Blogg

Det vattnas i ögonen på en ljusfantast!

Du som följer Annell vet att vi gärna pratar om de speciellt bra ljuskvalitéer som utbudet av LED idag kan erbjuda, inte minst fullspektrumljuset Spectra/SunLike. Och nu finns fler valbara, spektrala fördelningar som kan få det att vattnas i ögonen på en ljusfantast. 

Det är en tydlig internationell trend att marknaden efterfrågar spektralt optimerade ljuskaraktärer för olika syften, ambitioner och behov. Alla med tydligt fokus mer på kvalitet än högsta möjliga energieffektivitet.

Detta betyder inte att kvalitet sker på bekostnad av effektivitet men att effektiviteten nu är så bra även på armaturer med optimerade kvalitéer att det i inte behöver råda något motsatsförhållande.

Jag menar helt enkelt att möjligheten till klart förbättrade visuella, icke visuella och emotionella värden kan och bör anses vara viktigare än skillnaden i lumen per watt. Energi- och driftseffektivt blir det ju hur som helst utom i relation till de allra mest effektiva LED.

Faktum är att det nu finns ljuskaraktärer att välja som har de bästa spektrala egenskaper vi någonsin har haft möjlighet att omge oss med inomhus. Ett perfekt och även klokt tillskott i dagsljusfattiga vistelsemiljöer. Här pratar vi då framför allt om fullspekrumvarianter, som till exempel Spectra/SunLike, för bästa allmänljus från kvadratiska eller linjära armaturer av bättre sort.

För ett strategiskt viktigt komplement till allmänljuset så finns en del andra, spännande ljuskaraktärer, primärt utvecklade för butiksbelysning, men som höjer visuella värden i vilken miljö som helst. Och som passar utmärkt i kompletterande armaturtyper som downlight och spotlight.

Brilliant Colour förhöjer upplevelsen

Här hittar vi till exempel en ljuskvalitet som ”Brilliant Colour” med inte bara brilliant och mättad färgåtergivning Ra8 97 (Rf 95/Rg 104) utan som specifikt förhöjer visuellt djup och lyfter fram detaljer och belysta ytors struktur och textur, som gärna får vara i kulör.

Efficient White ger fräschare vithet

En annan variant med specifik kvalitet, också lämplig i spotlight och downlight, är ”Efficient White”, som namnet antyder optimerad att ge en klar och fräsch vithet. Med höga Ra8 94 (Rf 91/Rg 102) och speciellt ökad mättnad av färger mellan violett och gult. Även bra energieffektivitet med över 110 lm/W.

Efficient Cool bidrar till stimulerande ljusmiljö

Det har i olika sammanhang vuxit fram en viss vurm för lite kallare 4000K i relation till klart vanligare 3000K. Jag vill då också nämna ”Efficient Cool” som med sin friska ljuskaraktär kan ge en stimulerande ljusmiljö. Passar fint bland glas och stål, kallare färger, mer strama och aktiva miljöer, kanske också med lite högre ljusnivå. Även denna med acceptabla Ra8 91 (Rf 90/Rg 100) och med bra effektivitet på över 100 lm/W.

Ännu mer är på gång. Så en grannlaga uppgift är att hålla sig à jour för den omtänksamma ljusplaneraren med människan i fokus.

Så även om standard ljuskvalitet fortfarande är mer energieffektivt så håller fokus tydligt på att flyttas till de mer mänskliga värden som en förhöjd visuell och emotionell upplevelse kan erbjuda i vistelsemiljön. Vilket är betydligt viktigare än några extra lumen/watt och allra högsta energieffektivitet.

/ Staffan Annell

Canilo

Canilo PLUS är en av armaturerna som har flera möjliga val av optik. Se mer här

Produktnyheter

Med zoom-optik ökar flexibiliteten

BEGAs högeffektsstrålkastare erbjuder ljusteknik för en mängd olika användningsområden. Flexibel ljusfördelning gör anpassningsmöjligheterna...

Läs mer
Produktnyheter

BEGA avbländad systempollare

För pollare i belysningsanläggningar utomhus efterfrågas ofta armaturer med samma konstruktion och ljusteknik men med olika höjder och möjli...

Läs mer
Projekt

Tryggare bakgård i ljus vid Alviks Strand

Rätt belysning är viktig för att öka känslan av trygghet. Det handlar inte så mycket om mängden ljus utan snarare hur ljuset placeras och hu...

Läs mer
Blogg

BEGA – Hållbarhet genom design

När Annell vid årsskiftet övertog försäljningsansvaret i Sverige för BEGAs utomhussortiment – i tillägg till inomhussortimentet som vi sålt ...

Läs mer
Vetenskap & forskning

Checklista för ansvarsfull utomhusbelysning

All artificiell belysning påverkar djur och natur. En välplanerad belysningsanläggning behöver därför ta hänsyn både till miljö och djurliv ...

Läs mer
Blogg

Det önskar vi oss av Ljusåret 2024

Vilka förhoppningar och ambitioner har du inför det nya året? I årets första nyhetsbrev frågade vi åtta engagerade ljusprofiler vilka önskni...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →