Kontor med Plain
10797878-melker-kontors-hus-vasteras-1280-720
Melkerhuset-Plain-matsal-1280-720
Kontor-Plain-WSP-3-1280-720
Kontor-Plain-WSP-2-1280-720

Kontor med PLAIN belysning håller länge

WSP Sverige har nyligen flyttat in i Melkerhuset, en kontorsfastighet i Västerås. Våningsplanet har en belysningslösning som är lika enkel som hållbar – PLAIN helt enkelt.

Att planera för flexibel användning av kontorsutrymmen är ett bra sätt att garantera hållbarhet för en kontorsbyggnad. Redan när Melkerhuset i Västerås byggdes för Aseas räkning ställdes krav på att med största möjliga flexibilitet kunna anpassa våningsplanens olika inredning efter olika behov. Arkitekten Sven Ahlbom löste uppgiften bland annat med flyttbara innerväggar. När WSP Sverige nyligen flyttade in på ett av våningsplanen i fastigheten är belysningslösningen lika enkel som hållbar. PLAIN helt enkelt.

Belysningen i WSPs nya kontor med mötesrum och kontorslandskap har valts av Archus Arkitekter tillsammans med Elkon i Västerås. Byggnadens stora glaspartier bjuder in mycket ljus i lokalen, men även värme när solen ligger på. Därför fanns en hel del ventilationsutrustning att ta hänsyn till när den artificiella belysningen skulle samsas om utrymmet under innertaket. Önskemålet var armaturer som kunde placeras i liv med undertaket och ventilationsanläggningen för att inte behöva inkräkta på utsikten eller fönsterytan.

Den valda ljuslösningen är pendlade vita rampmonterade PLAIN-armaturer som löper i parallella linjer från fönstren och möter innerväggen mot korridoren. Varmvitt LED-ljus 3000K. Arbetsplatserna i kontorsdelen och inredningen i mötesrummen kan flyttas om vid behov utan att ljusarmaturerna behöver ersättas. I mötesrummen har man valt armaturer med dimringsmöjlighet via DALI.

Melkerhuset står som ett monument över industrialisering och företagande. Närheten till centralstationen och citykärnan lockar både stora och små företag.  Kontorsbyggnaden uppfördes i slutet av 1950-talet med tydlig inspiration av skyskraporna i New York. Lever House, en kontorsbyggnad med väggarna täckta av glaspartier, var förebild. Nuvarande fastighetsägaren Kungsleden planerar nu att som kronan på verket bygga en stor takterrass och en konferensdel med kök på tionde våningen. Terrassen kommer att erbjuda milsvid utsikt över Mälaren och Västerås.

Kontakta gärna Pierre Liard hos Annell för frågor om projektet och ljuslösningen.

  • Projekt WSP kontor, Melkerhuset i Västerås
  • Beställare Kungsleden AB, Västerås
  • Arkitekt Archus Arosia Arkitekter AB, Andreas Kristoffersson
  • Elkonsult / Ljusplanering Elkon, Elkonstruktioner i Västerås AB, Peter Johansson
  • Elinstallatör 3 EL AB, Västerås
  • Ljusarmaturer från Annell PLAIN i system och singelarmaturer
  • Foto Pierre Liard
  • Foto fasadbild Mostphotos Daniel Lillman
Belysning i vindsvåning med takbjälkar-7
Kontor

Belysning i vindsvåning med takbjälkar

Att inreda vindskontor med takbjälkar kan vara en utmaning. Här visar vi hur BY ASPLUND har löst uppgiften…

Läs mer
MinusBlue LED hos Hestra
Butik

Det nya LED-ljuset passar Hestra som handen i handsken

Ett svenskt företag som månar om kvalitet och vill ha full kontroll över produktionskedjan värnar såklart även om…

Läs mer
Täby hörsal
Bibliotek

Täby hörsal med ljud och ljus i samklang

I Täby kulturhus finns nu en nybyggd hörsal för teater, musik och möten. Belysning är ett användbart redskap…

Läs mer
Melanders fisk
Utomhus

Melanders fiskar kunder med belysning i Alvik

Under våren 2018 öppnade Melanders Fisk en ny butik och restaurang i Alvik. Kunderna leds mot entrén med…

Läs mer
Öijared
Arena och sporthall

Golfbana med belysning en pitch för våren

En multigolfbana med belysning och tillgänglighet för alla är Öijared Golfklubbs nya dragplåster. Med kontraster, skuggpartier och highlights…

Läs mer
Aktivitetsbaserade arbetsplatser
Kontor

Atrium Ljungberg har Sveriges snyggaste kontor 2018

Aktivitetsbaserade arbetsplatser (ABW) är ett vinnande koncept visar det sig i årets upplaga av tävlingen Sveriges snyggaste kontor.…

Läs mer
Nationalmuseum Circolo
Utställning

Nationalmuseums nya ljus

Nationalmuseet är nu återinvigt efter en omfattande renovering som den 150 år gamla byggnaden har genomgått. Två ljusgårdar…

Läs mer
Win Win kontorsbelysning
Kontor

Win Win när Wefurn och Annell samarbetar

Inredningsdesign handlar om att skapa en tilltalande och väl fungerande miljö där planlösning, funktion, ergonomi, estetik, akustik, belysning…

Läs mer
B-Reel
Kontor

B-Reel kommunicerar varumärken i nyrenoverat kontor med ny belysning

B-Reel satsar på bra belysning i sina nyrenoverade kontorslokaler på Södermalm i Stockholm. Allmänljus, riktat accentljus och trivsam…

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →