Vetenskap & forskning

Arbetsplatsens ljusmiljö viktigare än du trott

Inom ljusområdet Human Centric Lighting (HCL) pågår intensiv aktivitet i flera länder. Allt fler forskningsresultat tyder på att belysningen har större inflytande på människans hälsa och välbefinnande än många trott. Även för aktivitet, minne, inlärning, motivation och prestation.

Men även de mest intressanta teorier måste vetenskapligt bevisas och mer kunskap behövs. ”Vi förstår långtifrån alla mekanismer fullt ut. Det finns mycket kvar att undersöka”, säger professor Mariana Figueiro, en ledande ljusforskare vid Lighting Research Center i Troy N.Y., USA. Här är några viktiga grundbegrepp. 

Dynamiskt ljus är ett uttryck som används vid modern ljusplanering. Det innebär att man varierar belysningens intensitet och färg som en anpassning till den verksamhet och de aktiviteter som planeras på olika platser vid valda tidpunkter. Detta kan ske spontant, individuellt eller manuellt alternativt med hjälp av digital styrning och programmering som precis som i teatervärlden skapar ”storyboards”, med alternativa, förprogrammerade ljusscenerier. Dagsljuset är som alltid en viktig förebild.

Den variation av ljusnivåer och färgtemperaturer som sker successivt under dagen, från tidig morgon till mörkrets inbrott, kallas dynamisk och är något att efterlikna. Vi människor är ursprungligen programmerade för dynamiskt ljus där vissa våglängder genom påverkan på vår dygnsrytm, det cirkadianska systemet, kan stimulera och aktivera medan andra kan sprida lugn och avkoppling.

Kunskapen om dessa ljusets biologiska effekter på människan har ökat väsentligt under de senaste 15 åren. Efter upptäckten av en tredje, icke-visuell receptor i ögat i början av 2000-talet har forskningen intensifierats kring de fotobiologiska och rent stimulerande effekter som framkommit. Redan tidigare har man inom vård och äldreomsorg med framgång börjat använda sig av ljusets positiva, medicinska egenskaper.

Med styrning av det nya LED-ljuset uppstår nu också intressanta möjligheter inom arbetsmiljöbelysning i skolor och kontor. Särskilt undersöks hur ljusets olika våglängder inverkar på människans dygnsrytm genom att under arbetsdagen variera det vita ljusets våglängder och nivåer. ”Tunable white” kallas det ”nyttiga”, dynamiska vita LED-ljuset inom varmvita, vita och kallvita ljusfärger. Önskade dynamiska skiftningar i det vita ljuset väljs vanligen från kalla till varma färgtemperaturer, vanligen från över 6000 K ner till 2500 eller 2700 K.

Förutom positiv inverkan på hälsa och välbefinnande finns flera forskningsresultat, särskilt inom äldre- och demensvården, som tyder på stora möjligheter till förbättrade minnesfunktioner, inlärning, kreativitet och motivation. Därutöver har man noterat reducerade personalbehov för nattskiften när patienternas sömn bevisligen förbättrats.

Cirkadiansk rytm är medicinsk och biologisk term för en individs dygnsrytm, den som styr bl.a. vakenhet, sömn och ämnesomsättning hos människor, djur, växter och encelliga organismer. Den cirkadianska rytmen påverkar hjärnans hormonbildning som i sin tur styr våra kognitiva funktioner samt aktiviteter, vila, sömn, allmänt välbefinnande m.m.
Alla påverkas av dagsljus och nattmörker, även de som lever i konstant mörker. Ljuset bedöms vara den viktigaste faktorn bakom denna rytm. Övriga faktorer kan vara t.ex. temperaturförändringar och sociala stimuli.

Amerikanska forskare gjorde under 2000-talets första år en sensationell upptäckt, en ny typ av nervceller eller fotoreceptorer (”tredje receptorn”) i hjärnans syncentrum. Dessa celler har ingenting med seendet att göra utan registrerar ljusets intensitet för synkronisering med vår inre ”klocka” till dagsljuset. På näthinnan förmedlar ganglieceller denna strålning som icke-visuell information i form av elektriska signaler till andra delar i hjärnan där rytmiska funktioner, sömn, blodtryck och temperatur styrs under dygnet.

Mässor / event / föredrag

Grundläggande belysningslära – LUX-lingo – för arkitekter och inredare i Malmö

Annell bjuder in till ett lättsamt lunchseminarium för alla som vill bättra på sina kunskaper kring belysningstermer och krav. Målet är att ...

Läs mer
Blogg

Är LED det optimala valet?

I juni 2023 publicerade ams Osram en artikel som lyfter behovet av att låta belysning för vissa ändamål fortsatt bestå av en mix av gamla oc...

Läs mer
Projekt

Arena Triangeln, Vasakronan

I Triangeln köpcenter i Malmö ligger en ny coworking-anläggning med flexarbetsplatser, kontor och mötesrum. Arena är en centralt belägen sam...

Läs mer
Mässor / event / föredrag

Jubileumskväll Trilux 111 år

Den 12 oktober firar vi vår leverantör Trilux som fyller 111 år! Välkommen till en kväll fylld med kunskap och inspiration med temat cirkula...

Läs mer
Stad och Trafik

Elektronik i gatuarmaturer – och dess konsekvenser på livslängden

Delta i ett kostnadsfritt webbinarium den 4 oktober som handlar om elektronik i gatuarmaturer. Med LED-teknik och moderna elektroniska drift

Läs mer
Projekt

Palats i Gamla Stan har återfått sin inre glans

Fastighetsbolaget Vasaparken värnar om långsiktig förvaltning av fastigheter och fastigheten Pan 1 eller Leijonsköldska palatset, som är ett...

Läs mer

Skriv och tryck Enter för att söka

Produktsök →