Blogg

Kontorets lysande felsatsning

Du har säkert varit med om det – du kommer in på ett kontor där något känns otrivsamt. Är det konflikter under ytan? Går det inte bra? När vi inte riktigt kan sätta fingret på vad som skaver så säger vi ofta att det sitter i väggarna. Men det kan visa sig vara sant – om vi tittar upp mot taket.

Människan har sedan urminnes tider utvecklats i dagsljus som är mycket viktigt för oss. En viss andel dagsljus behövs även inomhus –det är inte en slump att det finns fönster på all världens byggnader. Men i vårt land är tillgången till dagsljus begränsad under stora delar av året. Ett bra elljus måste kunna ersätta dagsljuset på arbetsplatser av alla slag. Till skillnad från våra förfäder tillbringar vi nämligen enligt WHO nittio (!) procent av dygnets timmar inomhus.

Om du sitter på ett kontor och läser det här, kika upp i taket! Förmodligen sitter det plattor med allmänljus där. Ofta tror man att det räcker att dränka rummen i ljus ovanifrån. Men ett diffust och platt ljus är varken naturligt, trivsamt eller nyttigt. Vi behöver även en bra färgåtergivning, dynamik, skuggor och kontraster för att vi ska må riktigt bra.

”Ingen skulle idag komma på idén att sätta upp lysrör som förvränger färgerna, men ändå så accepterar alltför många otillräcklig färgåtergivning från moderna LED-lampor” säger Staffan Annell, som jobbat med belysningsplanering i över 40 år.

Vetenskapligt stöd

Två större vetenskapliga undersökningar, en brittisk/nederländsk (11) och en amerikansk/europeisk (22) bekräftade häromåret tydligt hur positivt människor på arbetsplatser kan utvecklas i professionell och hälsofrämjande belysning.
I undersökning nummer ett uppnåddes 12 procent bättre prestation hos kontorsanställda, 18 procent ökad produktivitet hos industriarbetare och 14 procent bättre skolresultat för studenter.
I butik steg försäljningen 25%. Dessutom kunde man notera en förkortad återbetalningstid för den aktuella byggnaden.
I den andra testades sex kontor och 109 testpersoner i en rad testmiljöer, innan och efter ny hälsofrämjande dynamisk och ”cirkadiansk” belysning installerats, där man simulerade dagsljusets naturliga skiftningar med bredare spektrum av varierande våglängder och ljusnivåer.

Med rätt ljus på dagen sover man bättre på natten

En rad subjektiva upplevelser som stress, aktivitet, energi, prestanda, vila och sovvanor redovisades i samstämmiga resultat och har presenterats i vetenskapliga media. Ökad energi, vitalitet och bättre nattsömn hos försökspersonerna framgår lika tydligt som sänkta nivåer av depression och stress.

En överraskande upptäckt var att inte ens öppna kontorsytor med gott om fönster uppnådde tillräckliga ljusnivåer för att kunna påverka den viktiga cirkadianska dygnsrytm som vi alla är så beroende av, biologiskt, fysiskt och psykiskt.

Rummets belysning påverkar humör, hälsa och jobb

Därför behöver vi mer och bättre belysning. Inte mindre. Otillräckligt eller felaktigt ljus måste åtgärdas. Rätt belysning är bevisligen mycket lönsam. Vi människor innebär nämligen bortåt nittio procent av en kontorsfastighets hela årskostnad. I det perspektivet blir rätt och hälsosam belysning en självklarhet för var och en.

Aktuella forskningsstudier visar hur viktigt ljus- och färgsättning av våra dagliga vistelsemiljöer är. Det gäller hälsa och välbefinnande, humör och arbetslust. Stress och sjukskrivningar ökar på många kontor och felprocenten i jobbet stiger.

Varför är otillräcklig belysning så vanligt?

Annell är ett familjeföretag som jobbat med belysning i tre generationer. En gång var belysning i offentlig miljö något ganska flärdfullt och en smula mystiskt. Det sågs av lekmän som något ganska tekniskt avancerat. Nu har vi på många sätt överlägsen ny teknik men samtidigt kanske också tappat en del respekt för området. ”Det är ju bara belysning, hur svårt kan det vara?” Kanske är det så att den möda man en gång lade på belysningen idag istället fokuseras på IT-system, mobila kontorslösningar och energibesparing i allmänhet?

Vi säger inte att det var bättre förr, men det är viktigt att vi inte glömmer att kontoren till 90% handlar om människors trivsel och hälsa. Hur många IT-lösningar, teambuildingaktiviteter och sköna myshörnor ni än ger medarbetarna så måste vi vädja till er – glöm inte bort ljusmiljön. Förbiser ni den så sätter sig otrivseln i väggarna.

Och taket.

https://www.di.se/brandstudio/annell/kontorets-lysande-felsatsning/

Källor:
1. Lighting Europe, Belgien och Eco Design Consultants, UK;
2. Reuters News, Lighting Research and Technology, Sleep Health Journal, National Sleep Foundation och LRC Light & Heath Program.

Produktnyheter

Med zoom-optik ökar flexibiliteten

BEGAs högeffektsstrålkastare erbjuder ljusteknik för en mängd olika användningsområden. Flexibel ljusfördelning gör anpassningsmöjligheterna...

Läs mer
Produktnyheter

BEGA avbländad systempollare

För pollare i belysningsanläggningar utomhus efterfrågas ofta armaturer med samma konstruktion och ljusteknik men med olika höjder och möjli...

Läs mer
Projekt

Tryggare bakgård i ljus vid Alviks Strand

Rätt belysning är viktig för att öka känslan av trygghet. Det handlar inte så mycket om mängden ljus utan snarare hur ljuset placeras och hu...

Läs mer
Blogg

BEGA – Hållbarhet genom design

När Annell vid årsskiftet övertog försäljningsansvaret i Sverige för BEGAs utomhussortiment – i tillägg till inomhussortimentet som vi sålt ...

Läs mer
Vetenskap & forskning

Checklista för ansvarsfull utomhusbelysning

All artificiell belysning påverkar djur och natur. En välplanerad belysningsanläggning behöver därför ta hänsyn både till miljö och djurliv ...

Läs mer
Blogg

Det önskar vi oss av Ljusåret 2024

Vilka förhoppningar och ambitioner har du inför det nya året? I årets första nyhetsbrev frågade vi åtta engagerade ljusprofiler vilka önskni...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →