Blogg

Experter dömer ut föråldrad ljusplanering och Staffan hoppas på debatt

Staffan Annell har läst en debattartikel av fyra etablerade världsnamn inom ljus och belysning. Han blev överraskad och mycket glad. Läs mer om varför: 

Som engagerad i ljusrelaterade frågor, (som många av er vet) i synnerhet betydelsen av anständig rumsgestaltning och att se bra, att se bra ut, vara trygg och trivas i sin dagliga miljö, så måste jag tyvärr tillstå att glädjeämnena ur dessa perspektiv är klart begränsade i dagens ljus- och belysningsklimat.

Detta trots idogt informerande, inte bara från vårt håll. Ljusplaneringens processer synes generellt konservativa och missriktade med ofta alldeles för mediokra slutresultat.

Så dimper senaste numret av initierade och välgjorda fackmagasinet Lux Review (8, september 2020) ner i mejlkorgen som jag scrollar igenom. En debattartikel gör mig glad in i själen. Den är undertecknad av några av den moderna ljusvärldens mest erkända experter och profiler i det internationella etablissemanget: Kevin Kelly, Christopher Cuttle, Peter Boyce och Peter Raynham. Under rubriken: We’re doing it all wronghävdar kvartetten att praktiserade ljusplaneringsprocesser är otidsenliga och att vi istället borde börja prioritera omfältsljuset (ambient lighting) och sluta planera enbart specifika, horisontella och utjämnade ljusnivåer.

Dessa auktoriteter vill att vi river upp nuvarande standarder, rekommendationer och processer och startar om från början igen.

  1. Vi måste prioritera att ljussätta rum (space) snarare än att enbart fokusera på synuppgift (visual task).
  2. Vi måste inse att tillämpade rekommendationer (practice) baseras på läsbarhet av tryckt text snarare än på bildskärmsarbete och är hopplöst omoderna. Allt färre anställda behöver ljus för att fokusera på detaljer på sin arbetsyta. Merparten av ljuset blir alltså utformat för behov som inte längre existerar.

Kvartetten hävdar vidare att vi idag vet mycket mer om sambanden inom ”human-centric lighting” för vår trivsel och vårt välbefinnande, något som inte alls finns i nuvarande tabellverk och rekommendationer.

”Så länge ljuset inte kan frigöra sig från bojorna för den horisontala arbetsytans luxnivåer är det stor risk att ljuset hanteras som en råvara där innovation och kreativitet kvävs och allt bara handlar om pris.”

Istället vill de fyra införa ett begrepp som ”omgivande minimum ljusnivå”, den indirekta ljusandelen i ett rum (in the volume of a space).

Omfältsljuset (ambient lighting) är det riktiga ”human-centric lighting”, betonar de i ett manifest publicerat i senaste utgåvan av Light Lines, The journal of Society of Light and Lighting. Där kallar de sitt nya planeringsverktyg för ”Lighting Design Objectives,” eller LiDOs-metoden.

Samtidigt efterlyses forskning för att etablera omfältets ljusnivåer för nya rekommendationer och industrin uppmanas att sedan ta fram metoder att mäta fram dessa.

Slutligen sammanfattas artikeln klarsynt med att ”det är säkert en lång väg att gå innan ett skifte från horisontella standardnivåer till omfältsljus kan bli verklighet. Och ingenting kommer att hända om inte alla involverade börjar lyfta blicken och upptäcka möjligheterna till bättre ljusmiljöer där ett vertikalt omfältsljus prioriteras”.

Ibland blir man så glad!

Staffan Annell

 

(Inläggsbilden visar ett kontor med många bildskärmar och har ingenting med själva inlägget att göra. Foto: Sten Jansin).

Mässor / event / föredrag

Grundläggande belysningslära – LUX-lingo – för arkitekter och inredare i Malmö

Annell bjuder in till ett lättsamt lunchseminarium för alla som vill bättra på sina kunskaper kring belysningstermer och krav. Målet är att ...

Läs mer
Blogg

Är LED det optimala valet?

I juni 2023 publicerade ams Osram en artikel som lyfter behovet av att låta belysning för vissa ändamål fortsatt bestå av en mix av gamla oc...

Läs mer
Projekt

Arena Triangeln, Vasakronan

I Triangeln köpcenter i Malmö ligger en ny coworking-anläggning med flexarbetsplatser, kontor och mötesrum. Arena är en centralt belägen sam...

Läs mer
Mässor / event / föredrag

Jubileumskväll Trilux 111 år

Den 12 oktober firar vi vår leverantör Trilux som fyller 111 år! Välkommen till en kväll fylld med kunskap och inspiration med temat cirkula...

Läs mer
Stad och Trafik

Elektronik i gatuarmaturer – och dess konsekvenser på livslängden

Delta i ett kostnadsfritt webbinarium den 4 oktober som handlar om elektronik i gatuarmaturer. Med LED-teknik och moderna elektroniska drift

Läs mer
Projekt

Palats i Gamla Stan har återfått sin inre glans

Fastighetsbolaget Vasaparken värnar om långsiktig förvaltning av fastigheter och fastigheten Pan 1 eller Leijonsköldska palatset, som är ett...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →