Blogg

Vad händer i ljusmiljön när ljuset dimras?

Staffan Annell funderar kring en rekommendation från Energimyndigheten att spara energi med hjälp av dimringsbara LED-lampor. Här finns det fallgropar.  

Energimyndigheten har som huvudsakligt uppdrag att effektivisera svensk elanvändning genom att informera, stödja och premiera innovationer, ny teknik och forskning. Syftet är att minska vårt fossila beroende med hjälp av alternativa energislag och optimerat resursutnyttjandet Ett viktigt uppdrag.

Myndigheten är mycket aktiv och agerar brett inom många energikrävande områden. Inte minst inom belysning. Där man sedan länge har interagerat med branschen i en rad olika projekt och man insåg tidigt potentialen i att utnyttja energieffektiv LED som ljuskälla.

Men det kan ha sina sidor att hantera allas vårt ljus som energieffektiviseringsfaktor. Ljuset är så fundamentalt viktigt för hur vi ser, mår, trivs och agerar. För även om de till synes vill visa hänsyn också till ljusets egentliga värden så är ändå uppdraget att spara energi. Det finns många exempel på svårigheter att brottas med. Nu senast propageras t.ex. för dimringsbara LED-lampor (ljuskällor med någon typ av sockel som ofta används i hemmiljö och som inredningsbelysning även i offentlig miljö). Myndigheten skriver:

”Dimbara LED-lampor kan sänka energianvändningen med 80 procent. Med en dimbar LED-lampa styr man enkelt ljuset och skapar den rätta stämningen. Energimyndighetens test visar att en dimrad lampa även kan spara mycket energi – ibland hela 80 procent jämfört med en lampa som inte är dimbar”.

Vad finns då att säga om det? Dimringskurvan för en LED-lampa är i princip linjär, den måttliga förlust som uppstår i elektroniken kompenseras av att ”en sval LED är en glad LED”. När den vid dimrad ljusnivå blir svalare så blir den också effektivare och producerar mer ljus per förbrukad watt (lm/W).

Så 80% som dimrad spar 80% energi. Det är bra. Men samtidigt har vi då bara kvar 20% av ljuset och börjar närma oss en ”mysnivå”. Vad har då detta dimrade ljus för kvalitet och karaktär? Och varför inte mer än 80%, som rent visuellt kommer att upplevas vara relativt mycket ljus kvar. Kan man fundera.

Pratar vi om en LED-lampa av vanlig, ordinär sort så finns nog olika åsikter om det lätt glåmiga ljus som denna dimringsnivå avger. Kan den beskrivas ”skapa den rätta stämningen”? Såvida nu inte gråmulen novemberdag eller ödslig kaj i dimma är den avsedda stämningen?

Flimmer eller modulation, som vi nog skall säga (om än i praktiken kan upplevas vara samma sak) är ett otyg och kommer med stor sannolikhet att vara ytterligare ett inslag i den dimrade LED-lampans ”rätta stämning”. Detta är dock något som nya gränsvärden i EKO-designdirektivet vill råda bot på från hösten 2021. Och att detta dimrade LED-ljus har en synnerligen tafflig förmåga att återge strukturer, färger och nyanser kan vi väl ana utan en mer ingående beskrivning.

Men visst går det att få det riktigt bra. Med bästa sorters LED och dimringstekniker, som tillåter även långt lägre ljusnivå än 20% ljus kvar, kan även det ljuset bli perfekt stämningsskapare med en karaktär i harmoni, och inte i konflikt, med middagsbordets stearinljuslågor och röda rosor.

😊/S

Staffan Annell

 

Produktnyheter

Med zoom-optik ökar flexibiliteten

BEGAs högeffektsstrålkastare erbjuder ljusteknik för en mängd olika användningsområden. Flexibel ljusfördelning gör anpassningsmöjligheterna...

Läs mer
Produktnyheter

BEGA avbländad systempollare

För pollare i belysningsanläggningar utomhus efterfrågas ofta armaturer med samma konstruktion och ljusteknik men med olika höjder och möjli...

Läs mer
Projekt

Tryggare bakgård i ljus vid Alviks Strand

Rätt belysning är viktig för att öka känslan av trygghet. Det handlar inte så mycket om mängden ljus utan snarare hur ljuset placeras och hu...

Läs mer
Blogg

BEGA – Hållbarhet genom design

När Annell vid årsskiftet övertog försäljningsansvaret i Sverige för BEGAs utomhussortiment – i tillägg till inomhussortimentet som vi sålt ...

Läs mer
Vetenskap & forskning

Checklista för ansvarsfull utomhusbelysning

All artificiell belysning påverkar djur och natur. En välplanerad belysningsanläggning behöver därför ta hänsyn både till miljö och djurliv ...

Läs mer
Blogg

Det önskar vi oss av Ljusåret 2024

Vilka förhoppningar och ambitioner har du inför det nya året? I årets första nyhetsbrev frågade vi åtta engagerade ljusprofiler vilka önskni...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →