Blogg

Hur utvecklas LED-ljuset idag och i morgon?

I Sverige är det bara tio år sedan det nya vita LED-ljuset började visa överraskande kvalitetsegenskaper. Här i nyhetsbrevet presenterade vi då vår första faktabroschyr, ”LED som kvalitetsljus”. Få kunde ana att den globala LED-utvecklingen så starkt skulle fortsätta att accelerera in på 2020-talet. Vi fortsätter vår artikelserie om dagens och morgondagens LED-ljus där det går att välja bland oöverträffade ljuskvalitéer. 

Ett betydligt bättre inomhusljus

Glödlampor, halogenlampor, lysrör och övriga urladdningsljuskällor kan nu förpassas till historien. De senaste årens LED-utveckling har gett oss ett bättre ljus som är både ljus- och kostnadseffektivare, energisnålare och mer skonsamt mot miljön. Med bättre ljus avser vi såväl visuellt för syn och synergonomi med färgåtergivning som icke-visuellt för påverkan på hjärn- och kroppsfunktioner samt på våra sinnen.

Observera att vi med LED primärt inte avser de LED-lampor (retrofit) som finns för att ersätta glödlampor. Inom professionell belysning är LED i huvudsak utvecklat som en integrerad komponent inuti varje LED-armatur. Själva ljuskällan utgörs där av en grupp lysdioder, kallas LED-modul, som ofta består av ett chip, ett litet kretskort.

Otrolig kvalitetshöjning med prestanda till lägre pris

Hos Annell erbjuder vi idag även LED-armaturer med en mer heltäckande spektral LED-kvalitet, mycket närliggande det äkta solljuset. Detta är en årsgammal världsnyhet som liksom dagsljuset gynnsamt påverkar människans biologiska klocka med ökat välbefinnande, minskad trötthet och förbättrad hälsa som resultat.

Med LED sjunker enligt Haitz´ lag*) kostnaden per lumen med en faktor tio varje decennium medan ljusmängden ökar med faktor tjugo. Ljusets kvalitet höjs också stegvis i en fantastisk utveckling sedan det första blåvita LED-ljuset uppfanns i slutet av 1990-talet.

Oöverträffad ljuskvalitet efter 90 års utveckling

De första små röda lysdioderna tändes troligen 1927. En radiotekniker i Ryssland råkade av misstag i några halvledarkristaller framkalla elektromagnetisk strålning vilket blev till ett mångårigt signal- och indikationsljus i apparater och maskiner med mera.

Forskaren Nick Holonyak hos General Electric i USA uppvisade 1962 de första röda lysdioderna för belysning. 1970 producerade GE de första gröna dioderna. Närmaste åren därefter följde på flera håll gula och orangea lysdioder.

För att alstra rent vitt ljus behövs som bekant en ljusblandning av grundfärgerna rött, grönt och blått. Men den blå dioden lät vänta på sig. En japansk forskartrio lyckades i mitten på 1990-talet få fram den blå ljusdioden, något som 2014 kom att belönas med Nobelpriset i fysik. Efter sekelskiftet fick vi efter det första kallvita LED-ljuset en skala av mer varmtonade färgtemperaturer.

LED underlättar smarta ljusmiljöer

LED-tekniken har en enorm potential och utvecklas varje år. Effektiv och flexibel styrning förbättras och har öppnat för hälsosamma, trivsamma, individanpassade och energisnåla ljusmiljöer genom växande human- och teknikområden som Human Centric Lighting (HCL), Casambi med Bluetooth, Light Fidelity (LiFi) och Internet of Things (IoT).

Bra belysning kräver kvalitet

I bruset från all teknikutveckling är det lätt att glömma sekelgamla men grundläggande villkor för god elektrisk belysning. Människans behov av en omtänksam och välplanerad ljusmiljö underlättas av LED- teknik. Att välja ljussort, placering, riktning och avskärmning är alltid grundläggande. Ljusnivå, ljusfärg och färgåtergivning är liksom varierad ljushet och lämplig skuggbildning övriga viktiga faktorer för bra belysning.

Du kan alltid be oss om råd

Hos Annell har vi över 40 års kompetens och erfarenhet från att beräkna, planera och kundanpassa ljus och armaturer för optimala ljusmiljöer enligt kundens behov och önskemål. I 15 år har LED stått i fokus i vårt nära samarbete med några av Europas ledande producenter.

*) Roland Haitz, 1935 – 2015. De mätetal han formulerade för LED och belysning jämställs med vad Moore´s lag är för transistorer och integrerade kretsar. Som främste rådgivare till den snabbväxande halvledarindustrin förutsåg han LED´s absoluta överlägsenhet bland ljuskällor när det gäller effektivitet och kostnadsutveckling.

Haitz lag

Det nya led-ljuset

Plain Active

Produktnyheter

Med zoom-optik ökar flexibiliteten

BEGAs högeffektsstrålkastare erbjuder ljusteknik för en mängd olika användningsområden. Flexibel ljusfördelning gör anpassningsmöjligheterna...

Läs mer
Produktnyheter

BEGA avbländad systempollare

För pollare i belysningsanläggningar utomhus efterfrågas ofta armaturer med samma konstruktion och ljusteknik men med olika höjder och möjli...

Läs mer
Projekt

Tryggare bakgård i ljus vid Alviks Strand

Rätt belysning är viktig för att öka känslan av trygghet. Det handlar inte så mycket om mängden ljus utan snarare hur ljuset placeras och hu...

Läs mer
Blogg

BEGA – Hållbarhet genom design

När Annell vid årsskiftet övertog försäljningsansvaret i Sverige för BEGAs utomhussortiment – i tillägg till inomhussortimentet som vi sålt ...

Läs mer
Vetenskap & forskning

Checklista för ansvarsfull utomhusbelysning

All artificiell belysning påverkar djur och natur. En välplanerad belysningsanläggning behöver därför ta hänsyn både till miljö och djurliv ...

Läs mer
Blogg

Det önskar vi oss av Ljusåret 2024

Vilka förhoppningar och ambitioner har du inför det nya året? I årets första nyhetsbrev frågade vi åtta engagerade ljusprofiler vilka önskni...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →