Blogg

Vad önskar du dig inom belysning 2016?

Varje nytt år ställer vi samma fråga till utvalda professionella och aktuella profiler inom viktiga verksamheter där ljuset spelar stor roll. Stort tack till alla er som medverkat!

TANKAR OCH SYNPUNKTER INFÖR 2016:

Anna-Espling-Rolf-300-300

Anna Espling Rolf
Gruppchef, ansvarig för vård/omsorg, arkitekt MSA,
Link Arkitektur, Stockholm

”I Norge finns en medvetenhet om ljusets påverkan på människors hälsa i mycket högre grad än i Sverige. Jag önskar därför att det blåser västliga vindar så att kunskapen om ljusets betydelse för hälsa och arbetsmiljö ökar.”

 

 

 

Mariana-Figuero-300-300-1

Mariana G. Figueiro
PhD, Professor,
Lighting Research Center, Rensselaer Polytechnic Institute, USA

”In 2016, I wish for healthier lighting for everyone, but if that is an impossible wish, I hope that better, healthier lighting is implemented in the living environment of older adults, including those suffering from Alzheimer’s disease. The science is robust: lighting that is tailored to meet the visual, circadian and perceptual needs of older adults can help them see better, sleep better, and reduce falls risks. So, my hope is that lighting designers, specifiers, facility managers, and everyone who makes lighting decisions be bolder in 2016 and change how lighting is specified and implemented in these environments.”

 

 

Kjell HultKjell Hult
Utvecklingschef,
Alingsås kommun

”Att Alingsås nya Ljusplan ger en kickstart för spännande permanent ljussättning i staden, som komplement till alla experimentella installationer vi sett under workshoparna ”Lights in Alingsas.”

 

 

 

Per-Nylen-300-300Per Nylén
Docent, sakkunnig Syn & Belysning,
Arbetsmiljöverket, Stockholm

”Att alla nya armaturer bestyckade med LED är försedda med driftdon, reflektorer och avskärmning som gör denna förträffliga ljuskälla rättvisa och inte ger upphov till icke-visuellt flimmer respektive bländning. Därtill väl fungerande och ekonomiskt motiverade tekniska lösningar som tänder upp ljuset maximalt enbart vid behov, inte kontinuerligt av ren slentrian.”

 

 

Paul-Rogers-300-300

Paul Rogers
Arkitekt M.Arch., certifierad BREEAM Assessor, Miljösamordnare,
Bau Arkitekter, Stockholm

”Det vore fint om Boverket börjar tillämpa sina energiberäkningsmetoder så att den fulla potentialen i samordnat el- och dagsljus kan resultera i hållbara helhetslösningar. Vidare önskar jag att vi i ännu högre grad än nu kan utnyttja vår kompetens för dagljusberäkningar, simuleringar och analyser.”

 

 

 

Christofer Silfvenius

Christofer Silfvenius
Energimyndighetens Testlab,
Stockholm

”Jag önskar mig att vi når halvvägs till det framtida ljusutbytet från LED på 250 lm/W och att det blir ännu lättare att hitta LED-belysning med bra kvalitet.”

 

 

 

Anna-Waernborg-300-300

Anna Waernborg
Landskapsarkitekt MSA,
Sweco Architects, Stockholm

”Fler LED-produkter för exteriört bruk som har bra avbländning, flera ljusspridningsalternativ och en genomtänkt och högkvalitativ formgivning, så att de kan fungera i lite olika typer av stadsmiljöer, som torg, platsbildningar och stråk.”

 

 

Anna-Åkerström-300-300

Anna Åkerström
Ljusdesigner,
WSP Ljusdesign, Göteborg

”Jag hoppas på mer diskussion om hur LED-tekniken egentligen påverkar människan biologiskt. Vi behöver både föra fram och ta fram kunskap för att kunna ta ansvaret i våra projekt. Så jag håller tummarna att någon forskare ute i världen antar detta som nyårslöfte”.

 

 

 

Mats-Öhman-300-300-1

Mats Öhman
Arkitekt,
MAF Arkitektkontor, Luleå

”Att också det offentliga samhället och fastighetsägare lär sig och inser möjligheterna som ges med den alltmer utvecklade LED tekniken. Tyvärr ser man alltför ofta att det bara byts ut gamla armaturer till LED utan att man förstår och penetrerar den miljöskapande möjligheten som den bra LED tekniken också medger.”

Blogg

Rummets gränslinjer

I en välplanerad ljusmiljö är känslan för rummets gränslinjer något som bara händer; naturligt och intuitivt, utan att vi tänker på det. Vi ...

Läs mer
Projekt

Ny arbetsplats för framtidens teknologi

Hos TD Synnex (tidigare Tech-data) andas kontoret kreativitet och nytänk. Här har Bjelkmark Arkitekter i samarbete med Tenant & Partner ...

Läs mer
Produktnyheter

Riktat ljus för många miljöer

I verktygslådan för riktat ljus finns det många alternativ att välja. Lenty med excellent ljuskvalitet och exakt optik. Bega spotlight Zoom ...

Läs mer
Mässor / event / föredrag

Hur kan vi spara energi i belysningsanläggningarna?

En fråga som många kommuner nu ställer sig i takt med ökande energipriser är hur vi kan spara energi i våra vägbelysningsanläggningar. Syfte...

Läs mer
Produktnyheter

ILO ljuslinje för många applikationer

ILO är en tunn linjär profil med flera användningsområden – en belysningslösning för enskilda applikationer och ljuslinjer i system. Profile...

Läs mer
Projekt

En fröjd att komma till kontoret

Merck Group Sverige har förvandlat sitt kontor vid Brunnsviken i Solna till en oas för samarbete. Här är ett lyckat exempel på hybridkontor ...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →