Teknik & ljuskällor

Glödlampan går till historien. Numera tänder vi LED.

Elektriciteten och elljusets tillkomst är två av mänsklighetens största händelser. Som en direkt följd lanserades glödlampan, vår ljus- och glädjespridare under 140 år. Det kom att revolutionera vår tillvaro och vårt livsmönster. I dag tar de flesta av oss det elektriska ljuset för givet, som något självklart.

Edison förändrade världen

Thomas Alva Edison var en av många forskare som under en lång rad år försökte få de första elektriska lamporna att lysa mer än ett par timmar. 1879 uppnådde Edisons första riktiga glödlampa en livslängd på 45 timmar. Så småningom uppnåddes optimalt 1000 timmar som också blev internationell standard.

Edison var egentligen ingen riktig uppfinnare. Han var den nyfikne amerikanske superentreprenören och marknadsföraren som i New Jersey fullbordade tekniken efter ett intensivt grundarbete av flera tidigare genier före honom. Ett framgångsrikt samarbete med amerikanska General Electric (GE) medförde resurser och lampans spridning ut i världen.

Edisons signatur på glödlampan har i alla länder under åren blivit kvar genom den internationella E-beteckningen på lampans gängade sockel, allt efter stigning och diameter, E14, E27, E40 etc.

Glödlampsljuset fick i takt med den nya elektriciteten en enorm betydelse för oss människor. Liv och leverne inomhus och utomhus under dygnets mörka timmar aktiverades och våra liv förändrades.

glödlampan

Bild från Osram

Glödlampan erövrar Sverige

I vårt land gick utvecklingen långsamt. Det dröjde många år innan glödljuset på 1910-talet började bli dominerande ljuskälla i den form som vi lärt känna den. Elektriciteten var ju också någonting nytt och måste byggas ut, något som inte tog riktig fart förrän 1917, efter första världskrigets slut.

Redan vid krigsutbrottet 1914 hade dock närmare 30 procent av svenska bostäder fått elektriskt ljus. Nu uppstod också brist på fotogen och oljor vilket orsakade rusning efter det moderna glödljuset.

I sin utmärkta och aktuella bok Ut ur mörkret skriver ljushistorikern Jan Garnert: ”Någon tryckte på en knapp vid dörren. Och vips blev det ett aldrig skådat ljushav.”

Glödljuset förändrade tillvaron

Kontrasten mot det kortlivade, fladdrande, levande ljuset, alltid uppåtriktat, var ofattbar.  Och den nya taklampan hängde mitt i rummet, upp och ned över bordet och ljuset flödade från nedåtvända glödlampor.

Dagarna förlängdes inomhus och utomhus. Nattmörkret förkortades och fritiden ökade. Läsning, skrivning och kortspel tog fart. Synål, tråd och vävstolar blev för kvinnan vad hammare, såg och målarpenslar var för mannen. Framtiden strålade, ljus och lockande.

Själva glödljuset var liksom hos tidigare naturliga ljuskällor alstrat av hög värme. Ljusfärg och färgåtergivning kändes omedvetet välbekant. Ett trivselljus.  Långvågiga röda, gula och gröna färger upplevdes naturliga men kortvågiga blå och violetta kulörer blev något sämre.

Värmestrålning oekonomiskt i längden

Det termostrålande glödljuset i en lufttom, tät glaskolv hade en inbyggd glödtråd av wolfram som upphettades till över 2400°C. Hög ljuskvalitet men låg verkningsgrad, väldigt varmt och kort livslängd. Som bäst blev endast 5 procent av använd energi till ljus.

I professionell miljö ansågs lampan under 2000-talet allt mer opraktisk och dyrbar i drift. Flera lampbyten om året i varje ljuspunkt blev dyrt och obekvämt. Armaturen med sin värmeutvecklingen var också en säkerhetsrisk i många miljöer.

Osram, Philips och GE drabbas

Miljöomsorg och omöjlig driftekonomi blev glödlampans död. År 2013 var året då den stegvis fasades ut inom EU med importförbud från övriga marknader som senare följde efter.

Glödlampan hade under tidiga år standardiserats i effektivt samarbete mellan de större tillverkarna som på kartellvis köpte upp små och medelstora lokala konkurrenter. Osram, Philips och GE (General Electric) växte under årtionden till dominerande internationella varumärken.

I vår nutid, hundra år senare, har märkligt nog dessa tre globala företagsjättar ungefär samtidigt sålt av sina världsledande produktioner av ljuskällor och armaturer till företrädesvis asiatiska företag. En revolution inom branschen pågår men förvånansvärt diskret jämfört med tidigare flödande PR-verksamhet. På marknaden florerar gissningar och rykten.

Glödlampan historiska varianter

Glödlampan vidareutvecklad under 1930-talet. Först kom de tvåsocklade glödlampsrören Linestra från tyska Osram och sedermera Philinea från nederländska Philips.

En ljuspionjär i Sverige, Axel Annell i Stockholm, blev 1935 en av de första på marknaden med en storleverans på flera tusen linestra-armaturer till nybyggda Sportpalatset vid S:t Eriksbron där Jean Adrian var arkitekt.

Reflektorlampor stor succé

Senare på 1940-talet kom glasblåsta reflektorglödlampor som riktade ljuset framåt, smal-eller bredstrålande. På 1950-talet följde en amerikansk och effektivare reflektorlampa av pressglas, även kallad PAR-lampan (Parabolic Aluminium Reflector), även den smal- eller bredstrålande.

Stor betydelse fick på 1970-talet den ”toppförspeglade” glödlampan, toppreflektorlampan. Dess accentljus riktades bakåt in i en aluminiumreflektor, matterad eller spegelblank, som förstärkte och fördelade ljuset i önskad ljusriktning.

Hos oss på Annell Ljus + Form fick en sådan spotlight från tyska Staff stor spridning, särskilt till butiker och varuhus. Den fick namnet ESR (EnergiSparReflektor) och blev mer ekonomisk genom att en lös aluminiumreflektor applicerades på en klar normalglödlampa.

LED överträffar lysrör och glödlampor

Ännu så länge så saknar nog många det klassiska ljuset från glödlampan. Men det nya LED-ljuset från ljusemitterande lysdioder kan idag vara bättre, billigare och energisnålare, dessutom utan värmestrålning. Och fortfarande blir det bättre och bättre för varje år. Allt fler ljusfärger i ett bredare spektrum finns att välja på, särskilt inom den varmtonade kelvinskalan. LED-ljus av högre kvalitet återger belysta färgkulörer och material lika bra och till och med naturligare än glödljuset.

LED-armaturer med integrerade dioder finns nu med ljus av högsta kvalitet från ett kontinuerligt, heltäckande strålningsspektrum, så nära sol- och dagsljuset man kan komma. Utan IR- och UV-strålning. När det ljuset kombineras med färgväxling Tunable White, samt i varierande ljusnivåer under arbetsdagen, så skapas en grund för dynamiska och hälsofrämjande ljusmiljöer inom kontor, skolor och övriga arbetsmiljöer inomhus.

Elljuset bidrar nu till mänsklighetens utveckling med människan i fokus. Alla borde vi nu lära oss mer om LED som finns av många skiftande slag, från dåligt till bra. Det pågår en viktig förändring där forskningen inom LED-ljus redovisar oanade möjligheter till människans hälsa och förbättrade livsvillkor, för både barn och vuxna, i arbete, under fritid och inte minst inom vård och omsorg på äldre och krassligare dar.

 

 

Blogg

Det önskar vi oss av Ljusåret 2024

Vilka förhoppningar och ambitioner har du inför det nya året? I årets första nyhetsbrev frågade vi åtta engagerade ljusprofiler vilka önskni...

Läs mer
Blogg

Välkommen Hampus!

Hampus Åkerlind är ny säljare hos Annell i Stockholm. Han kommer närmast från Light Bureau där han har arbetat som uppdragsledare. Efter sin...

Läs mer
Blogg

Richard Kellys tidlösa rekommendationer

Vitala och omsorgsfullt utformade ljusmiljöer byggs av tre komponenter. Läs Staffan Annells hyllning till och beskrivning av dessa tidlösa r...

Läs mer
Produktnyheter

Accenta kombinerar ´Ambient luminescence´och ´Play of brilliants´

Infällda tak- och väggarmaturer med små mått och i hög kvalitet finns att hitta i Accenta-familjen. Denna klassiska armatur från BEGA kombin...

Läs mer
Produktnyheter

Q-Drome funktionellt ljus som tilltalar minimalisten

Teknisk armatur som löser de flesta belysningsuppgifter utan krusiduller. För bostadsområdet, på gång- och cykelvägar eller med väggfäste fö...

Läs mer
Produktnyheter

Teknik i takt med tiden – öppningsbara och modulära gatuarmaturer

Korrekta underlag med information om omgivande miljö och byggnader är såklart en förutsättning vid ljusplanering men ibland blir det inte so...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →