Blogg

HCL betyder mer än hormonpåverkan

HCL (Human Centric  Lighting) är ett begrepp som tyvärr kommit att missutnyttjas genom att  det  ofta representerar allehanda teser kring ljusets icke-visuella påverkan på människan.  Det är synd tycker Staffan Annell, sedan 40 år verksam inom  ljusplanering och som här delger oss sina funderingar. 

Människans viktiga ljusbehov

Begreppet HCL har en vidare och viktig betydelse som omfattar även visuella och känslomässiga aspekter i ambitionen att uppmuntra till välbalanserade ljusmiljöer, planerade med kunskap och eftertanke.

Men nu har  begreppet som trend blivit synonymt med möjligheten till omväxlande kallare respektive varmare ljusfärg och det forskas flitigt på många olika håll kring ljusets hormonella betydelse, framförallt i relationen vakenhet och sömn.

Aktuell forskning – nya upptäckter

Denna aktuella forskning medför, som ofta blir fallet, att ju fler rön och resultat som kommer fram desto mer komplex blir bilden. Det hittas inga enkla svar, bland annat  redovisas intrikata, tidigare okända samband mellan ögats samtliga fotoreceptorer.

Nu har det upptäckts att även andra spektrala våglängder än blå har en påtaglig icke-visuell påverkan som för vissa syften och situationer mycket väl kan vara att föredra.

Solljusets våglängder nu inomhus

Helt färska experiment med komplicerade 3D bio-optiska modeller visar att interaktionen mellan melatonin och solljus verkar spelar en mycket större roll än vad gängse cirkadianska teorier gör gällande.

Våglängder ”Nära Infrarött ” (NIR) har stor betydelse (sol, eld, glödljus) medan frånvaron av NIR (LED, OLED, CFL) skulle kunna öka risken för oxidativ stress, en direkt länk till den ökade frekvens av vissa sjukdomar och tillstånd som följer i spåren av det moderna samhällets utveckling.

Vi behöver mer ljus men rätta våglängder

Även så har flera forskargrupper nyligen påtalat att ljusnivå och exponeringstid kan ha signifikant större hormonell betydelse än någon specifik spektral karaktär.

Det finns ändå goda skäl att ha koll på ljusets spektrala innehåll, i synnerhet som det har visat sig i ”kontrollerade” miljöer, t.ex. inom vård och omsorg att det av flera skäl  är det en god idé att minimera belysningens blå våglängder på kvällar och nätter.

HCL på väg att missförstås

För mer komplexa sammanhang, som t ex skolor och kontor, får vi som värnar om mer traditionella värden i varierade och väl ljussatta  vistelsemiljöer (där möjlig kelvinväxling mycket väl kan vara ett inslag) ett bra stöd av senare forskning.

För människans behov och relation till ljus har många fler dimensioner än en hajpad förvrängning av begreppet HCL, som vi kan kalla ”hormonljus”, tyvärr så ofta praktiserat som ett skugglöst dis från starkt lysande, digitala kvadrater.

Blogg

Klimatsmart ljusplanering ingen quickfix. Bygg-och fastighetsbranschens bravur och magplask.

Klimatsmart ljusplanering är ingen quickfix. Jim Collin delar sina tankar om lysrörsutfasningen och bygg-och fastighetsbranschens bravur och...

Läs mer
Projekt

Kontorshotell för flexibla behov i god ljusmiljö

Kontorshotell Entreprenörsgatan har tio lokaler i centrala Göteborg med trivsam inredning och belysning. På nyöppnade Entreprenörsgatan Cowo...

Läs mer
Produktnyheter

Koniska stolpar med lägre klimatavtryck

Koniska stolpar i anodiserad aluminium för stad och trafikmiljöer. Nu fokuserar Annells leverantör Rosa på lösningar som ger ett lägre klima...

Läs mer
Produktnyheter

Infälld black foster för ett osynligt ljus

Ljus som en naturlig del av rummet, där ljuskällan inte syns, blir i det närmaste en magisk upplevelse. Här är Black foster infälld med fem ...

Läs mer
Produktnyheter

Life is too short for boring lighting

Annell och det belgiska belysningsföretaget Wever & Ducré har nu samarbetat i mer än 20 år på den svenska marknaden. Vi delar passionen ...

Läs mer
Projekt

Kontrastrikt och trivsamt hos Marge Arkitekter

Marge Arkitekter och Annell Ljus + Form delar övertygelsen att inredning, belysning och arkitektur bör utformas med och för människan i cent...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →