Blogg

Rummets gränslinjer

I en välplanerad ljusmiljö är känslan för rummets gränslinjer något som bara händer; naturligt och intuitivt, utan att vi tänker på det. Vi får en visuell uppfattning och upplevelse av det rum vi vistas i. Och vi behöver då inte söka med blicken efter avgränsningar, mellan ytor, tak och väggar. Läs Staffan Annells blogginlägg om rummets gränslinjer här.

I synnerhet vertikala ytor definierar vår visuella uppfattning och upplevelse av det rum vi vistas i. Rummets gränslinjer och dess volym.

I en välplanerad ljusmiljö är det något som bara händer, naturligt intuitivt, utan att vi tänker på det. Att inte behöva söka med blicken efter avgränsningar, mellan ytor, tak och väggar.

I ett definierat rum känner vi oss trygga och förmågan till koncentration och fokus ökar.

Vertikal ljushet

Vertikal ljushet kan vara av mer samlad karaktär eller en jämnare ljusfördelning. Det spelar mindre roll även om det förra nog kan vara att föredra om rummets generella allmänljus är jämnt fördelat och det senare om allmänljuset är mer varierat.

En pikant men tämligen väsentlig detalj i sammanhanget är att vertikalytans reflektionsgrad har en tydlig visuell påverkan på det som avses kunna uppfattas som till exempel konst, textinformation och skrivytor. I synnerhet om vertikalljuset kommer från asymmetriska ”wallwasher” eller symmetriskt bredstrålande belysning.

Om den belysta ytan utanför objektet som skall accentueras har en hög reflektionsfaktor så dämpas kontrasten och objektet betonas mindre, medan en mindre reflekterande omgivande bakgrund gör att objektet framträder tydligare.

Om ”ljuspölar” och kontraster

Att belysa valda objekt med en mer samlad ljusbild (läs spotlights) men inte de omgivande ytorna är så klart ett alternativ, men dels blir då förutsättningen för de objekt som ska exponeras, till exempel storlek och position, mer begränsad. En sådan, mer dramatisk ljussättning kan också upplevas som visuellt orolig och tröttande med stora kontraster mellan individuella ”ljuspölar” mot mörkare bakgrund. Detta även om i vissa sammanhang just stora kontrastskillnader också kan upplevas som spännande och stimulerande.

Ljusets infallsvinkel

Har ett objekt ett skyddande glas, eller i sig är reflexbenäget, blir också det mer smalstrålande ljusets infallsvinkel en kritisk parameter för att undvika synförsvårande speglingar och reflektioner.

Just speglingar och reflektioner orsakar en helt annan typ av problem. I kvällens mörker blir i förekommande fall takens LED-plattor, som skarpt lysande kvadrater i strikta rader, reflekterade i svarta fönster. Detta förstör inte bara all möjlighet till utblick och kontakt med utsidans händelser utan suddar även ut rummets omfamnande begränsning.

Att spontant kunna känna trivsel och trygghet i ett väl definierat rum, med tydliga fonder och balans mellan horisontala och vertikala ljusheter och inte behöva vistas, och kanske även prestera, i ett diffust avgränsat ljustält med bara horisontala ytor upplysta, det gör stor skillnad!

Staffan Annell, november 2022

Projekt

Ny arbetsplats för framtidens teknologi

Hos TD Synnex (tidigare Tech-data) andas kontoret kreativitet och nytänk. Här har Bjelkmark Arkitekter i samarbete med Tenant & Partner ...

Läs mer
Produktnyheter

Riktat ljus för många miljöer

I verktygslådan för riktat ljus finns det många alternativ att välja. Lenty med excellent ljuskvalitet och exakt optik. Bega spotlight Zoom ...

Läs mer
Mässor / event / föredrag

Hur kan vi spara energi i belysningsanläggningarna?

En fråga som många kommuner nu ställer sig i takt med ökande energipriser är hur vi kan spara energi i våra vägbelysningsanläggningar. Syfte...

Läs mer
Produktnyheter

ILO ljuslinje för många applikationer

ILO är en tunn linjär profil med flera användningsområden – en belysningslösning för enskilda applikationer och ljuslinjer i system. Profile...

Läs mer
Projekt

En fröjd att komma till kontoret

Merck Group Sverige har förvandlat sitt kontor vid Brunnsviken i Solna till en oas för samarbete. Här är ett lyckat exempel på hybridkontor ...

Läs mer
Blogg

Light+Building 2022 – En dinosaurs sista flämtande andetag eller en fågel Fenix på väg mot revansch?

Efter fyra års väntan var det så äntligen dags för belysningsbranschens i särklass största mässa Light + Building 2022 att öppna dörrarna fö...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →