Blogg

Brist på dagsljus kompenseras med LED

Att dagsljus är viktigt för hur vi mår på arbetsplatsen, det påminner Arbetsmiljöverket om. När man nästa gång ska uppdatera sina belysningsregler så finns det hjälp att få. En intensiv internationell forskning inom området pågår. Bl.a. ett Nobelpris i fysik år 2018 om vår biologiska klocka som styrs av dagsljus eller dagsljusliknande LED-ljus. 

Dagsljus måste ersättas när det är mörkt

Optimal tillgång till dagsljus är oerhört viktigt för allt arbete inomhus, viktigt också inom vård och omsorg. Men i vårt land är tillgången till dagsljus så starkt begränsad under stora delar av året att elljuset måste kunna ersätta dagsljuset på arbetsplatsen.

Norra Norrland har polarnatt utan sol ett antal veckor varje år. I övriga Norrland har man många fler mörka dagar än landet i övrigt. I sydligaste Sverige varierar dagens längd mellan 7 och 17 timmar. Svenska dygn har många fler mörka dagar och mindre av användbart dagsljus än de flesta andra länder. På de flesta arbetsplatser pågår dessutom viktigt arbete på helt andra tider än mellan 9 och 5, kvällar och nätter till exempel.

Det räcker inte att komplettera dagsljuset

Om man betraktar dagsljuset som oundgängligt och det elektriska ljuset som ett komplement, då har vi förklaringen till varför officiella rekommendationer anger 300 lux som tillräcklig allmänbelysning från kontorets takarmaturer under dygnets arbetstider.

Men om vi inser att elljus på våra breddgrader måste ersätta dagsljus, då är det dags att dels välja ett nyttigare och effektivare ljus, dels under delar av arbetsdagen väsentligt öka belysningsstyrkan vid våra arbetsplatser.

God och välplanerad belysning inomhus är alltså extra viktigt för hälsa och välbefinnande. Dels för varje enskild arbetsplats, dels för ljusmiljön i sin helhet.

Nu är det dags att välja ett bättre ljus

Vi kan inte bortse ifrån att vi alla under en lång rad decennier arbetat i ett lysrörsljus med sitt otillräckliga, diskontinuerliga spektrum som saknat för oss ”nyttiga” våglängder.

Varje omsorgsfull arbetsmiljö som är anpassad till den enskilda människans behov är en synnerligen lönsam investering. WHO påpekar att vi idag tillbringar 90 procent av vår tid inomhus. Våra ögon, vår hjärna och vår kropp har däremot utvecklats i hundratusentals år då våra barnbarnsbarnsbarn jagade sin föda i det flödande sol- och dagsljus som man då vistades i 90 procent av dygnet.

När arbetsrummets allmänljus balanseras med accentljus formas en varierad ljusmiljö med ljus och skuggor på ett kompetent och bländfritt sätt. Det är då det avgörs hur vi jobbar och hur vi mår. Och nuvarande ljusnivå måste sannolikt under delar av dagen flerdubblas.

Ljuset är viktigt för dig, ditt jobb och för hur du mår

Nu visar all internationell forskning på det nyutvecklade LED-ljusets oväntade kvalitéer och möjligheter. Två icke-visuella effekter är bekräftade av världsledande Lighting Research Center i USA. Det är dels synkronisering med den biologiska ”klocka” i hjärnan som reglerar vår dygnsrytm, dels en allmänt aktiverande stimulans. Resultatet blir alltså minska trötthet, kortare reaktionstid, bättre inlärning och minskad felprocent. Dessutom rapporteras om förbättrad nattsömn och ökad motståndskraft mot vissa sjukdomar, bl.a. cancer.

Kortvågigt blått ljus är maximalt stimulerande, särskilt märkbart under dygnet mörka timmar. Sömnhormoner pressas tillbaka och stresshormoner aktiveras. En störning i dygnsrytmen ger lätt rubbad nattsömn. Även långvågigt rött ljus har ett par timmar efter lunch ”samma stimulerande effekt som en kopp kaffe” enligt professor Mariana Figueiro vid LRC i USA.

God hälsa betyder även minskad frånvaro

Under många år borde vi bättre ha strävat åt ljuskällor med ett så brett, kontinuerligt spektrum som möjligt. Sol- och dagsljus är med sitt naturliga och heltäckande spektrum svåra att efterlikna.

Glödlampan med gulrött ljus gav ett trivsamt men kostsamt ljus. Lysrören har varit mer ljusstarka oh ekonomiska men med ett fattigt spektralt ljusinnehåll.

Det har allmänt saknats respekt för människans behov av ett dagsljusliknande och nyttigt inomhusljus med en fullödig spektral sammansättning. Ett ganska okunnigt och missriktat energisparande (W/m2) kan vara orsaken. Glöm inte att det nya LED-ljuset spar 50 till 80 procent av den elenergi som traditionella ljuskällor behövt. 90 procent av kontorets totala kostnader handlar om människan själv. Det finns alltså lönsamma skäl till inte aningslöst snåla med det effektivare och mer hälsosamma elljuset.

Senaste årens världsnyhet, SunLike™, är ett LED-ljus av högsta kvalitet där så gott som spektrums alla våglängder återges – som från en regnbåge – och där den kallare kortvågiga blå färgen till stor del ersatts av violett. Ett sådant ljus kan mycket bättre anpassas till människans fysiologiska och mentala funktioner.

Blogg

Det önskar vi oss av Ljusåret 2024

Vilka förhoppningar och ambitioner har du inför det nya året? I årets första nyhetsbrev frågade vi åtta engagerade ljusprofiler vilka önskni...

Läs mer
Blogg

Välkommen Hampus!

Hampus Åkerlind är ny säljare hos Annell i Stockholm. Han kommer närmast från Light Bureau där han har arbetat som uppdragsledare. Efter sin...

Läs mer
Blogg

Richard Kellys tidlösa rekommendationer

Vitala och omsorgsfullt utformade ljusmiljöer byggs av tre komponenter. Läs Staffan Annells hyllning till och beskrivning av dessa tidlösa r...

Läs mer
Produktnyheter

Accenta kombinerar ´Ambient luminescence´och ´Play of brilliants´

Infällda tak- och väggarmaturer med små mått och i hög kvalitet finns att hitta i Accenta-familjen. Denna klassiska armatur från BEGA kombin...

Läs mer
Produktnyheter

Q-Drome funktionellt ljus som tilltalar minimalisten

Teknisk armatur som löser de flesta belysningsuppgifter utan krusiduller. För bostadsområdet, på gång- och cykelvägar eller med väggfäste fö...

Läs mer
Produktnyheter

Teknik i takt med tiden – öppningsbara och modulära gatuarmaturer

Korrekta underlag med information om omgivande miljö och byggnader är såklart en förutsättning vid ljusplanering men ibland blir det inte so...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →