Blogg

Nya skärpta EU-krav på belysning

För att höja kvalitén på ljuskällor och stimulera till energieffektivare och förbättrad belysning så gäller från den 1 september i år en ny generation av energimärkning plus skärpta ekodesignkrav.

I mer än 25 år har energimärkning och ekodesignregler inom EU:s medlemsländer hjälpt oss att jämföra och välja rätt produkter och samtidigt dra vårt strå till stacken för människor och miljö.

Ekodesign har hittills fokuserat på effektivitet och energianvändning i användarfasen samt på bra funktion och information. En viktig händelse är EU:s nya ekodesignkrav som utöver resurseffektivitet verksamt ska bidra till mera hållbara produkter i såväl produktion som i användning och återvinning.

En viktig del i den nya lagstiftningen är EPREL, en ny gemensam produktdatabas för alla ljuskällor (lampor) som får säljas på EU-marknaden. Till databasen hör en QR-kod som underlättar information och översikt över energimärkta produkter.

Alla ljuskällor (lampor) som omfattas av krav på energimärkning på den gemensamma marknaden ska från i höst och senast den 1 mars 2023 ha den nya generationens märkning med skala A till G där A är effektivast.

Enligt Energimyndighetens beräkningar kommer i princip de ljuskällor som idag finns på marknaden att hamna långt ner på den nya skalan (E, F eller G). Framtida ljuskällor förväntas alltså bli ”ännu effektivare med bra funktion”.

För belysningsarmaturer upphörde det tidigare kravet på energimärkning i december 2019. I dag gäller kraven enbart armaturens integrerade eller bifogade ljuskällor såvida alla ljuskällor och driftdon är löstagbara och går att byta ut. Om detta inte är möjligt så anses en komplett armatur inklusive ljuskälla (ljuskällor) som en ljuskälla.

I den nya ekodesignförordningen ingår EU:s nya internationella och tidsbesparande provningsmetod, en stresstest som under 3600 timmar mäter ljuskällors beräknade livslängd.

Ljuskällors flimmer går inte alltid att se med blotta ögat. I höst 2021 väntas de första ekodesignkraven som visar hur mycket nya lampor som mest får flimra. Detta avses redovisas enligt två kompletterande mätmetoder.
Källa: Energimyndigheten

Blogg

Hur identifieras bästa ljuskvalitet?

Staffan Annell har även tidigare beskrivit den möjlighet som nu finns att omge oss med ljuskvaliteter på en nivå vi tidigare inte har haft m...

Läs mer
Projekt

Plain Spectra kvalitetsljus hos Ömsen försäkringsbolag

På Åland driver försäkringsbolaget Ömsen flera projekt inom hälsofrågor. PLAIN Spectra belysning med senaste kvalitetsljuset SunLike kan nu ...

Läs mer
Teknik & ljuskällor

SunLike för bättre upplevelse av färg och textur

LED-ljuset SunLike erbjuder ett spektrum som är likartat med sol- och dagsljus. SunLike har nu nått en hälsosammare och effektivare kvalitet...

Läs mer
Teknik & ljuskällor

Briljant LED-ljus

LED som syftar till att efterlikna det naturliga ljusets förmåga att återge färger och strukturer ser vi nu i ett ökande utbud. Nu finns ett...

Läs mer
Mässor / event / föredrag

Modern belysning på gator och vägar – ljusteknik, energibesparing och smarta städer

Välkommen till Clarion Hotell i Umeå torsdagen den 27 april. Vi har bjudit in Marcus Bigren som är belysningsingenjör på Umeå kommun och Dan...

Läs mer
Projekt

Lillholmsskolan har lärmiljöer i toppklass

Klassrum med dagsljusinsläpp, utblick mot naturen och förstklassig belysning möter elever och lärare på Lillholmsskolan i Skärholmen. Cederv...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →