Blogg

Ljusets obehagliga flimmer – snart ett minne blott?

Ett svårlöst kvalitetsproblem inom professionell belysning är flimret från ljuskällor. Till och med det lovande LED-ljuset flimrar trots att flimret allmänt har reducerats. Nu har ett stort forskningsprojekt tagit det stora steget till en lösning.

Är internationell forskning på hög nivå nu på väg att eliminera belysningsflimmer? Tidskriften Lighting Research & Technology uppmärksammade nyligen en fransk – kanadensisk forskningsrapport som skall leda till kontroll över ljusmodulering och flimmer. Målet är att nu kunna välja LED-ljus av ännu bättre kvalitet.

Tyvärr har vi hittills endast sett det positiva utfallet från LED-lampor, alltså de ensocklade retrofitlampor som i konsumentledet ersätter tidigare glödlampor och lysrörslampor.

Förhoppningsvis redovisar projektet även det offentliga och professionella ljusets LED-moduler. Dessa är ju den integrerade ljuskällan i alla de miljontals LED-armaturer som inom näringslivets och den offentliga sektorns alla ljusmiljöer ersätter lysrörsljus och övrigt urladdningsljus, inomhus och utomhus.

I både LED-moduler och LED-lampor kvarstår trots många förbättringar under åren detta oönskade flimmer (Temporal Light Modulation, TLM) sedan tidigt 1940-tal, både synligt och osynligt. Mätmetoder och standarder har saknats fram till nu.

Nu har både CIE1)  och IEEE2)  identifierat två måttenheter för TLM:

  • PstLM för syngrundande ljus i frekvenser upp till 80Hz
  • SVM för högre frekvensers stroboskopiska effekter, 80Hz – 2KHz

En orsak till flimmer är antingen undermåliga eller felvalda produkter eller också fel installationer av driftdon och styrsystem. Okunskap och blind jakt efter lägsta inköpspris visar sig medföra varken ljuskvalitet eller god driftekonomi.

Begreppet flimmer omfattar enbart de variationer i ljusflöde som ögat kan uppfatta. Övriga störningar, stroboskopisk effekt samt ”phantom array”, kallas inte flimmer utan ingår i begreppet ”Temporär oönskad störning av ljus”, (Temporal Light Artefacts, TLA).

Flera länders energimyndigheter samverkar i ett brett internationellt nätverk, IEA-4E-SSL, som står bakom detta projekts finansiering, planering och genomförande i Frankrike och Kanada, liksom regeringarna i Australien, Danmark, Frankrike, Kanada, Storbritannien och Sverige.

1)  the Commission Internationale de l’Eclairage (CIE)
2)  The International Electrotechnical Commission (IEC)

Källa: http://www.iea-4e.org (Final Report: Visual Perception under Energy-Efficient Light Sources – Detection of the Stroboscopic Effect under Low Levels of SVM).

Bild: Shutterstock

Mässor / event / föredrag

Grundläggande belysningslära – LUX-lingo – för arkitekter och inredare i Malmö

Annell bjuder in till ett lättsamt lunchseminarium för alla som vill bättra på sina kunskaper kring belysningstermer och krav. Målet är att ...

Läs mer
Blogg

Är LED det optimala valet?

I juni 2023 publicerade ams Osram en artikel som lyfter behovet av att låta belysning för vissa ändamål fortsatt bestå av en mix av gamla oc...

Läs mer
Projekt

Arena Triangeln, Vasakronan

I Triangeln köpcenter i Malmö ligger en ny coworking-anläggning med flexarbetsplatser, kontor och mötesrum. Arena är en centralt belägen sam...

Läs mer
Mässor / event / föredrag

Jubileumskväll Trilux 111 år

Den 12 oktober firar vi vår leverantör Trilux som fyller 111 år! Välkommen till en kväll fylld med kunskap och inspiration med temat cirkula...

Läs mer
Stad och Trafik

Elektronik i gatuarmaturer – och dess konsekvenser på livslängden

Delta i ett kostnadsfritt webbinarium den 4 oktober som handlar om elektronik i gatuarmaturer. Med LED-teknik och moderna elektroniska drift

Läs mer
Projekt

Palats i Gamla Stan har återfått sin inre glans

Fastighetsbolaget Vasaparken värnar om långsiktig förvaltning av fastigheter och fastigheten Pan 1 eller Leijonsköldska palatset, som är ett...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →