Blogg

Det nya inomhusljuset – bättre och nyttigare än någonsin förr

Våra förfäder har under miljontals år utvecklats under bar himmel tack vare solens fullspektrumljus. Hjärna, syn och sinnen har utformats och anpassats i det allra bästa ljus som finns. Men inomhus har den öppna elden under nödtorftiga synförhållanden dominerat som ljuskälla under dygnets mörka timmar. Tills elektriciteten kom och vände vår tillvaro upp och ned. 
NÄR DET LYSER SÅ ÄR DET VÄL BRA?

Vårt elektriska inomhusljus har fram tills nu inte klarat av att efterlikna solljusets fördelar även om många har försökt. Små och stora kontor, skolor och butiker står nu inför en ljusare framtid.

Allmänhetens inställning till inomhusljuset är pragmatisk. Få känner till skillnaden mellan ljus och ljus. Energibehov, livslängder och en dragning till varmtonade ljusfärger har länge fått dominera över synkomfort, synkvalitet och ljusmiljöns mentala inverkan på oss, hur vi mår och trivs under prestation och stress.

TEKNIKEN VALDE BORT DET GODA LJUSET!

Edisons glödlampa började sitt segertåg under1880-talet. Tänk att bara trycka på en knapp så tändes eller släcktes lampan. Ljuset var varmtonat och trivsamt, i varje fall i låga watteffekter. I hemmen levde vi i glödlampans sken ända in i våra dagar då den korta livslängden, en negativ miljöpåverkan och extremt låg effektivitet slutligen ”släckte ljuset”.

En ny ljuskälla blev ”lysämneslampan” 1940 som lanserades med buller och bång trots världskrig runt våra gränser. Lysrörens fördelar i butiker och kontor var energisnål effektivitet och lång livslängd. En ljuspionjär i Sverige blev Axel Annell, farfar till dagens Annell-generation.

LJUSETS SPEKTRALA SAMMANSÄTTNING VIKTIGARE ÄN ANTALET LUMEN PER WATT

Lumen är ett mått på ljusflöde. Men alla lumen är inte likvärdiga. Med det nya LED-ljuset finns numera goda lumen att välja på. För människans skull. Med det finns också dåliga LED-lumen av oförstånd eller gammal vana.

En stor nackdel hos lysrören fick vi alla länge vänja oss vid. Ljuskvalitén var låg på grund av stora brister i spektral strålning med onaturlig färgåtergivning som följd. Däremot var ljusmängden imponerande, många lumen, lägre effekter, ökade livslängder.

Lysrörsljuset drabbade oss under många år med flimmer och brummande ljus från de driftdon som kallades drosslar. När lysrören försökte erövra hemmiljön i form av lysrörslampor (lågenergilampor) då väcktes en motstånd mot ett synnerligen tråkigt ljus där inte ens ett blint energisparande kunde ursäkta ett diffust och ofta rent dåligt ljus.

RÄTT LED-LJUS BÄTTRE OCH NYTTIGARE INOMHUS ÄN ÄLDRE LJUS

Idag välkomnar vi tacksamt det senaste LED-ljuset, både hemma, i skolan och på jobbet. När de första vita lysdioderna kom för tio år sedan möttes de av tveksamhet orsakad av den första generationens kallvita ljusfärger.

Sedan dess har LED-tekniken gradvis förbättrats, snabbt och i stora steg. Just nu håller ännu en ny generation LED-armaturer och LED-lampor på att ta fart. Nu finns en överlägsen ljuskvalitet med både effektivitet, teknik och ekonomi. Med LED-ljus väljer vi nu bättre och billigare ljus och fördubblad livslängd. Men det gäller långt ifrån alla LED.

Även bra LED-ljus kan bli fel i en olämplig armatur. Se upp för fallgropar.

SVÅRT ATT VÄLJA RÄTT LJUS? VÄLJ EN LEVERANTÖR DU LITAR PÅ.

Ett överväldigande flöde av lysdioder, LED-moduler, LED-lampor och driftdon väller över oss från en global armé av både kända och okända leverantörer. Fantasifulla prestanda utlovas på synnerligen generösa prisnivåer. En sådan spridning inom produktredovisning från jättebra till jättedåligt har vi inte upplevt, varken under glödlampans eller lysrörets tidevarv. Tillväxten hos en okontrollerad e-handel har inte underlättat en allvarlig situation för den seriösa belysningsbranschen.

Den seriösa belysningsbranschen måste reagera. Vi har en viktig roll, mycket mer och bättre information om ljusets beskaffenhet behövs, om arbetsplatsens ljus och dess inverkan på människans välbefinnande. Hos Annell delar vi också gärna med oss av goda råd. Bland annat rekommenderar vi till arbets-, butiks- och utställningsmiljöer en ny optimal belysningskvalitet i form av det nya LED-ljuset SunLike.

Våra kunder och läsare rekommenderas att informera sig mer om det viktiga ljuset inomhus som är en livsbetingelse. Det behövs nyfikenhet och en kritisk blick. Den större delen av året tillbringas numera 90 procent av dygnet inomhus. Därför behövs inomhusljuset med många fler möjligheter än vad de gamla lamporna kunde prestera.

 

 

 

Produktnyheter

Med zoom-optik ökar flexibiliteten

BEGAs högeffektsstrålkastare erbjuder ljusteknik för en mängd olika användningsområden. Flexibel ljusfördelning gör anpassningsmöjligheterna...

Läs mer
Produktnyheter

BEGA avbländad systempollare

För pollare i belysningsanläggningar utomhus efterfrågas ofta armaturer med samma konstruktion och ljusteknik men med olika höjder och möjli...

Läs mer
Projekt

Tryggare bakgård i ljus vid Alviks Strand

Rätt belysning är viktig för att öka känslan av trygghet. Det handlar inte så mycket om mängden ljus utan snarare hur ljuset placeras och hu...

Läs mer
Blogg

BEGA – Hållbarhet genom design

När Annell vid årsskiftet övertog försäljningsansvaret i Sverige för BEGAs utomhussortiment – i tillägg till inomhussortimentet som vi sålt ...

Läs mer
Vetenskap & forskning

Checklista för ansvarsfull utomhusbelysning

All artificiell belysning påverkar djur och natur. En välplanerad belysningsanläggning behöver därför ta hänsyn både till miljö och djurliv ...

Läs mer
Blogg

Det önskar vi oss av Ljusåret 2024

Vilka förhoppningar och ambitioner har du inför det nya året? I årets första nyhetsbrev frågade vi åtta engagerade ljusprofiler vilka önskni...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →