Blogg

Ljusets obehagliga flimmer – snart ett minne blott?

Ett svårlöst kvalitetsproblem inom professionell belysning är flimret från ljuskällor. Till och med det lovande LED-ljuset flimrar trots att flimret allmänt har reducerats. Nu har ett stort forskningsprojekt tagit det stora steget till en lösning.

Är internationell forskning på hög nivå nu på väg att eliminera belysningsflimmer? Tidskriften Lighting Research & Technology uppmärksammade nyligen en fransk – kanadensisk forskningsrapport som skall leda till kontroll över ljusmodulering och flimmer. Målet är att nu kunna välja LED-ljus av ännu bättre kvalitet.

Tyvärr har vi hittills endast sett det positiva utfallet från LED-lampor, alltså de ensocklade retrofitlampor som i konsumentledet ersätter tidigare glödlampor och lysrörslampor.

Förhoppningsvis redovisar projektet även det offentliga och professionella ljusets LED-moduler. Dessa är ju den integrerade ljuskällan i alla de miljontals LED-armaturer som inom näringslivets och den offentliga sektorns alla ljusmiljöer ersätter lysrörsljus och övrigt urladdningsljus, inomhus och utomhus.

I både LED-moduler och LED-lampor kvarstår trots många förbättringar under åren detta oönskade flimmer (Temporal Light Modulation, TLM) sedan tidigt 1940-tal, både synligt och osynligt. Mätmetoder och standarder har saknats fram till nu.

Nu har både CIE1)  och IEEE2)  identifierat två måttenheter för TLM:

  • PstLM för syngrundande ljus i frekvenser upp till 80Hz
  • SVM för högre frekvensers stroboskopiska effekter, 80Hz – 2KHz

En orsak till flimmer är antingen undermåliga eller felvalda produkter eller också fel installationer av driftdon och styrsystem. Okunskap och blind jakt efter lägsta inköpspris visar sig medföra varken ljuskvalitet eller god driftekonomi.

Begreppet flimmer omfattar enbart de variationer i ljusflöde som ögat kan uppfatta. Övriga störningar, stroboskopisk effekt samt ”phantom array”, kallas inte flimmer utan ingår i begreppet ”Temporär oönskad störning av ljus”, (Temporal Light Artefacts, TLA).

Flera länders energimyndigheter samverkar i ett brett internationellt nätverk, IEA-4E-SSL, som står bakom detta projekts finansiering, planering och genomförande i Frankrike och Kanada, liksom regeringarna i Australien, Danmark, Frankrike, Kanada, Storbritannien och Sverige.

1)  the Commission Internationale de l’Eclairage (CIE)
2)  The International Electrotechnical Commission (IEC)

Källa: http://www.iea-4e.org (Final Report: Visual Perception under Energy-Efficient Light Sources – Detection of the Stroboscopic Effect under Low Levels of SVM).

Bild: Shutterstock

Produktnyheter

Med zoom-optik ökar flexibiliteten

BEGAs högeffektsstrålkastare erbjuder ljusteknik för en mängd olika användningsområden. Flexibel ljusfördelning gör anpassningsmöjligheterna...

Läs mer
Produktnyheter

BEGA avbländad systempollare

För pollare i belysningsanläggningar utomhus efterfrågas ofta armaturer med samma konstruktion och ljusteknik men med olika höjder och möjli...

Läs mer
Projekt

Tryggare bakgård i ljus vid Alviks Strand

Rätt belysning är viktig för att öka känslan av trygghet. Det handlar inte så mycket om mängden ljus utan snarare hur ljuset placeras och hu...

Läs mer
Blogg

BEGA – Hållbarhet genom design

När Annell vid årsskiftet övertog försäljningsansvaret i Sverige för BEGAs utomhussortiment – i tillägg till inomhussortimentet som vi sålt ...

Läs mer
Vetenskap & forskning

Checklista för ansvarsfull utomhusbelysning

All artificiell belysning påverkar djur och natur. En välplanerad belysningsanläggning behöver därför ta hänsyn både till miljö och djurliv ...

Läs mer
Blogg

Det önskar vi oss av Ljusåret 2024

Vilka förhoppningar och ambitioner har du inför det nya året? I årets första nyhetsbrev frågade vi åtta engagerade ljusprofiler vilka önskni...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →