat en armatur som bidrar till uppljusets återkomst som en naturlig grundsten i all ljusplanering.

”Det får inte bli mörkt NÅGONSTANS!” – Så inledde jag min svada av misstycke kring byggbranschens slentrianmässiga hantering av belysningsfrågan. Det är nu fyra år sedan jag var med i filmandet av uppropet mot LED-plattans förkastliga användning och jag har gått från inhyrd konsult till engagerad delägare i filmens upphovsman Annell Ljus + Form. 

 


Övergången från föreskrivare till leverantör sätter ibland mitt tålamod på prov, (jag skulle ju så gärna vilja designa miljöerna men låter bli!), men jag är ändå överlycklig över mitt skifte. Att kunna påverka många projekt genom produktselektion och utveckling snarare än att påverka några få projekt genom detaljstyrning gör att jag känner mig totalt sett göra större nytta – för det goda ljuset!

 


Annells mål är att underlätta föreskrivarnas arbete genom att göra en förselektion av produkterna från några av Europas kvalitetstillverkare. Att sortera ut guldäggen från halvmesyrerna, och det som passar vår marknad bäst, typ. Det som ligger på vår hemsida är alltså alltid noga utvalt och kvalitetsgranskat vad gäller ljuskvalitet såväl som produktkvalitet.

 


Med flera av Europas bästa tillverkare att välja ifrån skulle man kunna tänka att det inte behöver kompletteras med egna produkter. Då och då uppstår dock alltjämt ett tomrum som behöver fyllas. Uppljus i bred form från en diskret armatur var just ett sådant tomrum och där började vårt arbete med att formge Atlas.

Med LED-plattans intåg konkurrerades pendeln bort och med den försvann bäraren av uppljuset. Högst olyckligt såklart, då vi är skapta för att vistas utomhus, där taket, himlen alltid är ljusast. Att använda det indirekta uppljuset som en grundmodul för att skapa goda ljusmiljöer borde således vara en självklarhet. Speciellt i miljöer där vi vistas länge, som i skolan och på kontoret. I just dessa miljöer gör sig Atlas som allra bäst.

 


Uppljuset är således centralt i Atlas. Arbetet med att skapa ett tillräckligt brett ljus, för att undvika ljuskoncentrationer i taket direkt över armaturerna och som samtidigt inte ger oönskade slagskuggor på väggarna eller från pendeln, var verkligen utmanande. Jag kan dock med stolthet konstatera att slutresultatet överträffar våra högt ställda ambitioner.

 


Att enbart arbeta med uppljus är dock inte att rekommendera eftersom vi då riskerar att upprepa flera av de bekymmer som vi skapade med LED-plattan - det skugglösa landskapet. Med indirekt ljus blir miljön såklart mångt mycket bättre men för en god ljusmiljö bör även en direktverkande ljuskomponent alltid vara närvarande. Av detta skäl har Atlas berikats med en downlight med utbytbar lins, för att anpassa till olika miljöer, och utbytbar avskärmningsring, för att möta tycke o smak.

 


I sann anda av att arbeta i ljusets tjänst utformade vi Atlas för att väcka så lite eget intresse som möjligt. Ambitionen var att skapa en volym utan riktning som kan accepteras av alla men inte behöver älskas av någon. Det är ljuset och rummet som ska framhävas när man väljer Atlas!

 


Att utveckla en armatur från grunden har varit något av det roligaste jag gjort i mitt yrkesliv och jag hoppas såklart att Atlas faller många i smaken. Viktigast känner jag dock är att vi låter det indirekta uppljuset göra en comeback på marknaden. Med eller utan Atlas blir min uppmaning att återskapa uppljuset – för att himlen alltid är ljusast.

 

/Jim Collin

Kontakta oss